A fűszerek nem csak az ételeinket fűszerezik meg, hanem vele az életünket is. Egy jó ételtől még a kedvünk is jobb lesz. Sőt, a fűszernövények nagy része egyben gyógynövény is, így az egészségünkre is kiváló hatással van. A szegfűszeg szóról valószínűleg elsőre a forralt bor, vagy a mézeskalács jut eszünkbe. Pedig nem csak ezekben a finomságokban vesszük hasznát. Akár egyetlen szemet elrágcsálva ugyanis számtalan jótékony hatását fejti ki az egészségünkre vonatkozóan ez a fantasztikus fűszer- és gyógynövény.
Ezért rágcsálj el minden nap egy szem szegfűszeget
1. A szegfűszeg kiváló az ízületi fájdalmakra, erre akár a szegfűszegolaj is remek, mivel egy olyan, eugenol nevű anyagot tartalmaz, amely fájdalomcsillapító hatásáról ismert. Számíthatunk rá köszvény esetén is. Azonban a tiszta szegfűszegolaj nagyon tömény, így mindig hígítsuk vivőolajjal, például barackmag- vagy édesmandula-olajjal. A használata előtt mindenképpen végezzünk bőrpróbát, mert az érzékeny bőrűeknél allergiás reakciót válthat ki.
A szegfűszeg kiváló gyógyhatással bír, és nagyon finom fűszer is egyben. Fotó: Shutterstock
2 A szegfűszeg olaja hígítva az ajakherpesz kezelésére is használható.
3. De ezen kívül a szegfűszeg hatékony anyagcsere-serkentő is, így fogyókúrázóknak is ajánljuk, és cukorbetegségben szenvedőknek is. A szegfűszeg hatékonyan segíti a belekben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozását, és segíthet a vércukorszint szabályozásában is.
4. Még a fogfájásra is kiváló a szegfűszeg, nem csoda tehát, hogy számos szájvíz és fogkrém alapanyagaként is használják. Amennyiben helyileg használjuk, nagyon fontos a hígítás, 1:100 arányban kell keverni valamilyen vivőolajjal, mielőtt közvetlenül a fájós területre kennénk a szájüregben. De a leheletet is remekül frissíti, ha elrágcsálunk egy szem szegfűszeget.
5. Mi szeretjük, de szerencsére a szúnyogok ki nem állhatják a szegfűszegolajat. Kis tálkákban helyezzünk ki vizet, és csepegtessünk bele pár csepp szegfűszegolajat. De arra ügyeljünk, hogy háziállataink, vagy a gyerekeink ne igyanak belőle.
6. Ételízesítőként is kiváló a szegfűszeg. Remek ízesítője teáknak, süteményeknek, a forralt bornak és mézeskalácsnak, de sok indiai ételnek is fontos alapanyaga.
7. Dietetikusok szerint egy szem szegfűszeg elrágcsálása reggel nagyon hasznos, hiszen serkenti a nyáltermelést, és javítja az emésztést. A Frontiers in Pharmacology szaklap írása szerint a belekben zajló anyagcsere-folyamatokra is jótékony hatással van, így csökkenti a puffadást, de még a májra is remek hatással van, hiszen serkenti az új sejtek létrejöttét, és méregtelenítő hatása is van.
8. Gyulladáscsökkentő hatása is van, így kísérletek szerint a szegfűszeg a makacsabb gyulladásokat is 15-30%-kal csökkenti. Olyan flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek szintén erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek.
9. A szegfűszeg illóolajat használhatjuk masszírozásra, vagy borogatásként, hiszen nyugtatja az ízületi gyulladásokat.
10. Enyhíti az émelygést valamint a hányingert, és csökkenti a gyomorpanaszokat.
11. Kiváló a szegfűszeg olaj csípések, horzsolások esetén is, keverve frakcionált kókusz olajjal.
12. A szegfűszegolaj hatékonyan enyhíti a terhességi csíkokat, a bőrfáradtságot és duzzanatot.
13. De kiváló a szegfűszeg torokfájásra, és a száraz köhögést is csökkenti. Ehhez melegítsünk fel egy csésze vizet, tegyünk bele 1-2 csepp szegfűszegolajat, és édesítsük egy kevés mézzel. Ezt naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk.
14. A szegfűszeg kiváló afrodiziákum, de nyugtatóként is hatásos. Sőt, kiváló a stressz ellen. Ehhez akár párologtathatunk is a szobánkban szegfűszegolajat.
A szegfűszeg kiváló a vércukorszint csökkentésére is. Fotó: Shutterstock
15. Egy tanulmány szerint hatékony a tüdő elváltozásai ellen.
Ismerd meg a szegfűszeget
A szegfűszeg egy csodálatos fűszer, amely a Syzygium aromaticum nevű növény virágának bimbója. A zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolják, és így szárítják ki.
A szegfűszeget nagyon régóta használják a természetgyógyászatban, sőt, már az időszámításunk előtti időkben is használták a gyógyászatban. Mára pont fordított a helyzet, inkább fűszerként gondolunk rá, mintsem gyógynövényként. Pedig számtalan pozitív hatással van az egészségünkre.
A szegfűszeg sokáig csak az Indonéziához tartozó Maluku-szigeteken termett. A kínai Han-dinasztia idején madárnyelvként ismerték, és a rossz szájszag ellen használták. Aki az uralkodóhoz ment, annak kötelező volt előtte elrágnia egy szem szegfűszeget.
Európában a 8. századtól ismert, és óriási szerepe volt a velencei kalmárok meggazdagodásában. A felfedezések korától nagy értéket képviseltek a fűszerek, különösen a szegfűszeg, a szerecsendió és a bors. Végül a Holland Kelet-indiai Társaság tette rá a kezét a szegfűszeg-kereskedelemre is. Éppen ezért minden szegfűszegfát elpusztítottak, ami Maluku-szigetén élt. Ez ellen a bennszülöttek fellázadtak, hiszen náluk az a szokás, hogy minden gyermek születésénél elültetnek egy szegfűszegfát.
A fűszer ebben az időben olyan értékes volt, hogy Nagy-Britanniában a súlyával megegyező mennyiségű aranyat adtak érte. A 18. század második felében végül a franciák csempészték ki a fűszert. Napjainkban a szegfűszeg több mint 70 százaléka Indonéziában terem, melynek közel 90%-át az indonéz dohányipar használja fel.
Fogyasszunk hát ebből a hasznos fűszerből minél gyakrabban.