Közel a felére csökkent a durum búza termés mennyisége Olaszországban

Olaszország – mint ismeretes – Európa legnagyobb tésztafogyasztó országa, amelynek alapját az országban nagy mennyiségben előállított durum-búza liszt képezi. Ebben az évben azonban, a hosszan tartó hőség és szárazság hatására az ország durum-búza termése az előző évihez képest közel 50 százalékkal csökkent, sőt még a júliusi becslésnek is alatta maradt, ami négy hónap alatt megduplázta, és 13 éves rekordra növelte a termék átlagárát – olvashatjuk a www.wienerzeitung.at, német nyelvű, osztrák hírportálon.

durum búza

A hőség és a szárazság miatt feleannyi durum búza termett Olaszországban - Fotó: pixabay.com

Még a helyi szükségleteket sem fedezi az alacsony termés mennyiség

A Strategie Grains Agrárkutató Intézet elemzője szerint azonban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az alacsony termés nem fedezi a belső szükségletet, és az éves olasz termés mennyiségét a közeli jövőben nehezen lehet a sokévi átlag szintjére feltornászni.

Mi lesz így a tésztakedvelő olaszokkal? Tésztaköret helyett dupla adag húst rendelnek? - Fotó: pixabay.com

Rekordmagasságban az árak

A helyzetet tovább súlyosbítja, és szinte drámaivá fokozza, hogy ebben az évben még Kanada is a sokévi átlagnál jóval kisebb termést takarított be. Ez a két tényező az olaszországi durum búza árát 13 éves rekordmagasságba emelte. Ezért elképzelhető, hogy jövő nyáron a magyar turisták az olasz éttermekben jobban járnak, ha a tésztaköret helyett inkább dupla adag húst rendelnek.