2009. októbere óta új csomagolása van az uniós élelmiszereknek. Az új szabályozás szerint a gyártó köteles feltüntetni a csomagolás elülső oldalán az élelmiszer kalóriatartalmát, valamint hogy ez milyen viszonyban áll az ajánlott napi szükséglettel. A csomagolás hátoldalán ezentúl kötelező feltüntetni a tápértékre vonatkozó alapadatokat, tehát a fehérje-, zsír-, szénhidrát-, nyersrost- és cukortartalmat. Ezek mind olyan információk, melyek ma már egyre inkább foglalkoztatják a tudatos vásárlókat - mondta Tabajdi Csaba, MSZP-s EP képviselő. Az iskolában is erősödő környezeti nevelés hatására ezek ma már a fiatal generáció számára sem ismeretlen fogalmak.

A tápérték mellett nagy az érdeklődés a származás helye iránt is. Ám az élelmiszerek származása korántsem olyan könnyen behatárolható, mint például az autógyártás, vagy a műszaki cikkek esetén. Viszonylag egyszerű a helyzet a feldolgozás nélküli mezőgazdasági termékek, tehát a zöldség, gyümölcs, gabona, tojás, hús-, illetve a tejtermékek esetén. Itt ugyanis a származás helye, tehát a termelés illetve a betakarítás helye számít. Ezek nagy részénél ennek feltüntetése már ma is kötelező. A feldolgozott élelmiszereknél ugyanez már sokkal nehezebb feladat, itt ugyanis gyakran különféle importokból származnak, meg kell tehát határozni, mit értünk az ilyen termékek "származása" alatt. A lényeg, hogy a fogyasztót hitelesen tájékoztassuk!