Habár hamarosan sokunk kedvencének, a hónapos reteknek jön el az ideje, ne feledkezzünk meg arról a retekről sem, amelyikre télen is számíthatunk. Ez a fekete retek. Ugye te is elvetetted ősszel? A fekete retek ugyanis igazi vitamin- és tápanyagbomba, amelyik erősíti az immunrendszert, és segít a szervezetet támadó baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelemben. Sőt, még a vérnyomásunkra és a szívünkre is odafigyel!

Ismerd meg a fekete retket

A fekete retek kerek, belül hófehér, kívül fekete héjjal borított gömbölyű zöldség. De ezen kívül nagyon sok egyéb retek is a rendelkezésünkre áll. Van a hosszúkás, fehér színű jégcsap retek, van a kis piros, kerek hónapos retek, és persze az előbb említett fekete színű retek. Mindháromra számíthatunk, hiszen elősegítik az emésztést, jót tesznek a veseműködésnek, megelőzik az epekövek kialakulását, segítenek a szervezet salaktalanításában, erősítik az immunrendszert, és még a köhögés esetén is segítséget nyújtanak.

A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban. Bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy támasza az immunrendszerünknek, a benne található olajok pedig könnyedén felveszik a harcot az orrdugulással és a köhögéssel szemben.


A koleszterinszintre is jó hatással van. A benne található glükozinátok segítik a májat a méregtelenítési folyamatokban, emellett nagyon sok antioxidáns található a retek levében, melyek megvédik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

fekete retek

A fekete retek odafigyel a vérnyomásodra. Fotó: Shutterstock

A fogyókúrázóknak is jó barátja a fekete retek, hiszen magas rosttartalma mellett alacsony kalóriatartalma is van. A téli retket nyersen, felszeletelve lehet fogyasztani, de arra ügyeljünk, hogy ne sózzuk meg. A belőle készült reteklevet évezredek óta szívesen fogyasztják. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy ledaráljuk és megcukrozzuk a retket. Ennek hatására levet fog ereszteni, amelyet mézzel fogyaszthatunk. Ezzel nagyon sokat tudunk tenni az immunrendszerünk megerősítésének érdekében.

A fekete retek számos B-vitamint tartalmaz, amelyek fontosak az idegrendszer optimális működése szempontjából, valamint A-vitamint, amely hozzájárul a szem és a bőr egészségéhez. A benne lévő kalcium, kálium és magnézium fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer, valamint a csontrendszer egészségében.

Biztosítja számunkra a vasat és az immunitás szempontjából fontos cinket. A markáns ízéért felelős kénvegyületek jótékony hatással vannak az anyagcserére. A fekete retek olyan illóolajokat is tartalmaz, amelyek serkentik az emésztőnedvek kiválasztását. A zöldség fokozza az epe kiválasztását. Ajánlott májgyulladásban, valamint pajzsmirigy alulműködésben szenvedők részére. A zöldség alacsony kalória tartalmú és nagyon magas kálium tartalmú.

Jó hatással van a szív- és érrendszer működésére és normalizálja a vérnyomást. A C-vitamin megvastagítja az ereket és megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását. De a kozmetikai ipar is használja a fekete retket samponok és krémek esetében. Segít a pattanásos bőrrel szemben és szabályozza a faggyúkiválasztást. Ugyanezen okból kifolyólag a fekete retek a zsíros fejbőrre is hasznos.

Adj helyet a fekete reteknek a kertben

A fekete retek lágyszárú, kétéves növény. Levélnyele húsos, szára magas és elágazó. Tenyészideje kilencven és százharminc nap közötti. Ha saját magból szeretnénk termeszteni, ahhoz a második évben júliusban gyűjtsük be azokat.

A fekete reteknek két formáját ismerjük, a hosszú és a gömbölyű téli retket. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek húsa fehér, valamint igazán ízletes.

A fekete retket termeszthetjük  fő- és utónövényként is. A fekete retek kedveli a jól megmunkált laza talajt. A kötöttebb talaj hatására az íze általában csípősebb, és a gumók is hamarabb válnak fássá. A vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, de érdemes a talajt alaposan felásni és átforgatni. Mivel aprócska magjait nehéz vetni, így ritkítással lehet később megfelelő helyet biztosítani a számára.

Tekintettel nagy gumóira és nagy lombozatára, 35-40 cm széles sorokba, és 15 cm körüli tőtávolságra érdemes vetni, illetve meghagyni a kikelt növénykéket a ritkítás után. A vetésmélység 2-2,5 cm legyen. Fontos a rendszeres öntözés és gyomlálás. Mivel a téli retek gyökérzete mélyebbre húzódik, érdemes ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni.

A téli retek fényigénye nagy, így érdemes a kert legnaposabb részét kiválasztani számára, különben nem lesz elég nagy és ízletes. Védjük meg a drótférgekkel és a csigákkal szemben. Érdemes még a fagyok előtt betakarítani, így októberben felszedni, azonban bánjunk nagyon óvatosan az ásóval a felszedéskor, mert az ekkor megsérült retket nem tudjuk majd télre eltárolni, így azonnal el kell fogyasztanunk.

Augusztus végétől szeptember közepéig ismét vethetjük a fekete retket, de ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl. Ekkor az időjárás is jóval csapadékosabb, és a páratartalom is magasabb. Amennyiben túlöntözzük, úgy a termés hamar megrepedhet, és könnyebben meg tudja támadni a peronoszpóra, és egyéb, gombás betegségek.

Fekete retekben gazdag étkezéseket kívánunk!