Ha van kertünk, akkor foglalkoznunk kell növényeink védelmével is. Erre az egyik megoldás, ha különféle vegyi anyagokat használunk fel a védelemhez. De ahogy mindenben, így ebben is segítségünkre lehetnek a növényeink. Ráadásul ezek a növényvédő szerek igazán hatásosak, könnyedén elkészíthetők és olcsók!

A házilag készített növényvédő szerekkel ráadásul még a környezetet sem szennyezzük. Ezekkel a szerekkel ha a időben megkezdjük a kezelést, és rendszeresen végezzük, a növényeink védelmét káros mellékhatások nélkül is el tudjuk látni. Ezért is nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeinket. Ha így teszünk, már nagyon hamar észre fogjuk venni, ha valami baj van velük.

Ezek a növények segítenek megvédeni a többieket

A növényeink védelméhez az első, de nagyon fontos lépés, hogy tisztában legyünk a növényeink igényeivel, és ennek megfelelően gondozzuk őket. Ha ezt betartjuk, nagyon sok betegségtől és kártevőtől óvhatjuk meg őket. A legtöbb csodaszer alapanyag ráadásul minden háztartásban könnyen hozzáférhető, és a belőlük készíthető permetszerek elkészítése sem vesz igénybe sok időt, ráadásul még vegyészeti tudományokra sincs szükség hozzájuk.

1. A fokhagyma az egészségünkön kívül a növényeinkért is rengeteget tesz. Készítsünk hát belőle permetszert a növényeink számára. Ehhez aprítsunk fel 0,75 gramm fokhagymát, majd dobjuk bele 1 liter forrásban levő vízbe, és hagyjuk 5 órán keresztül állni. Ezután szűrjük le. Kiváló gomba ellenes szerként. Atka és lisztharmat ellen viszont hígítsuk fel, mivel itt közvetlenül érintkezik a növények lombozatával. A hígítási arány 1:7-hez, és ne felejtsük el leszűrni, hogy ne dugítsa el a permetező szórófejét. Ebben a hígításban talajra és növényre is permetezhetjük.

A fokhagymát keverhetjük még csípős paprikával és hagymával, és a három szuperhős ereje így összeadódik, és még nagyobb erővel vethetők be együtt. 2 darab csípős paprikát, 1 nagy fej hagymát és egy fej fokhagymát aprítsunk fel, majd adjunk hozzá egy liter forró, de nem forrásban lévő vizet. 24 órán át áztassuk a pépet, majd szűrjük le. Kiváló a rózsák, azáleák és a zöldségfélék permetezéséhez a tripszek, a rágó- és szívó szájszervűek és levéltetvek ellen.

2. A bazsalikomból készített permetezőszer kiváló a levéltetvek ellen. Ehhez forraljunk fel, majd hagyjunk kihűlni 4 csésze vizet. 1 csésze friss bazsalikomot, vagy 2 evőkanál szárítottat adjunk hozzá a vízhez majd a mosogatószerből egy teáskanálnyit.

3. A hagyma héja a komposztban is nagyon hasznos, azonban ennél több mindenre is befoghatjuk. A hagyma héját és a levágott részeit tegyük el a fagyasztóba. Amikor elegendő mennyiség gyűlt össze, áztassuk vízbe egy hétig, majd szűrjük le a levet, és használjuk levéltetvek ellen.

4. A kiváló ételízesítő, de fertőtlenítő szer is. Oldjunk fel 2 evőkanál sót fél liter vízben, forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni. Kiváló lesz takácsatkák, káposztalepke hernyók és egyéb, rágó szájszervű rovarok ellen.

5. Ha sok a csiga a kertben, szórjunk kovaföldet a talajra, így még a hangyákat és a meztelencsigákat is távol tudjuk tartani.


növényvédelem fokhagyma

A fokhagyma kiváló a növényvédelemre is. Fotó: Shutterstock

6. A citrom kiváló liszteske ellen. Forraljunk fel 4 bögre vizet, majd vegyük le a tűzről. Keverjünk hozzá 2 csésze narancs-, vagy citromhéjat, majd hagyjuk ázni, míg lehűl. Szűrjük le és permetezzük a növényekre.

A csalán igazi csodaszer

A csalánból készült csalánlé kiváló permetező szer. Természetesen nem lesz olyan bombabiztos, mint egy hagyományos vegyszer, éppen ezért rendszeresen kell alkalmazni. De az is nagyon fontos, hogy időben csípjük el a betegségeket és kártevőket.

Az elkészítése nagyon egyszerű, azonban a sok előny mellett tudnunk kell, hogy van egy hátránya is, miszerint nagyon büdös. De ez nehogy elvegye a kedvünket tőle! Bánjunk kesztyűs kézzel a csalánnal, vagyis vegyünk fel egy vastag kesztyűt, mielőtt nekilátunk a folyamatnak. Nem árt, ha hosszúujjú felsőben közelítjük meg, és hosszú nadrágban, mert különben csípős élményben lehet részünk.

A csalánról még a virágzás előtt szedjük le a leveleket és a szárral együtt aprítsuk fel. Egy kilogramm csalánhoz adjunk 10 liter vizet. Tegyük egy hordóba, vagy egyéb edénybe, azonban ez ne fém legyen, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet vele. Mivel nem kellemes az illata, a háztól távolra tegyük az edényt.

Ha nem akarunk túl sok időt szánni a folyamatra, és ráérünk kivárni, akkor egyben is beletehetjük a csalánt egy hordóba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Az erjedés során hab fog képződni, így fontos, hogy az edényt ne engedjük tele vízzel. A legjobb, ha esővizet használunk, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor hagyjuk 2 napig állni a csapvizet, hogy a klór teljesen eltűnhessen belőle, és utána öntsük rá a csalánra. Ne takarjuk le, még ha ez a szagok miatt vonzó megoldásnak is tűnhet, hiszen az oxigén szükséges az erjedési folyamatokhoz. Azonban fedjük le egy ráccsal, hogy nehogy egy állat beleessen.

Az oldatot naponta egyszer keverjük át alaposan. Ha nagyon nem bírjuk a szagot, tegyünk a tetejére 1-2 marék kőzetőrleményt. Körülbelül két hét múlva az oldat sötétebbé válik, és nem fog habzani. Ekkor készült el a csalánlé. Fedjük le, hogy jó sokáig rendelkezésünkre tudjon állni.

Ha tápanyagként akarjuk a növényeknek adni, 1 adag csalánlét öntsünk fel 10 adag vízzel, és már használható is. Azonban, ha kártevők vagy betegségek ellen kívánjuk használni, szintén ezt az adagolást alkalmazzuk, de használat előtt szűrjük le, nehogy a permetező elduguljon.

A növények azért is hálásak lesznek a csalánlével történő kezelésért mert hatására jóval életerősebbé fognak válni, így ellenálóbbak lesznek a különféle kártevőkkel és megbetegedésekkel szemben. A rendszeres kezelés hatására ráadásul a bőrszövetük megvastagszik, így a gombabetegségek is sokkal nehezebben tudják megtámadni őket, és a kártevőknek is izmosodni kell, ha át akarnak jutni a leveleken.

Ismerjük meg a növényeket és használjuk fel őket a többi növény védelmére!