Ősszel és télen sem kell, és nem is szabad lemondani a befőzésről. Tökéletes ehhez a sütőtök, amelyből kiváló finomság készíthető, amelyik ráadásul még az ünnepek alatt is megállja a helyét, akár sültek mellé köretként, akár lekvárként.
Az elkészítése pedig nagyon gyors és egyszerű. Az illat pedig, ami közben belengi a házat, a hozzáadott plusz. Mint ahogyan az is, amikor a vendégeinket ezzel a csodás, különleges finomsággal kínálhatjuk meg. Ha pedig kedvet kapunk hozzá, a legjobb, ha jövőre már a saját kertünkben terem meg ehhez a sütőtök is. A sütőtök ugyanis nem támaszt túl sok igényt felénk, viszont nagyon hálás, ha a kellő napfényt és vizet megadjuk a számára. A sütőtök tehát tökéletes választás a kertünkbe, és az asztalunkra is, ne hagyjuk hát ki!
Így készíts finom lekvárt vagy mártogatóst sütőtökből
A sütőtök kiváló megsütve, de nem ez az egyetlen felhasználási módja. Most, amikor már csak a kamrába lépve emlékezünk vissza a befőzésre, kapjuk elő gyorsan az eszközeinket, és élvezzük, hogy most nem a kánikulában és nem kapkodva kell lekvárt készíteni. Ráadásul az illat, ami betölti majd az otthonunkat, már most elhozza az ünnepek bensőséges hangulatát.
A lekvárhoz, amit mártogatósként is használhatunk, szükségünk lesz 60 dkg sült sütőtökre, 40 dkg cukorra, 1 citrom levére, 6 g pektinre és fahéjra, ízlés szerint.
A sütőtök lekvár pillanatok alatt elkészül, de soha nem fogjuk elfelejteni, ha egyszer kóstoltuk. Fotó: Shutterstock
A sütőtököt süssük meg, majd a héja nélkül vágjuk kis kockákra. Ezután villával törjük össze, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a fahéjat, majd tegyük fel főni. Ha nem elég édes a sütőtök, akkor nyugodtan adhatunk hozzá több cukrot is. Sok időre nincs szükség, hiszen már előre megfőztük a sütőtököt. Ezért elég pár percig összefőzni, folyamatos keverés mellett, hogy nehogy leégjen, majd keverjük össze a pektint 1 evőkaA nál cukorral, és adjuk a rotyogó lekvárhoz. Ezzel el is készültünk. Töltsük a forró lekvárt tiszta üvegekbe, majd a lezárás után pár percre fordítsuk azokat fejjel lefelé, hogy tovább el tudjon állni.
Ez a csodálatos, narancs színű lekvár kiváló süteményekbe, kenyérre, de húsok és sajtok mellé is remek.
Így lehet sütőtök a kertedben
Még akkor sem kell lemondani a saját sütőtökről, ha kicsi a kertünk. Akár a kert sarkába is megterem, így megéri helyet találni neki. Ehhez márciusban lazítsuk fel a talajt, és keverjünk bele komposztot. Április végén vethetjük el a tökmagokat, de a legjobb, ha inkább palántázunk. Mivel a tök gyökere nagyon érzékeny, használjunk a palántázáshoz tőzegcserepet.
A palántázáshoz egy edénykébe tegyünk két magot, 2 cm mélyen. Nagyon fontos, hogy alaposan öntözzük be, majd tegyük meleg, napos helyre. Viszont ezután már ne öntözzük, csak akkor, amikor kikel a mag. Május végén ültessük át nagyobb edénybe a palántákat. Mivel a tök nagyon érzékeny a fagyokra, május közepe, vége felé ültessük csak ki őket, amikor már nem mondanak fagyot. Ha igazán biztosra akarunk menni, inkább várjuk meg vele a júniust.
A sütőtök hely- és melegigényes növény, de szinte bármilyen talajon megterem, azonban ahhoz, hogy kellően finom és méretes legyen, sok vízre van szüksége. A kert azon pontjaira is el lehet ültetni, amelyek kihasználatlanok, mint amilyen a kertünk leghátsó sarka. Ott kedvére növekedhet, senkit sem fog zavarni, és ráadásul segítségével a kert minden négyzetméterét ki tudjuk használni. Levelei márványozottak, virágai sárgák és tölcsér alakúak.
A sütőtök számára keressünk napos helyet a kertben. Fészekbe vessük a magot, de ha palántát ültetünk, annak is készítsünk fészket. Érdemes úgy betakarni földdel, hogy egy kis mélyedést hagyunk, ahol meg tud állni az esővíz.
Mivel a sütőtöknek nagy hely kell, az ágyás szélétől 40 cm-re, egymástól pedig legalább 1 méterre ültessük el a palántákat, vagy vessük el a magokat. Ekkor viszont már a növény folyamatos öntözést igényel.
A tök ideális szomszédja lehet a kukoricának, hiszen ez árnyékot ad számára, és megfogja a szelet, amit a tök nem kedvel, de remek társasága lehet a napraforgónak, a reteknek, salátának és a vöröshagymának is. Kártevői száraz időben az atkák, nedves időben a levéltetvek.
A sütőtök júliusban kezd el virágozni és augusztusban ered futásnak. A kifutó szárakat forgassuk vissza az ágyásba, azonban ne vágjuk le, mert úgy nem jut kellő mennyiségű tápanyag a fejlődő tök számára. Augusztus közepe után szedjük le a bekötött terméseket, mert ezek csak a tápanyagot vonják el az érő tököktől, de már belőlük nem lesz termés.
A sütőtök igazán finom és illatos, így telitalálat a téli estékre. Fotó: Shutterstock
Szeptemberben szedjük le a virágokat, hogy több tápanyag jusson a termésnek. Sokan szeretik a palacsintatésztában kirántott tökvirágot, így nem vész kárba, ha leszedjük. Még a fagyok előtt takarítsuk be a termést. A teljes éréshez körülbelül 100 nap szükséges. A betakarítás optimális ideje szeptember közepe, de ügyeljünk rá, hogy ezt száraz időben tegyük meg.
A sütőtök titkai
Habár a sütőtökre csemegeként gondolunk, a második világháború után népeledelnek számított Magyarországon, mivel nagyon olcsó és ugyanakkor laktató is volt. De ezen kívül még egészséges is, hiszen serkenti a máj működését, így kitűnő máj- és vesebetegségek esetén. De a sütőtök egyben kiváló hashajtó és béltisztító is, ezért a fogyókúrák vagy a tisztítókúrák segítőjeként is hasznos társunk lehet. Magas A-, B-, C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően igazán finom megoldás, ha fel szeretnénk erősíteni az immunrendszerünket a téli hidegek előtt. De a sütőtök kiváló megfázás esetén is, emellett gyulladáscsökkentő és rák-megelőző hatása is van.
Sárga színe mutatja, hogy gazdag béta-karotinban, mely nélkülözhetetlen az egészséges szem számára. A magja pirítva elengedhetetlen kelléke az izgalmas filmeknek és focimeccseknek, és a sütőtökhöz hasonlóan nagyon egészséges.
A sütőtök a Halloween ünnep jelképévé is vált, így hazánkban is egyre több helyre kerül ki különféle faragásokkal és mécsesekkel díszítve, azonban bizonyos fajtái alkalmatlanok a fogyasztásra.
Ne maradjunk le a sütőtökről télen sem!