Az utóbbi időben egy veszélyes, korábban gyakorlatilag alig ismert burgonyabetegség, a gumóhervadás (német rövidítéssel ütötte fel a fejét, amely a föld alatti gumókat ráncos és gumiszerűen összenyomható, emberi fogyasztásra alkalmatlan masszává alakítja át.
Az utóbbi két évben Németországban egyre gyakrabban megfigyelhető, és egyre nagyobb károkat okozó fertőzést a Arsenophonus phytopathogenicus és Phytoplasma solani baktériumok okozzák, terjesztésében pedig főleg a burgonya- és cukorrépa növények nedvét szívó, üvegszárnyú és egyéb kabócák vesznek részt, amelyekre éppen ezért fokozottan oda kell figyelni.
A kabócák legnagyobb tömegű rajzását Hessen tartományban, Biblis település környékén figyelték meg. Ezek a kabócák általában a burgonya- és cukorrépa növények közelébe rakják le petéiket, amelyek a föld alatti növényi részekkel táplálkoznak, és az utóveteményben repülnek ki egy új burgonyavetésre, és viszik át a veszélyes baktériumot, amely a burgonyavetésnek akár a teljes egészét elpusztíthatja, különösen a fejlődés kezdeti stádiumában.
Már a kabócák is hátráltatják a burgonyatermesztést – fotó: pexels.com
A kórokozó a cukorrépát is megtámadja, és a termésmennyiség, illetve a cukortartalom jelentős csökkenését váltja ki – írta meg az agrarheute.com.