Ezt a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője, Kocsis Róbert közölte hétfőn az M1 aktuális csatornával.

Ennek jegyében most épp a közép-afrikai Csádból érkezett egy küldöttség, hogy tanulmányozza a magyarországi feldolgozási eljárást. A kapcsolat megerősítése érdekében együttműködési megállapodás írt alá a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és a csádi élelmiszer-minőségellenőrzési központ (CECOQDA) vezetője. A magyar szakember elmondta: a tevetej feldolgozási technológiája meghosszabbítja az eltarthatósági időt, higiénikus fejést tesz lehetővé és biztosítja a kiskereskedelmi láncok teljes ellátását is. Hozzátette, hogy tapasztalataik birtokában szívesen működnek együtt minden olyan országgal, amely megkeresi őket.


Soudy Imar Djibrine, a CECOQDA igazgatója kijelentette, hogy a háborús időket maga mögött hagyó Csád a gazdasági nyitás politikáját választotta és ennek keretében az élelmiszeripari és élelmiszer-ellenőrzési együttműködés terén is szorosabban együtt kíván működni magyar partnereivel. Kiemelte azoknak a tapasztalatoknak a fontosságát, amelyeket a több mint egy évszázados múlttal rendelkező Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet tud átadni az alig tíz éve létrehozott CECOQDA-nak.

teve

A tevetej feldolgozási technológiája meghosszabbítja az eltarthatósági időt, higiénikus fejést tesz lehetővé és biztosítja a kiskereskedelmi láncok teljes ellátását is – forrás: Pixabay

A csádi igazgató jelezte, hogy többek közt a mikrobiológiai és biokémiai vizsgálatok terén szeretnék fokozni együttműködésüket a magyar féllel, de számos közös lehetőség kínálkozik az állattenyésztés speciális ágazataiban – például a mesterséges megtermékenyítés terén – és a kutatás egyéb területein is. Úgy vélte, a kialakult kapcsolatnak köszönhetően elősegíthetik, hogy a helyi termékeket, köztük a tevetejből készült árucikkeket win-win jellegű együttműködés keretében értékesítsék.

A tevetej iránt egyébként Németországban is viszonylag magas kereslet mutatkozik, főleg annak kedvező egészségmegőrző hatása miatt.

A tevetej zsír- és cukortartalma, valamint átlagos csíraszáma alacsonyabb, fehérjetartalma viszont valamivel magasabb a tehéntejénél (3,4 – 4,0%). Ugyanakkor hiányoznak belőle azok a béta-laktoglobulin és béta-kazein fehérjék, amelyek tejfehérje-allergiát válthatnak ki, így a tevetejet a laktóz-intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják.

Forrás: MTI