A Cambridge-i Egyetem világszerte 20 országban, közel 2 millió ember bevonásával végzett kutatása az eddigi legátfogóbb bizonyíték a húsfogyasztás és a cukorbetegség közötti összefüggésre.
A kutatás eredményei alapján a feldolgozott és vörös húsok rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét: már napi két szelet sonka is elegendő ahhoz, hogy csaknem 15%-kal emelje a betegség kockázatát. Ez különösen aggasztó, mivel világszerte már több mint 400 millió ember szenved 2-es típusú cukorbetegségben, ami számos súlyos egészségügyi probléma, például vakság, veseelégtelenség, szívroham, agyvérzés és végtagamputáció vezető oka.
Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres mozgás és a testsúlycsökkentés is alapvető módszerek a betegség megelőzésében. A kutatók szerint a húsfogyasztás mérséklése, különösen a feldolgozott húsok elkerülése, jelentős mértékben hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.
Indexkép: Pixabay
Forrás: Trade Magazin