Joachim Rükwied, a Német Gazdálkodók Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a vegán táplálkozás előtérbe kerülése új lehetőséget jelent a német mezőgazdaság számára, új növényfajok művelésbe vonása vagy vetésterületének bővítése révén – írja a topagrar.com.

Csicseriborsó

Német gazdák a csicseriborsó és az étkezési célú kender termesztését – Fotó: Pxfuel

Az ország agrártermelői közül az utóbbi években már sokan elkezdték a csicseriborsó és az étkezési célú kender termesztését. Ez azt jelenti, hogy az országon belül termeszthető nyersanyagokból nagyobb tömegű, keresett élelmiszer termékeket lehet előállítani, ami a vidéki körzetekben új munkahelyek teremtéséhez is hozzájárul.

A részben húshelyettesítő, új növények bevonása mellett a húsfogyasztásnak a jelenlegi szinten tartása is lehetséges, bár az már jelenleg egy enyhe visszaeeső tendenciát mutat, de további, lényeges csökkenésére néhány éven belül nem lehet számítani.

Rükwied egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az állatjólét javítása érdekében kényelmesebb istállók kialakítására van szükség, ami évente mintegy 4 milliárd euró értékű beruházást igényel, de ahhoz Özdemir, szövetségi agrárminiszter komoly állami támogatást ígért az állattartóknak.