Az Agridata által csaknem ötszáz brit gazdálkodó körében végzett kutatás adatai alapján az angol mezőgazdasági vállalkozók 80 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, 40 százalékuk pedig napi szinten használja azt a gazdálkodással kapcsolatos tevékenységekhez.

A hagyományos információszerzés, például a piaci trendek vagy az időjárás előrejelzések követése mellett egyre népszerűbb a precíziós gazdálkodással kapcsolatos adatok begyűjtése is. A gazdák 28 százaléka számítógépen vezeti a termesztéssel kapcsolatos táblázatokat, a megkérdezettek csaknem fele pedig agronómiai szakszoftverekkel váltotta ki a hagyományos dokumentálási módszereket. Papír alapú nyilvántartásokat már csak a farmok negyedében vezetnek.

vezető nélküli traktor

Lehet, hogy a jövőben a gépek egyedül is boldogulnak majd? – fotó: deere.com

A felmérés adatai szerint minden ötödik gazdálkodó használ GPS koordinátákat mezőgazdasági gépeinek irányításához, sokan pedig teljes egészében a műholdakra bízzák a gépek irányítását, melyek így vezető nélkül dolgoznak a földeken. Az állattenyésztők körében lassabban hódít a modern technológia: a megkérdezettek mindössze 17 százaléka használ internetet az előállított hús mennyiségének követésére, és csak 16 százalék alkalmaz automatikus etető-, illetve fejőrendszereket.

Kattintson IDE és tudjon meg többet a precíziós gazdálkodásról!