A klímaváltozás hatásai és a növekvő szállítási költségek repítették soha nem látott magasságokba a kakaó árát, mely egy év alatt 2578 dollárról 8100 dollárra emelkedett tonnánként – írja a greendex.hu.
A kakaóár-emelkedés okai
Az emelkedésben szerepet játszanak a kakaóbabot termelő régiókat érintő szélsőséges éghajlati folyamatok, például a La Niña, tavaly pedig az El Niño hatásai sújtották az ültetvényeket. A nyugat-afrikai termőterületeken az év végén végigsöprő heves esőzések számos betegségnek ágyaztak meg, szintén veszélyeztetve a termést.
És erre jött még a szállítmányozási díjak emelkedése, amiben szerepet játszik a Vörös-tenger térségében zajló konfliktus is. De a szakértők egyetértenek abban, hogy a történelmi kakaóárak és az ágazatban kialakuló válság legfőbb oka egyértelműen a klímaváltozáshoz köthető.
A kakaónak egyébként is igen speciális körülményekre van szüksége: a legjobb termés akkor várható, ha a napi hőingás kevesebb mint 8 °C, míg az átlaghőmérséklet 20-27 °C közötti. A kakaó számára végzetes is lehet a 10 °C alatti hőmérséklet, de a túl magas hőmérsékletet sem viseli jól.
Ellenben szüksége van magas páratartalomra, tápanyagokban gazdag talajra és szélvédett helyre ahhoz, hogy jól érezze magát, ilyen körülmények pedig kizárólag a trópusokon találhatók, azonban a fő kakaótermelő országokat minden valószínűség szerint fokozottan sújtja majd a klímaváltozás.
2040 és 2070 között akár a felére is csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas terület a klímaváltozás miatt.
A történelmi kakaóárak legfőbb oka a klímaváltozáshoz köthető – fotó: Pixabay
Mi a megoldás?
• A klímaváltozás megállítása,
• A mezőgazdasági módszerek megújítása; alkalmazkodás,
• A növények árnyékolása, egymástól távolabb ültetése, illetve új, ellenállóbb fajták létrehozása,
• Monokultúrás termelés helyett az ültetvények diverzifikálása.