Szereted a főtt tojást? Te hogy szoktad meghámozni? Könnyedén lejön a héja, vagy nagyon sok időd megy el vele, ráadásul a fehérje egy része is kárba szokott veszni? Sokan sót tesznek a vízbe, hogy könnyedén lejöjjön a tojás héja, de ez sem sokat szokott segíteni. Azonban van egy módszer, amellyel könnyedén meg tudjuk pucolni a főtt tojást, ráadásul úgy, hogy szép és sérülésmentes maradjon a tojás fehérje is!

Ezt tedd a tojás főzővízébe, hogy könnyedén megpucolhasd!

Csak egy kis extra hozzávaló kell a főzővízhez, és rögtön szebben és gyorsabban tudjuk megpucolni a főtt tojást. A Nosalty remek tippet ad a tojásfőzéshez - tudjuk meg a 24.hu cikkéből. Ha pedig ezeket a titkokat is tudjuk, akkor egészen biztosan élmény lesz a tojás hámozása.

főtt tojás héjában és megpucolva

Ilyen gyönyörűen is meg lehet pucolni a főtt tojást, ha ismerjük a tojásfőzés titkait. Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy a tojásokat hamarabb vegyük ki a hűtőből, és szobahőmérsékletűen kerüljenek be a főzővízbe, amelyik szintén szobahőmérsékletű legyen, és ne hideg. A tojások mellé pedig szórjunk egy fél teáskanálnyi szódabikarbónát is. A titok pedig az, hogy a szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát növeli a forrásban lévő víz lúgosságát, ami megkönnyítheti a tojások hámozását. A lúg jelenléte a forrásban lévő vízben a pH-szint emelkedését okozza, így a héj és a tojásfehérje könnyebben meglazul. Így nem csak gyorsabban, hanem szebben is tudjuk meghámozni a főtt tojást, hiszen szép és egész marad a tojás fehérje is.

Így készítsd a főtt tojást, ha igazán finomat szeretnél enni!

Húsvétkor sokan a sonka vízében főzik meg a tojást, hiszen attól igazán finom íze lesz. De miért nem tesszük ezt minden alkalommal, amikor tojást főzünk? Hiszen nem kell feltétlenül sonkát főzni ahhoz, hogy izgalmas íze legyen a főtt tojásnak.


Ha a főzővizet zöldség- vagy hús alaplére cseréljük, igazán fantasztikus íze lesz a főtt tojásnak. Ehhez pedig nem kell minden alkalommal levest főzni, ha az alaplevekből veszünk ki egy keveset levesfőzéskor, és kis zacskókban lefagyasztjuk.

Ezért érdemes tojást enni

Habár a tojás gyakran kerül tiltólistára a szakemberek változó véleménye alapján, van, amiben mindenki egyetért vele kapcsolatban. Mégpedig abban, hogy a tojás nem csak finom, de sok energiával is ellát bennünket. Ezért is fogyasztják sokan reggelire, akár rántotta, akár lágytojás, akár főtt tojás formában. A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani.

Például azért is, mert a tőkehalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

félig pucolt és héja főtt tojás

Tedd ezt a főzővízbe, és könnyen megtisztíthatod a tojást a héjától. Fotó: Shutterstock

A tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át.

A tojást gyakran azért nem ajánlják, mert növeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jót növeli. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterintartalma, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

Ha megpucoltad, nehogy kidobd a tojás héját!

Ha megpucoltad a főtt tojást, és ez ráadásul jóval kevesebb időbe került, a tippünknek köszönhetően, örömödben nehogy kidobd a tojás héját, ugyanis kincset ér! A tojás héja rengeteg kalciumot tartalmaz, amely nagyon értékes energiaforrás a növényeink számára. Fontos, hogy minél jobban zúzzuk össze a tojás héját, hiszen minél apróbbak a darabkák, annál könnyebben tudják a növényeink hasznosítani a bennük rejlő kalciumot. A tojás héját a talaj felső rétegébe dolgozzuk be, különösen azoknál a növényeknél, amelyek kedvelik a meszes talajt.

Mindenkinek finom és gyorsan pucolható főtt tojásokat kívánunk!