A legtöbben szeretünk valamit rágcsálni olvasás, beszélgetés, vagy TV nézés közben. Azonban sajnos sok rágcsálnivaló nem igazán egészséges. Ahhoz pedig gyakran nincs energiánk, hogy gyümölcsöt mossunk és pucoljunk, és azt rágcsáljuk.
De szerencsére akadnak olyan finomságok, amelyekkel semmi teendőnk nincs, csak beleöntjük őket egy tálba, és már falatozhatunk is. Ráadásul finomak, és az egészségünknek is jót tesznek. Ilyenek az olajos magvak, mint például a mandula. Tárazzunk hát be belőle, és együk magunkat egészségesre. Nem fogjuk megbánni!
Ismerd meg a mandulát
A mandulának magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalma van, így egyebek között támogatja a szív egészségét, és csökkenti a vérnyomást is, ráadásul akár sós, akár édes ételeket is fel tud dobni az ízével.
A mandula finom, és nagyon egészséges. Fotó: Pixabay
A mandula mandulafán terem, amelynek azért is érdemes helyet adni a kertben, mert gyönyörű, rózsaszín virágaival igazán lenyűgöző látványt nyújt. A mandula Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de manapság már nagyon sok országban termesztik. Jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb mandulatermelő a világon.
A mandulának több fajtája is van. A boltokban kapható édes mandula fogyasztásra alkalmas, ellentétben a keserű mandulával. A keserű mandula amygdalint tartalmaz, amiből mérgező hidrogén-cianid képződik. Azonban az édes mandulát héjastól vagy héj nélkül, pörkölve vagy natúr formában is fogyaszthatjuk.
A mandula legközelebbi rokona az őszibarack, de távoli rokonságban áll a szilvával és a kajszibarackkal is. A mandulafa, ha számára kellemes körülményeket tudunk biztosítani neki, nagy fává képes fejlődni, sűrű, koronával. Magassága és koronájának átmérője is elérheti a 8 métert. Akár a legszárazabb, legsziklásabb lejtőkön is képes élni és teremni, de ott inkább bokor formában jelenik meg. Janus Pannonius még költeményt is írt hozzá, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. A reneszánsz korban dísznövénynek tartották, mert akkor az éghajlat miatt még nem tudott beérni. Hazánkban a XIX. században kezdték meg a termesztését.
A mandula kitűnően tárolható hűtőszekrényben, azonban egy évnél tovább semmiképp sem érdemes tárolni, mert megmolyosodhat. A macaron két, talpával egymásnak fordított és krémmel töltött mandulás habcsókból álló sütemény. Ez a darált mandulából készült édesség az utóbbi évek nagyon kedvelt finomságává vált.
Ezért egyél sok mandulát
A mandulát ehetjük önmagában, de fogyaszthatjuk a belőle készült mandulatejet, -olajat, -vajat, -lisztet, -pasztát vagy marcipánt is. A mandula tápanyagban gazdag, bővelkedik rostban, fehérjében, zsírban, E-vitaminban, van benne mangán, magnézium, réz, B2-vitamin és foszfor.
A mandulának igen magas a fitinsavtartalma is, amely megköt bizonyos ásványi anyagokat, így megakadályozza azok felszívódását. A mandulának magas az antioxidáns-tartalma, ez pedig megvédheti a sejteket az oxidatív károsodástól, amely az öregedéshez és számos betegséghez, például gyulladásokhoz vagy daganatos elváltozáshoz vezet. Ezek az antioxidánsok nagyrészt a mandulaszemet beborító barna réteg alatt találhatók.
A zsírban oldódó E-vitamin az antioxidánsok családjába tartozik, és hatékony védelmet nyújt a sejtek oxidatív károsodása ellen, így csökkenti a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát. De a mandulának rendkívül magas a magnéziumtartalma is, ami nem csupán megelőzi, hanem javítja a 2-es típusú cukorbetegséget. A mandula kevés szénhidrátot tartalmaz, de sok benne az egészséges zsír, a fehérje és a rost, ezáltal tökéletes választás a cukorbetegek számára. A magnézium jótékony hatással van a vérnyomás egészséges szinten tartására is. A mandula fogyasztása tehát csökkenti a magas vérnyomást, ami szívinfarktushoz, a stroke-hoz vagy veseelégtelenséghez vezethetne.
Mindemellett csökkentheti a koleszterinszintet is. Napi egy vagy két marék mandula elfogyasztása az LDL (rossz) koleszterin enyhe csökkenéséhez vezethet. De magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően növelheti a teltségérzetet, így segít a fogyókúrázóknak is.
Adj helyet a mandulafának a kertedben. Fotó: Pixabay
A mandulában sok a fehérje, az aminosav, és sok növényi rostot tartalmaz, kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás, de rengeteg kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink is van benne. A mandulaolaj kitűnő bőrápoló, különösen azért, mert nincs olyan bőrtípus, amire ne lenne jó. E- vitamin tartalma miatt a bőr puha és bársonyos lesz a használatától.
A mandulaolajat fürdés után érdemes a még nedves bőrbe bedörzsölni. Így sokkal jobban fel tud szívódni. E- vitamin tartalma miatt kitűnő a napégés megelőzésére, és kezelésére, ha mégis megtörténne a baj. A mandulabél belső héjával együtt, vagy anélkül is fogyasztható. A mandulából készül a marcipán. Készíthetünk belőle ezen kívül lisztet, likőrt, befőttet, de kitűnő ropogtatni valónak is. Főételek töltelékeként is megállja a helyét.
A benne lévő cink védi az agyunkat is. Segíti a memóriát és a figyelmet, így vizsga előtt és alatt is érdemes mandulát rágcsálni. A székrekedésre is gyógyír, magas rosttartalma miatt. A mandula csökkenti a stresszt és az ingerlékenységet. Azonban legyünk vele óvatosak, hiszen ahogyan a dió, úgy a mandula is képes komoly allergiás tüneteket okozni.
Legyen mandulafa a kertedben
A mandulafa melegigényes növény. A recept nagyon egyszerű, hiszen mandulafát csak ott érdemes ültetni, ahol a nemes szőlőfajták is beérnek. Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, déli domboldalak. A kerti környezetben nehezen boldogul, hiszen a kert többi lakója öntözést igényel, ellenben a mandulafa nem jól viseli a párás környezetet. Sajnos a sok nedvesség miatt moníliafertőzést kap.
A fagy nagyon gyakran elpusztítja a virágait. Pedig kevés gyönyörűbb látvány van, mint egy virágba borult mandulafa. A tapasztalatok szerint a mandulafa élete során öt évből egy évben számíthatunk jó termésre, háromban közepesre, egyben pedig semmire. Ha tehetjük, ne magról kelt csemetét ültessünk, hanem vásároljunk faiskolában mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt.
A kis mandulafákat négy éven át alakító metszésben kell részesíteni. Ezután csak ritkító metszésre van szükség. Két-három évenként ássunk be 20-30 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a mandulafa földjébe. Hálás lesz érte. A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a külső, zöld burok felreped. A szüret után jön a pucolás, a szárítás és csak azután lehet tárolni a termést. Egy mandulafa akár 50 kg termést is hozhat, melyből 15 kg mandulabél nyerhető ki.
Adjunk tehát helyet a mandulának a kertben és a tányérunkon egyaránt. Megéri.