Új szalámiüzemet épít a Pick Szeged Zrt., amely közel 40 milliárd forint értékű beruházás keretei között valósul meg Szegeden. A kivitelezés több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az üzemből. A beruházásról Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, B. Nagy László, országgyűlési képviselő és Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

szalámi

A Pick Szeged Zrt. a közel 40 milliárd forintos beruházásához 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap.
Fotó: Pixabay

25%-kal bővülhet a szalámigyártó-kapacitás

A Pick Szeged Zrt. – mely a Bonafarm Csoport tagja és egyben Magyarország meghatározó húskészítmény gyártója – jelenleg évi 10.000 tonna téliszalámi előállítására képes. Ezzel a mennyiséggel maximálisan kihasználja szalámigyártó-kapacitását, amit a most bejelentett beruházással 25%-kal bővít. A Pick Szeged Zrt. a közel 40 milliárd forint összértékű beruházásához 10,6 milliárd forint, egyedi kormánydöntés alapján megítélt vissza nem térítendő támogatást kap.

A PICK téliszalámi iránt nagy a kereslet itthon és külföldön egyaránt

A Pick Szeged Zrt. másfél évszázados hagyományának köszönhetően a szalámik szakértője. A PICK penészes szalámik – elsősorban a PICK Téliszalámi – iránt folyamatosan nő a kereslet, ugyanis termékeink nem csak a hazai fogyasztók kedvencei, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvendenek" – mondta a sajtótájékoztatón Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója.

A cég nettó árbevétele 2020-ban meghaladta a 72 milliárd forintot, melynek közel 30%-át az export adta. Jelenleg is több mint 30 országba jutnak el a vállalat húskészítményei, de a külföldi piacokon még további lehetőségeket látnak, ami indokolja a gyártókapacitás bővítését.

Pick

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakemberek egyedi technológiát fejlesztettek ki

Az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett épül fel. A cég szakemberei közel 3 év alatt fejlesztették ki azt az egyedi technológiát, mellyel modern körülmények között valósítható meg a hagyományos, bükkfán történő füstölés úgy, hogy utána a nélkülözhetetlen természetes penészesedési folyamat is be tud indulni a szalámirudak felületén.

Hungarikum kisebb ökológiai lábnyommal

A beruházás keretében megújuló energiaforrásokat, napelemeket is telepítenek, ami a teljes körű korszerűsítés mellett lehetővé teszi azt, hogy a jövőben kisebb ökológiai lábnyommal állítsanak elő egy kilogramm szalámit. A fejlesztés megfelelő alapot teremt ahhoz, hogy a hungarikum PICK Téliszalámi a következő évtizedekben is ott legyen sok millió hazai és külföldi fogyasztó asztalán.