Kevés olyan kert van, ahol ne kapna helyet a paradicsom. De ha nincs kertünk, a paradicsom általában akkor is ott van, az erkélyen vagy egy balkonládában. Mert nincs is annál jobb, mint amikor leszakíthatjuk a csodálatosan érett és tökéletesen piros, saját magunk által nevelt paradicsomot. Persze csak akkor, ha tényleg finom és nem repedt meg. Azonban erre is van megoldás!

Már most gondoskodhatsz róla, hogy ne repedjen meg a paradicsom

Ha nem szeretjük a repedt paradicsomot, érdemes már az elején biztosra menni és olyan paradicsomfajtát választani, amelyik kevésbé hajlamos a repedésre. Ilyen lehet például a Celebrity, a Juliet, a Plum Regal vagy a Pink Girl.

Így palántázd a paradicsomot

A paradicsomot ültethetjük palántaként, vagy vethetjük a magját közvetlenül a talajba. Ennek az időpontját a talajhőmérséklet befolyásolja, így általában április végén jön el az ideje. Azonban soha ne a naptárt nézzük, hanem az aktuális időjárást. Csak akkor kerüljön ki a kertbe a mag vagy a palánta, ha napközben a talaj 4-5 cm mélységében eléri a 12-14 Celsius-fokos hőmérsékletet, legalább 2-3 napon keresztül.

A paradicsom magjait vessük humuszban gazdag talajba, 1-1,5 cm mélyre, és ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük őket. A koktélparadicsom esetében a magokat legalább 5 cm vastagságú, jó termőrétegű, nedves táptalajba vessük el, 1-2 cm mélyre.

A koktélparadicsomnál is nagyon ügyeljünk a rendszeres öntözésre. Fontos, hogy meleg, párás környezet álljon a magok rendelkezésére, ezért akár egy üveglap vagy fólia takarásában is nevelhetjük azokat. A letakart magokat azonban rendszeresen szellőztessük. Fontos, hogy a palánták elegendő fényt kapjanak, és az öntözés során a szárukra és levelükre ne kerüljön víz.

Magaságyásban van igazán jó helye a paradicsomnak

A paradicsom számára a tökéletes összetételű talaj 20% agyagot, 40% iszapot és 40% homokot tartalmaz. De hogy tudod ezt megadni neki a kertedben? A legegyszerűbb, ha magaságyásba veted a paradicsom magjait, vagy ülteted a palántákat. Erre a május az ideális időpont. A magaságyás ráadásul nem csak a talaj miatt jelent hatalmas előnyt, hanem azért is, mert jóval kiegyenlítettebb vízellátást kaphat benne a paradicsom, és még a kártevők nagy részét is távol tudjuk tőle tartani.


Azonban arra ügyeljünk, hogy túl terebélyes fajtát ne ültessünk a magaságyásba. A bokor alakú, determinált fajtákat 50x50 cm-re, a folytonos növésűeket 70x70 cm távolságra ültessük egymástól, és az utóbbiakat karózni is szükséges, különben el fognak feküdni.

Nagyon fontos azonban, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak. Így ugyanis a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

A magaságyás azért is hasznos, mert ha jó minőségű, tiszta talaj áll a paradicsom rendelkezésére, akkor meg tudjuk védeni a talajban áttelelő fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna.

Az öntözésnél is sokat tehetsz azért, hogy ne repedjen meg a paradicsom

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért már az ültetés előtt keverjünk a talajhoz 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. Nagyon fontos, hogy nem száradhat ki a paradicsom, azonban pangó vízben sem állhat. Az sem mindegy, hogyan öntözzük. Ha vigyázunk rá, hogy se a levél, se a termés ne kapjon vizet, csak a talaj, akkor máris sokat tettünk azért, hogy a paradicsom ne repedjen és ne rohadjon meg.

paradicsom megrepedt

A paradicsom repedése ellen sokat tehetünk az egyenletes öntözéssel. Fotó: Shutterstock

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik. Ezen azonban nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen, és minden energiáját a termés hozatalára és növelésére fordíthassa.

Ez is fontos, hogy ne repedjen meg a paradicsom

Amikor a paradicsom héja megreped, a paradicsomhús ki van téve az időjárás viszontagságainak és a különféle kártevőknek, amely miatt hamar tönkre is fog menni. Ennek azonban elejét tudjuk venni, ha gondoskodunk a paradicsom rendszeres és egyenletes vízellátásáról. A repedéseket ugyanis az esetek többségében az okozza, hogy a paradicsom vízellátása nem egyenletes.

Ha a paradicsom már piros, amikor megrepedt, akkor nincs akadálya, hogy minél hamarabb betakarítsuk, és így mentsük meg a termést. A sérült részeket vágjuk ki, a többit pedig el tudjuk fogyasztani, vagy akár be is tudjuk főzni.

Sokat tehetünk a mulcsozással is azért, hogy ne repedjen meg a paradicsom, hiszen a mulcs segítségével kevésbé tud kiszáradni a talaj, ráadásul még a gyomokat is távol tudjuk tartani a növénytől.

Mindenkinek paradicsomi állapotokat kívánunk!