Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nonprofit szervezet 2004 óta minden évbe közzéteszi  a „piszkos 12” és a „tiszta 15” listát – írja a hvg.hu.

A szervezet több tízezer zöldségből és gyümölcsből vett minta alapján gyűjti össze, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák és károsak lehetnek a egészségre, illetve melyek azok, amiket a vásárlók bátran fogyaszthatnak.

Az idei piszkos 12:

1. eper 7. őszibarack
2. spenót 8. cseresznye
3. kelkáposzta 9. körte
4. nektarin 10. paradicsom
5. alma 11. zeller
6. szőlő 12. burgonya

És a tiszta 15:

1. avokádó 9. karfiol
2. édeskukorica 10. sárgadinnye
3. ananász 11. brokkoli
4. hagyma 12. gomba
5. papaja 13. káposzta
6. édesborsó 14. mézdinnye
7. padlizsán 15. kivi
8. spárga

A hvg arra figyelmeztet, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni az eredményeket, ugyanis EWG listáját az utóbbi időben egyre több kritika éri. Egyrészt módszertani oldalról másrészt, hogy organikus termékeket kínáló cégek is a támogatóik között vannak. Így ugyanis nem vizsgálja az ebben az ágazatban használt vegyi anyagokat.