A közelmúltban került napirendre a rovarfehérjék fogyasztásának engedélyezése, így a kóser zöldség-gyümölcs termékeknél is újra terítékre került a téma, hiszen e speciális étkezési rendszer tiltja a rovarok fogyasztását.

Az Európai Bizottság néhány rovar forgalmazását engedélyezte, itthon pedig az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét, így fel kell tüntetni, ha egy élelmiszer rovarfehérjét tartalmazLegalábbis szándékosan.

Könnyen előfordulhat viszont, hogy például a karfiol rózsái között apró rovarok bújnak meg, és így dolgozza fel ezeket az élelmiszeripar, de beszélhetünk a kukacos gyümölcsről is akár. Ezekben az esetekben a rovarfehérje jelenléte nem szándékos, nincs is jelölve.

káposzta

Ez a káposzta egészen biztos, hogy nem kóser – Fotó: Shutterstock

Viszont ez a különbség nem számít azoknak, akik a kóser étkezési hagyományokat tartják szem előtt, ezért keresik a megoldást a rovarmentes zöldségek és gyümölcsök előállítására.

De miért fontos nekünk a kóser?

A válasz egyszerű: óriási a kereslet a kóser minősítésű élelmiszerekre. Ez a speciális élelmiszeripari ágazat hatalmas lehetőség lehet az exportlehetőségek megragadására azoknak, akik bevállalják, hogy megfeleljenek a nem mindennapi szabályoknak. Hogy miről van szó pontosan, és miért ekkora üzlet a kóser élelmiszer, arról a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség külgazdasági szekciójának szervezésében megvalósult, kóserpiaccal foglalkozó rendezvény összefoglalójában írtunk részletesen, a cikk ITT érhető el.


Lehet-e egyáltalán rovarmentes a zöldség és a gyümölcs?

A kertészeti szakmát jól ismerők szerint nagyon nehéz, de nem lehetetlen vállalás. A kóser kertészet oktatásában már körvonalazódnak is olyan technológiák, amelyekkel elérhető a teljes rovarmentesség.

A kóser kertészeti kultúra oktatásának beindítása volt az egyik oka annak, hogy Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, címzetes egyetemi tanári címet kapott a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg szabadon választható kurzusként látogathatók az órái, de a cél az, hogy akár a mezőgazdasági kar alapképzésébe beépüljön.

A professzor a szeged.hu-nak elmondta, hogy nem egyszerű a teljes rovarmentességhez vezető út, egyelőre olyan felülről nyitott fóliasátrakban folyik a termesztés kísérleti jelleggel, amiknél annyira sűrű szövésű hálókat alkalmaznak, amin elvileg a levéltetű sem megy át.

A kész termékre akkor kerülhet kóserséget garantáló pecsét, ha minden feltétel teljesül. Így például meg van határozva hogy száz fej káposztában mennyi rovar lehet maximálisan, de a mosási technológia előírásait is pontosan be kell tartani.