Az ilyen berendezések iránt világszerte nagy érdeklődés mutatkozik, mivel az azok segítségével
a lezárt göngyölegen belül előállított ózon elpusztítja a penészgombákat, az élesztőket és az emberi egészséget veszélyeztető kórokozókat.
A skóciai cég az eljárást elsősorban a szőlő, a paradicsom és a bogyós gyümölcsök szállítására kívánja koncentrálni, bár gyakorlatilag mindenféle gyümölcs kezelésére alkalmazható.
A csomagolás belsejében elektródák segítségével a levegő oxigénjéből előállított ózon hatására egy „hideg plazma” védi a gyümölcsöket, és megnöveli azok eltarthatóságát.
A skóciai cég az eljárást elsősorban a szőlő, a paradicsom és a bogyós gyümölcsök szállítására kívánja koncentrálni – fotó: Pixabay
A cég fejlesztője elmondta, hogy ha normál csomagolásban pl. szőlőt vagy paradicsomot 7-8 napig szállítanak, akkor annak akár a fele is súlyos minőségi romlást szenvedhet, az új találmány viszont a biztonságos szállíthatósági időt legalább 2-3 nappal meghosszabbítja. A gép mindezt anélkül végzi, hogy a becsomagolt gyümölcsök épségét sértené, azok minőségét vagy ízét rontaná, illetve a szállítás során bármilyen veszélyt jelentene a szállító vagy kezelő személyekre.
Az ózon a göngyöleg belsejében mintegy nyolc percig marad meg, utána visszaalakul oxigénné. Ez az idő elegendő arra, hogy gyakorlatilag minden kórokozót, gombát vagy spórát elpusztítson. Ez azt jelenti, hogy az ózonkezelés hatékonyabb, mint egy mosás, mivel még a leglágyabb bogyós gyümölcsök felületét sem sérti.