Ahogy már megszokhattuk, minden év tartogat számunkra valamilyen kihívást, ami a mezőgazdaságot illeti. Az idei tavasz kevésbé kellemes meglepetéssel szolgál számunkra, hiszen az átlagosnál korábban kezdődött a virágzás és rügyfakadás a legtöbb gyümölcskultúra esetében.
Az elmúlt napokban érkezett jelentős lehűlés és fagy komoly problémát jelent szőlő- és gyümölcsültetvényeink számára. A termelőkre nagy feladat vár a továbbiakban is, hiszen az időjárás hektikus változása még a következő hetekben is hozhat a mostanihoz hasonló lehűlést.
A hagyományos fagyvédelmi módszerek mellett szükséges más, kiegészítő védekezési módszerek alkalmazása – Fotó: Timac Agro Hungária Kft.
A virágzás és rügyfakadás alatt a növények faggyal szembeni érzékenysége jelentősen megnő, így már az enyhe fagyra is érzékenyebben reagálnak. A fagyhatások következtében a terméshozam jelentős mértékben csökkenhet, ami komoly gazdasági problémákat idézhet elő.
A hagyományos fagyvédelmi módszerek mellett szükséges más, kiegészítő védekezési módszerek alkalmazása. Erre nyújtanak megoldást a különböző gyökér- és növénykondicionáló készítmények, melyek támogatják a növényi anyagcsere-folyamatokat és hormonháztartást.
A termékekben található biostimulátor-hatóanyagok fenológiai fázishoz illeszkedve erősítik növényeinket az őket érő környezeti stresszfaktorokkal szemben, ezzel mérsékelve a terméskiesést.
A TIMAC AGRO termékei a növények igényeihez megfelelően illeszkedve segítik az egyes stresszfaktorok okozta energiaveszteség csökkentését. FERTIACTYL® és SEACTIV termékcsaládunkban található biostimulátor-komplexek egyik fő összetevője a glicin-betain, mely egy természetes antistressz fehérje, mely a fotoszintetikus aktivitás növelése mellett képes fokozni az abiotikus stresszfaktorokkal (például: fagy, szárazság, sófelhalmozódás) szembeni ellenálló képességet.
Az idei évtől még komplexebb védelemmel szolgálhatunk növényeink számára, hiszen az újonnan bevezetett termékcsaládunkba tartozó DNA IRYS biostimulátoros oldatunk támogatja növényeinket az őket érő káros hatásokkal szemben az egész tenyészidőszak alatt. Korai fejlődési stádiumban kijuttatva, vagy virágzást megelőző állapotban használva is biztos hatást nyújt a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben. A termékben található biostimulátor komplex három aktív hatóanyaggal járul hozzá a stresszmentes, egyenletes fejlődéshez és az elvárt terméshozam eléréséhez.
Keresse fel szaktanácsadó kollégáinkat, vagy tájékozódjon weboldalunkon és folyamatosan frissülő Facebook-portálunkon!
Geiger Ágnes
termékmenedzser
Ez a cikk a Fát gyümölcséről Agroinform TechMag-ban jelent meg. A TechMag az Agroinform új, interaktív magazinja, amit itt tudsz végiglapozni, az előző számokat itt olvashatod el: