A február közepe óta tartó országos akció hatósági tapasztalatai összességében kedvező képet festenek a terület helyzetéről
A sertéshústermék ellenőrzés során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak az ellenőrök. A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek „zászlóellenőrzését" is elvégzik - írja a portal.nebih.gov.hu
A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst — fotó: pixabay.com
A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott
Az egységekben biztosított volt a nyomon követés - a származási országot minden esetben feltüntették a termékek értékesítése során. A hivatal laboratóriumaiban a Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek el. Elemezték többek között a víz-, a só- és az adalékanyag tartalmat és sor került Salmonella és mikrobaszám mérésre is. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás.
671 kiskereskedelmi létesítményben is ellenőrzést végeztek
A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben – 140 hiper/szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben – végeztek ellenőrzést.
|
A vizsgálatok fő tapasztalatai a következők lettek:
- a csomagolatlan friss sertéshús származásának szöveges feltüntetése – amely mindenhol kötelező – mindössze az üzletek 9%-ában, zászlóval történő megjelenítése a 200 m²-nél nagyobb alapterületű üzletek 11%-ánál hiányzott. Valótlan származás feltüntetésére 3 esetben derült fény.
- nem volt biztosított a nyomon követés az ellenőrzött egységek közül 9-ben, 14 helyen tártak fel erre vonatkozó hiányosságot. A szakemberek a nyomon követés megfelelőségét 1118 friss sertéshús tételnél ellenőrizték. Ebből 153 tételnél Spanyolország volt a származási hely. A kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat összesen 20 alkalommal állapítottak meg
- nem forgalmaznak korábban már fagyasztott húst az üzletek többségében. Mindössze 2 egységben volt kihelyezve, 7 egységben pedig a korábbi fagyasztásról szóló kötelező vásárlói tájékoztató hiányzott.
- a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.
Forrás: NÉBIH
A Nébih ellenőrei szintén ellenőriztek 137 közétkeztetőnél 323 sertéshústételt. A vizsgált tételekből 179 magyar, 125 uniós (ebből 85 spanyol) eredetű volt. A termékek vállalkozáson belüli jelölését 19 esetben az ellenőrök nem találták megfelelőnek.
A feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabtak ki összesen 3,5 millió forint értékben — fotó: pixabay.com
A külföldi sertéshús célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a következő hetekben is folytatódik, immár a tavaszi szezonális ellenőrzés részeként - írja a Nébih.