Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja az volt, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem - olvasható a Nébih tájékoztatójában.
Kiemelt figyelmet fordítottak a húsokra és húskészítményekre – fotó: pixabay.com
Az élelmiszerek forgalmazását az üzletekben és a piacokon, valamint a vendéglátó egységekben is ellenőrizték
Kiemelten ellenőrizte a hatóság:
- a húsok és húskészítmények és az édesipari termékek előállítását,
- a tojáscsomagolókat,
- a friss, elsősorban primőr import zöldségeket és gyümölcsöket,
- a borászati termékeket és szeszes italokat,
- a fagyasztott/hűtött péktermékek helyben végzett készre sütését és értékesítését.
Országosan összesen 2750 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen csaknem 13 millió Ft bírságot szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 12 alkalommal kellett a tevékenységet felfüggeszteni.
Forrás: NÉBIH
Az ellenőrzések során a leggyakoribb problémát a higiéniai hiányosságok okozták
Emellett emelkedett a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya is.
Összesen 13 372 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyek 2%-át, 272 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 4374 kg mennyiségben.
589 vendéglátó egységet ellenőríztek, ezeknél a szakemberek 66 esetben higiéniai, 20 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel.
Az élelmiszerek ellenőrzésének eredményei – forrás: Nébih
Az alkoholos italokkal nem volt baj, de a zöldségekkel, gyümölcsökkel már igen
A forgalmazott alkoholos italok közül vizsgáltak 664 terméket (507 hazai és 157 külföldi alkoholos ital). Az ellenőrök egy esetben sem tapasztaltak eltérést az alkoholtartalommal kapcsolatban a gyorstesztek használata során.
A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök vizsgálatai javarészt a friss szezonális termékekre irányultak. 504 belföldi forgalmazónál végeztek ellenőrzést, ahol összesen 1 510 zöldség-gyümölcs tétel (617 hazai, és 893 más EU tagállami, illetve 3. országbeli) ellenőrzésére került sor.
Az ellenőrök 97 esetben tettek kifogást, ebből 93-ban jelölési hiba vagy minőségi kifogás, 4 alkalommal pedig ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék miatt.
A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök vizsgálatai javarészt a friss szezonális termékekre irányultak – fotó: pixabay.com
Az élelmiszer-előállításra és forgalmazásra egyaránt kiterjedő ellenőrzés-sorozat alkalmával – a húsvéti étkezési hagyományokat figyelembe véve – a hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek forgalmazását, és a tojáscsomagolókat. A szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, kis számban kellett eljárniuk az ünnepi asztalra szánt termékek esetében - írja a Nébih.
A részletes Tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2022 zárójelentést ide kattintva olvashatod el.
|