A koronavírus-járvány enyhülésével – mintha csak kompenzálni szeretnék az elszenvedett bezártságot –  újra bátrabbá vált mindenki: költséges programok, drága utazások, divatos ruhák: újra "fogyaszt" a társadalom. Így van ez a különleges ételek világában is, mert a luxusételek piaca újra erősödik, miközben számos gazdasági nehézség között kell egyensúlyozni mind a vállalatoknak, mind a magánszemélyeknek – írja az origo.hu

gomba

Matsutake gomba – fotó: pixabay.com

Van olyan étel, aminek az árából akár autót is lehetne venni

A következőkben azokat a luxusélelmiszereket ismerheted meg, amelyek drágaságuk ellenére is nagyon keresettek. Kezdjük a "legolcsóbbakkal"!

Jávorszarvas sajt (80 - 150 ezer forint/kilogramm)

Moose Cheese – ez a világ egyik legdrágább sajtja. A "Jávorszarvas sajt" elkészítéséhez ugyanis – nem meglepő módon – a jávorszarvasok tejét használják. Ezeket az állatokat csak májustól szeptemberig lehet fejni és naponta csak 5 liter tejet adnak.

Matsutake gomba (210 - 350 ezer forint/kilogramm)

A Matsutake gomba, a japán, a koreai és a kínai konyha egyik gyakran használt alapanyaga, ami Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is terem. Ára frissen szedve sokszor még a legjobb szarvasgomba fajok árát is meghaladja. A japán gomba magas árának az az oka, hogy rendkívül kevés terem belőle, évente csak 1.000 tonnát tudnak forgalomba hozni. Ez a Japán vörösfenyő erdeiben fellelhető fajta a legdrágább, a kilónkénti ára sokszor a 350.000 forintot is meghaladhatja, a gyengébb minőségű észak-amerikai, észak-európai és koreai fajtákat azonban már 15.000 forint/kilogramm áron is be lehet szerezni. Íze édeskés, fahéjra emlékeztető. B- és D-vitaminokban, valamint fehérjében gazdag. Nagy eséllyel teljesen el fog tűnni a jövőben, mivel egyre nehezebb rábukkanni, termeszteni pedig nem lehet.

Sáfrány (140 - 350 ezer forint kilogrammonként)

A sáfrány történetében volt olyan időszak, amikor drágább volt, mint az arany – innen ered a „vörös arany" elnevezés is. A sáfránytermesztés elsősorban Nyugat- és Dél-Európában, valamint Indiában jelentős, ahol a  felhasználása is elterjedt. Évente csak két napig nő, kézzel kell összegyűjteni és feldolgozni. Egy kiló sáfrányhoz nagyjából 300.000 virágot kell leszedni.

sáfrány

Volt olyan időszak, amikor a sáfrány drágább volt, mint az arany – fotó: pixabay.com


Élelmiszerek a középmezőnyben

Fehér szarvasgomba (735 ezer forint/kilogramm)

A fehér szarvasgomba eredetileg az észak-olaszországi Piemont régióból származik, megtalálása igazi kihívást jelent a szakavatottaknak is, mert kizárólag bizonyos fafajták gyökerei között terem. Intenzív ízéről, jellegzetes aromájáról ismert. Magyarországon viszonylag ritka. A savanyú kémhatású agyagos vagy homokos talajú lomb- és fenyőerdőben található meg, a  hűvösebb, csapadékosabb éghajlatot kedveli. Átmérője 5-12 cm, tömege 150-400 gramm, alakja szabálytalan gumó. Optimális viszonyok között akár 1000 grammnál nagyobb tömeget is elérhet,

Kékúszójú tonhal (800 ezer forint/kilogramm)

A Japán vizeiből származó kékúszójú tonhal – ami kiváló szusi alapanyag – a világ legdrágább tengeri eredetű élelmiszerének számít. Rekordáron cserélt gazdát 2019-ben egy 278 kilós példány –  938 millió forintnak megfelelő dollárt adtak érte (3,3 millió forint/kg).

tonhal

A kékúszójú tonhal – ami kiváló szusi alapanyag – a világ legdrágább tengeri eredetű élelmiszerének számít – fotó: pixabay.com


A képzeletbeli verseny harmadik és második helyezettje

Ayam Cemani fekete csirke (875 ezer forint/egyed)

Indonéziából származik, ott  mindennapos, elterjedt alapanyag, jellemzően levest főznek belőle, hazánkban aránylag kevesen ismerik, igazi kuriózumnak számít (ahogy az ára is).  Az eredeti, nem keresztezett ayam cemani baromfi a feje búbjától a farktolláig sötét fekete: a csőre, a taraja, a tolla, a bőre, a húsa, a csontja, sőt még a belső szervei is. A vére is sötétebb az átlagosnál.

Indonéziában a szárnyasnak mágikus erőt tulajdonítanak, mondván, hogy aki a húsából eszik, azt gazdagság és szerencse kíséri majd az életében. Egy egyede 875 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, aminek az az oka, hogy a szárnyas nagyon nehezen szaporítható.

fekete csirke

Az eredeti, nem keresztezett ayam cemani baromfi a feje búbjától a farktolláig sötét fekete – fotó: pixabay.com

Yubari King sárgadinnye (4,5 millió forint/darab)

A világ legdrágább gyümölcsének a Yubari King sárgadinnye számít, amit Hokkaido szigetén termesztenek. Darabja 4,5 millió forintnak megfelelő jenbe került 2008-ban ugyanis ennyiért vásárolta meg valaki egy aukción, amit jellegzetes édes ízének,  tökéletes kör alakjának, narancssárga színének köszönhetett. Alapáron azonban Japánban "csak" 50000 forintba kerül darabja. A Yubari Kinget hagyományosan üvegházban termesztik vulkanikus hamus talajban, majd kézzel, ollóval szüretelik, ami után maximum 2-3 napot szabad várni az elfogyasztásával.

A luxusételek luxusétele

Fehérgyöngy albínó kaviár (12 millió forint/kilogramm)

A fehér kaviár a rendkívül ritka albínó beluga tokhal ikrája, amelyből az Almas elnevezésű iráni fajta a legértékesebb. A halnak legalább 60-100 év közötti egyednek kell lennie ahhoz, hogy a halpetéje minél puhább és aromásabb legyen. Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség következménye.