Az amerikai étrendi irányelvek napi 2,5 csésze zöldséget és 1,5 csésze gyümölcsöt javasolnak annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket és megelőzzük a krónikus egészségügyi problémákat. De mely zöldségek milyen egészségügyi problémák esetén lehetnek a segítségünkre?

Narancssárga színű zöldségek az egészséges ízületekért

Sok zöldség rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonsággal, de Jordan Hill dietetikus szerint a sütőtök és a sárgarépa a legjobb az ilyen jellegű egészségügyi panaszokra.

A narancssárga színű zöldségek, például a sütőtök és a sárgarépa fogyasztása olyan tápanyagokkal látnak el bennünket, amelyek támogatják a csontok egészségét, és csökkentik a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. A sütőtökben és a sárgarépában található karotinoidok egyfajta fitonutriensek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat.


Brokkoli és kelkáposzta a rák megelőzésére

A testmozgás, az egészséges testsúly, valamint a több zöldség és gyümölcs fogyasztása szoros összefüggésben áll a rák kockázatának csökkenésével. Hill szerint ennek érdekében érdemes napi, de legalább heti rendszerességgel beiktatni az étrendbe a keresztesvirágú zöldségeket, például a brokkolit és a kelkáposztát. A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak szulforafánt, egy olyan fitotápanyagot, amelyről kutatások kimutatták, hogy rákellenes hatással bír.

brokkoli

A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak szulforafánt, amely rákellenes hatással bír – fotó: Shutterstock

Édesburgonya a szem egészségéért

Ha étrendünk antioxidáns zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, azzal csökkenthetjük az oxidatív stresszt, amely hozzájárulhat a látásproblémák kialakulásához. Kathleen Garcia-Benson dietetikus a narancssárga és a zöld zöldségek fogyasztását ajánlja a szem egészségének megőrzése érdekében. A sárgarépa, valamint más narancssárga zöldségek is szolgálják a látás egészségét, például az édesburgonya, mely szintén gazdag béta-karotinban. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ami elengedhetetlen a jó látás megőrzéséhez.

Az olyan leveles zöldségek pedig, mint a spenót és a kelkáposzta, luteint és zeaxantint tartalmaznak, olyan antioxidánsokat, amelyek védik a szemet a káros fénytől és az oxidatív stressztől, továbbá kiváló forrásai az E- és C-vitaminnak, amelyek szintén támogatják a látást.

sütőtök

A narancssárga színű zöldségfélék támogatják a látás egészségét – fotó: Shutterstock

Avokádó és brokkoli a női egészségért

Az avokádó és a brokkoli által tartalmazott egészséges zsírok elengedhetetlenek a nők hormonális egyensúlyának fenntartásához. Ezek zsírtartalmukon kívül rostokat és antioxidánsokat is kínálnak, amelyek jótékonyan hatnak a nők általános egészségére. A brokkoli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között C- és K-vitaminban, és értékes prebiotikumforrás, ezáltal támogatja a gyomor-bélrendszer egészségét is.

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock