A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói 10 év munkájával fejlesztették ki azt, a nagyobb aktatáska méretű, 10 kilós, hordozható berendezést, amely képes a WHO egészségügyi határértékeinél tisztább, iható vizet készíteni - olvasható a National Geographic cikkében. Az eszköz működéséhez kevesebb energia kell, mint amennyi egy mobiltelefon töltéséhez szükséges.
A berendezést alkalmazni lehet minden távoli, vagy erőforrásokban szegény helyen – fotó: pixabay.com
A tengervíz sómentesítését eddig csak nagy nyomású pumpákkal, vagy gyakran cserélendő szűrőkkel lehetett elvégezni
Eltérően más hordozható berendezésektől ebben az esetben nem különböző szűrőkön nyomatják át a vizet, hanem elektromos úton választják szét a benne lévő szennyeződésektől és sótól a vízmolekulákat. Ez előnyt jelent abból a szempontból is, hogy mivel nincs szükség a szűrők gyakori cseréjére, a berendezés képes lesz hosszú időn keresztül ellátni a feladatát.
Alkalmazni lehet minden távoli, vagy erőforrásokban szegény helyen - hajókon, szigeteken vagy katasztrófahelyzetekben is. A berendezés működését a kutatók az Environmental Science and Technology szakfolyóiratban ismertették.
Ionkoncentráció-polarizációs (ICP) módszer
A nemkívánatos részecskéket a berendezés az ionkoncentráció-polarizációs (ICP) módszer segítségével képes kivonni a vízből, ami egy 12 éve kifejlesztett technológia. Ennek során a vizet e átvezetik egy kis csatornán keresztül a készüléken, miközben elektromos teret hoznak létre a csatornát körbefogó membránokon. Ennek eredményeképpen az olyan töltéssel rendelkező részecskék, mint amilyenek a sóionok, vagy a vízben található mikrobák elkülönülnek, majd távoznak az elvezetésük célját szolgáló vízzel együtt. Egy másik kifolyón keresztül pedig távozik az ivóvíz.
A készülékbe még egy lépést, az úgynevezett elektrodialízist is be kellett a kutatóknak építeniük, mert csak ezzel lehetett tökéletesen sómentesíteni a vizet. Szerencsére a folyamat így is igen alacsony energiaigényű maradt. A kutatók létrehoztak egy olyan okostelefon applikációt is, amivel a berendezés működése vezérelhető. Ez méri az energia felhasználását, a víz mennyiségét, sőt azt is jelezi, ha az így átszűrt víz már iható. A szakemberek számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy bárki által könnyen üzemeltethetővé tegyék a rendszert.
A berendezéssel jelenleg egy pohárnyi ivóvizet lehet előállítani mintegy fél óra alatt, literenként 20 Watt energia felhasználásával. A kutatók célja a megtisztított víz mennyiségének növelése.
|