A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ezúttal a fokhagymákra fordította figyelmét Szupermenta projektjének legújabb terméktesztje során. A NÉBIH laboratóriumaiban 300 növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak a szakemberek, ezen felül mértek nehézfémtartalmat, valamint mikotoxin-szennyezettséget is. Elelmiszer-biztonsági szempontból valamennyi fokhagyma makulátlannak bizonyult.

fokhagyma

Nem csak biztonságos, de finom is – fotó: frisskosar.hu

A Szupermenta projekt újabb állomásán a világhírű magyar fokhagymákat tesztelte a hatóság, melyhez makói termelőtől, valamint a kiskereskedelmi forgalomból mintáztak. A hagymákat a NÉBIH laboratóriumaiban analizálták növényvédőszerek maradékai, nehézfém-, valamint mikotoxin után kutatva. Beltartalmi értékek közül a szárazanyagot, azon belül a kéntartalmat vették górcső alá. A vizsgálatok alapján a minták semmiből sem tartalmaztak a határértéket meghaladó mennyiséget.

Természetesen a nyomonkövethetősége ismét alapfeltétel volt, és ezúttal minden termék megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa – fel voltak tüntetve. Összességében kijelenthető, hogy a vizsgált fokhagymák jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.

Az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen túl nem maradhatott el a hagyományos kedveltségi teszt sem. A téma szakértői és átlagos felhasználók is kóstolták a fokhagymákat, majd osztályozták azokat különböző kedveltségi szempontok alapján, mint illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak.

Mivel az augusztus-szeptemberi mintavétel során a hazai kereskedelemben nem volt kapható kínai fokhagyma, így a szomszédos Ausztriából került a kóstolók asztalára. Ezzel kiegészülve tehát hatféle fokhagymát bíráltak a meghívottak. A kóstolók kedvence a sarkadi fokhagyma lett, melyet Jancsik János Makói Őszi fajtájú terméke, illetve a Szeged-szentmihályi követ.

További részletekért keressék a NÉBIH Szupermenta projektjének honlapját, melyet IDE kattintva kereshetnek fel.