Kertem, kertem, mondd meg nékem...
Van az úgy, hogy - különösen egy jobb év után - nagy csalódás, ha gyengébb a kerti termés, mint amit vártunk. Lehet, hogy a kertünk talán nincs is olyan ideális helyen, mint gondoltuk? Vagy a rossz föld az oka? És mit, vagy min változtassunk? Lehet, hogy az éghajlati viszonyok vagy a napfényhez való hozzáférés miatt nem is a megfelelő zöldségekkel próbálkozunk? Sok növény jól érzi magát részleges árnyékban is, és ha a kertünk csak napi 4-6 óra napfénnyel büszkélkedhet, az alább következő zöldségekkel mindenképpen érdemes próbálkozni:
1. A fokhagyma
Fokhagyma nélkül nincs élet, legalábbis a Kárpát-medencében biztos nincs. Fogyaszthatjuk nyersen (vagy mézzel), hogy egészségesek maradjunk, szinte végtelen mennyi ételt főzhetünk vele, és természetesen termeszthetjük is otthon, mert a boltokban lassan szuperdrága és saját tapasztalataim szerint a leggyakrabban előforduló kínai import néha egy hetet sem bír ki, és romlásnak indul, míg a hazai termesztésűre ez azért nem jellemző. De amúgy sem túlságosan fenntartható olyan élelmiszert venni, amit a világ másik feléről hoznak ide.
És természetesen jót tesz neki egy kis árnyék valamint ősszel is ültethető. A fokhagymának hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön, és az ősztől a tél elejéig tartó időszak a tökéletes idő a vetésre, hogy a növények még a nagy fagyok előtt kifejleszthessék a gyökereket és hajtásokat. Egyes fajták tavasszal is vethetők, fokhagymagerezdből vetik, nem magból. Az otthon termesztett fokhagyma kis helyet foglal, és alig kell erőfeszítést tenni a jó termés eléréséhez.
A fokhagymát fogyaszthatjuk nyersen (vagy mézzel), hogy egészségesek maradjunk, szinte végtelen mennyi ételt főzhetünk vele, és természetesen termeszthetjük is otthon. Fotó: Pexels
2. Az újhagyma avagy zöld hagyma
Ahogyan fokhagyma nélkül nincs élet, úgy kevés olyan étel van, amiben ne tündökölne a hagyma bármilyen fajtája. Ennek ellenére a hagymák nem szeretnek egész nap napozni a verőfényben, amikor a legmelegebb sugarak sütnek rájuk. Ültessünk újhagymát olyan területekre, ahol kevesebb napfény éri, és egész nyáron élvezhetjük őket, míg a napot kedvelő növények teljes pompájukban sütkérezhetnek.
Ültessünk újhagymát olyan területekre, ahol kevesebb napfény éri, és egész nyáron élvezhetjük őket. Fotó: Pexels
3. A torma
Bár egyesek a tormát fűszernövénynek tartják, valójában zöldségként kell gondolni rá, és ha megfőzzük, elveszíti a jellegzetes csípősségét. A torma történetesen évelő növény is, és szinte bárhol megterem részleges árnyékban, amíg nem kerül pangó víz alá a gyökérzete. Két széles körben kapható torma közül választhatunk: a széles, ráncos levelű közönséges tormából és a keskenyebb, sima levelű bohemian fajta közül. Tormát tavasszal vagy ősszel kihelyezett növényekből vagy gyökérdugványokból érdemes nevelni. A gyökerek gyakran kaphatók a termelői piacokon, szupermarketekben, a faiskolákból származó dugványokat általában előre vágják, és csak el kell ültetni őket.
A torma történetesen évelő növény is, és szinte bárhol megterem részleges árnyékban, amíg nem kerül pangó víz alá a gyökérzete. Fotó: Wikimedia
4. A póréhagyma
A póréhagyma a kert igazi kincse lehet, ízében enyhébb a hagymatársainál, egyedi textúrájú, így a tányéron is sokoldalú örömforrás. Attól függően, hogy mikor ültették, a póréhagyma késő nyártól kora tavaszig szedhető, és igen, kedveli a félárnyékos helyeket.
A póréhagyma a kert igazi kincse lehet. Fotó: Pexels
5. A paszternák
Az egyik legédesebb zöldség, ami rákerült az árnyéktűrő növényekről készített listánkra, a szerény paszternák. Egy kis türelemmel és egy csipetnyi szerencsével a pasztinák magjai 2-4 hét alatt csíráznak ki. Ez nem kevés idő, mégis megéri a termesztés. A téli hónapokban a földben maradhat mulccsal letakarva, hiszen a hideggel megédesedik, sőt, azon kevés zöldségek közé tartozik, melyeknek még jobb is az íze egy kis fagy után.
Az egyik legédesebb zöldség, ami rákerült az árnyéktűrő növényekről készített listánkra, a szerény paszternák. Fotó: Wikimedia
6. A zöldborsó
Ha van egy kis árnyék a teraszon, és nem adjuk neki valamelyik szobanövényünknek, bátran próbáljuk ki a zöldborsó termesztését. Ültessük őket konténerekbe vagy egyenest ki a kertbe, napkedvelő kísérő növények, például paradicsom, kukorica és padlizsán árnyékába. A borsó más, részlegesen árnyékos zöldségek mellett is jól teljesít: burgonya, fehérrépa, paszternák és saláta is szóba jöhet lakótársnak. Ha egyszer igazán komolyan vennénk a kertészkedést, és a kertünk minden irányban (oldalirányban, felfelé és lefelé mélyen a földben) terjeszkedni kezd, a társnövények megismerése is elengedhetetlen feladatunk lesz.
Ha van egy kis árnyék a teraszon, és nem adjuk neki valamelyik szobanövényünknek, bátran próbáljuk ki a zöldborsó termesztését. Fotó: Pexels
7. A burgonya
Gyakran látni hosszú egyenes sorokban, közvetlenül a szántóföldre ültetett burgonyát, de elárulhatjuk, hogy nem ez az egyetlen módja a termesztésének. Odakint a szántóföldön esélye sincs az árnyéknak, a parcella világos, a teljes napsütésben nyújtózkodik. Ha a kertünket nem éri napi 8-10 órányi napsütés, nem kell aggódnunk, a föld alatt lapuló burgonyánkat ez egy cseppet sem fogja megzavarni. Míg a virágzat jól érzi magát a napsütésben, a növények valójában igazán értékelni fogja a pihenést is, ha biztosítunk számára némi árnyékos időt is. A profizmus ösvényén lépegető kertészeknek ajánljuk a "burgonya feltakarás" kifejezés megguglizását, mely csodamódszerrel egyetlen négyzetméterről is több tíz kiló hozam realizálható.
Gyakran látni hosszú egyenes sorokban, közvetlenül a szántóföldre ültetett burgonyát, de elárulhatjuk, hogy nem ez az egyetlen módja a termesztésének. Fotó: Pexels
8. A retek
A retket legjobb tavasszal vagy nyár végén ültetni, mivel a retek nem igazán szereti a nyári nagy hőséget. A termeszthető fajták között válogatva hamar kiderül majd, hogy a retek mindenféle formában, méretben és színben létezik. Gyorsan érik, és így bőven marad hely a kertben a második termés számára is, és míg a retek levelei fiatalok és zsengék, addig ehetőek is!
A retket legjobb tavasszal vagy nyár végén ültetni, mivel a retek nem igazán szereti a nyári nagy hőséget. Fotó: Pexels
9. A karórépa (rutabaga, svédrépa)
A karórépa közel gömb alakú, alsó részén zöldes-sárgás, felül pirosas-lilás héjú, fehér vagy sárga húsú, édes-kesernyés, a retekre és a karalábéra emlékeztető ízű gyökérgumó. Magjai gyorsan, 4-7 nap alatt kicsíráznak, bár kissé válogatósak a hőmérsékletet illetően. Hűvös évszakú növényként minden 29 Celsius fok feletti hőmérséklet elősegíti a bimbózást. Miért érdemes hát termeszteni, azon kívül, hogy jól érzi magát félárnyékban? Ha a nyár közepén ültethetjük el, miután a retket már betakarítottuk, a kertünkben legalább marad valamilyen takarónövény. Ne feledjük, hogy a gyomok azért szaporodnak, mert a talaj nem szereti, ha csupasz! A karórépa másfelől több is mint takarónövény, hihetetlenül finom - ha a megfelelő módon főzik meg. Ne csak takarmányként gondoljunk rá, hanem fogyasztható élelmiszerként is.
A karórépa közel gömb alakú, alsó részén zöldes-sárgás, felül pirosas-lilás héjú, fehér vagy sárga húsú, édes-kesernyés, a retekre és a karalábéra emlékeztető ízű gyökérgumó. Fotó: Wikimedia
10. A salátabakszakáll
A paszternákhoz hasonlóan a kevéssé ismert salátabakszakáll (Tragopogon porrifolius) is egy gyökérzöldség, amit könnyedén és egyszerűen termeszthetünk. A gyökereket pürésítéssel, pirítással vagy főzéssel is elkészíthetjük, ahogyan bármelyik sárgarépával vagy burgonyával is tennénk, és a zöldje is fogyasztható.
A bakszakáll virága. Fotó: Pixabay
Hamarosan folytatjuk, újabb 10 árnyékot kedvelő zöldség bemutatásával.
(Forrás: Ruralsprout)