A horvátoknál az ünnepek hagyományos részét képezi a malachús, azonban aki ebben az évben is tartani szeretné magát a hagyományokhoz, annak jóval többet kell fizetnie, mint tavaly - írta meg a Világgazdaság.

Malac nélkül nincs ünnep

A horvátok családok nagy része számára teljesen elképzelhetetlen, hogy az ünnepek alatt ne fogyasszanak valamilyen formában malachúst. A magyaroktól eltérően ők nem csupán szilveszterkor, hanem karácsonykor is előszerettek főznek malacból készült ételeket.

Az utóbbi hónapokban azonban ismét kitört a sertéspestis-járvány, így sok család kénytelen lemondani az eddig tradicionálisnak tartott fogásról, hiszen az országnak súlyos áruhiánnyal kell szembenéznie. Zágráb októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását. A fertőzött telepek 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot el kell altatni. Ez utóbbi több mint 50 ezer sertést jelentett, ami hatalmas veszteség volt a helyi termelők számára.


Nem elég a kínálat

A horvát intézkedések hatására eltűntek a piacról a kistermelők, a nagyobbak pedig már képtelenek kielégíteni a piaci igényeket. Emiatt az áruházak külföldről hozatják a húst, onnan azonban csak drágábbat és kevésbé jó minőségűt tudnak szerezni.

Míg 2022 decemberében egy kilogramm malachús nagyjából 5 euróba került, idén ugyanez a mennyiség, rosszabb minőségben viszont már 12 euróba kerül az üzletekben. Ennek oka, hogy a horvát családok nagy része hagyja az ünnepi menüből a malacot. Csak azoknak van lehetősége ebből a húsból készült fogásokat az asztalra tenni, akik közelebb laknak a magyar vagy a szlovén határhoz.

A horvátok előszerettek fogyasztanak malacból készült fogásokat - fotó: pexels.com

Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kiváló minőségű malachúst, ráadásul az árak sok helyen horvátul és euróban is ki vannak írva. Ez a jelenség számos határ menti településen megfigyelhető, a boltok igyekeznek alkalmazkodni a megnövekedett kereslethez.