A kurkumáról elsőként egészen biztosan a csodás, sárga színe fog eszünkbe jutni. A magyar konyhában nem túl gyakran használjuk, de annál inkább találkozhatunk csodás aromájával, ha kedveljük az indiai ételeket.
A curry fűszerkeverék fontos eleme, melyet már az ókori Görögország lakói is használtak, és el is nevezték sárga gyömbérnek. De a kurkumát még Marco Polo is megemlítette, mint a sáfrányhoz hasonló növényt, és Indiában a papok és a szerzetesek ruháit is ezzel színezik sárgás narancsra, ami a tisztaságot és a fényt szimbolizálja. A homlokukra a "harmadik szemet" is kurkumával festik.
Hazánkban a kurkumának nevezett fűszer alapanyaga és a kurkuma, mint dísznövény, nem ugyanaz, bár közeli rokonságban állnak egymással. A fűszerként használt kurkuma a Curcuma longa, melynek gyökeréből nyerik ki az értékes fűszert, míg dísznövény változata a Curcuma alismatifolia. Mindkettőnek érdemes teret engedni, hiszen az egyik nagyon szép dísznövény míg a kurkuma azon túl, hogy fűszerként is kiváló, gyógyhatása is jótékony hatással lehet szervezetünkre. Próbálgassuk kissé feldobni vele a megszokott ízeket. Még a hagyományos ételeknek is új arculatot tud adni, ráadásul egészséges.
A kurkuma, mint dísznövény
A kurkuma igazi trópusi növény, így nagyon kedveli a meleget és a fényt. Mivel 15 Celsius-fok alatt a növény megfázik, így csak nyáron nevelhetjük a szabadban. Éppen ezért érdemes cserépben tartani, hiszen így ősszel igazán egyszerű védett helyre vinni.
A kurkuma dísznövény számára az ideális a termőföldből, tőzegből, és homokból álló keverék, a lényeg, hogy enyhén savanyú legyen. Közepesen vízigényes, pangó vízben semmi esetre sem állhat.
A kurkuma, mint dísznövény, csodálatos dísze lehet a kertünknek. Fotó: Shutterstock
Virágzási ideje hosszú, így ha igazán jól érzi magát nálunk, akár 3-4 hétig is gyönyörködhetünk a csodás virágaiban. Miután elvirágzott, hagyjuk elszáradni, mely után nyugalmi állapotba fog kerülni. Azonban tavasszal ismét kikerülhet a kertbe, ahol újra elkápráztat minket virágaival.
A tenyészidőszak során a virágzás elősegítésére hetente tápoldatozzuk a növényt. Ehhez olyan lombtrágyát alkalmazzunk, amelyben a foszfor és a kálium van túlsúlyban. A virágzás csak a második évtől várható, azonban évente többször is virágozhat. Tőosztással vagy a gyöktörzsdarabok leválasztásával szaporítható.
A kurkuma óvja az egészséged
A kurkumát nem csak szép színe és finom íze, hanem gyógyító hatása miatt is használják. A kurkuma fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik. A gyökeret és a szárat megszárítják, aprítják, sajtolják. A kinyert levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, míg a szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják.
1. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, és támogatja a kollagén termelődését. Ezen kívül fokozza a vérkeringést, és köhögéscsillapító hatása is van.
2. A kurkuma serkenti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő mérgező toxinok szintjét, emellett kiváló antioxidáns és gyulladásgátló.
3. A vesénk is hálás lesz érte, mivel vízhajtó hatása miatt jótékonyan hat annak működésére.
4. A kurkuma csökkenti a vércukorszintet, és a koleszterinszintet is.
5. A kurkuma az emésztésünkre is jó hatással van. A kurkumint, aminek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása van, Délkelet-Ázsiában régóta használják gyomorproblémák ellen.
6. A kurkumin azonban még ennél is többet tud, hiszen javítja a memóriát és a hangulatunkat. Az American Journal of Geriatric Psychiatry-ban közzétett kutatás eredményei igazolják, hogy a kurkumin jó hatással van a demenciában szenvedő emberek memória-teljesítményére, és az Alzheimer kórban szenvedő emberek számára is jótékony hatással bír.
7. A kurkuma az ízületi problémákkal, gyulladásokkal és különféle mozgásszervi panaszokkal küzdők számára is megoldást jelenthet. Azonban a kurkumát ne alkalmazzuk, ha véralvadásgátló gyógyszereket szedünk, mert csökkentheti azok hatását.
8. A kurkuma szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, és támogatja a kollagén-termelődést, ezért külsőleg és belsőleg is használhatjuk.
9. Légzési nehézségek esetén kurkuma-főzettel inhaláltak, mivel az mézben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású.
10. A kurkumin laborkörülmények között gátolta a ráksejtek osztódását és szétvándorlását.
Arról, hogy a gyógyhatások eléréséhez mennyi kurkumint érdemes fogyasztani, heves viták folynak. Sok helyen kapszulába zárt, koncentrált formában kínálják, azonban sajnos a szájon át adott kurkumin legalább 90 százaléka kárba vész, és nem szívódik fel.
Az elfogyasztott kurkuma nagy része a bélben és a vastagbélben marad, azonban itt sokféle jótékony hatást tud kifejteni. Szabályozza a bél baktériumflóráját, gyulladásgátló hatása van, megvéd a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól.
Fontos tehát, hogy ha célzottan, kapszula formájában kívánjuk szedni a kurkumint, mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét. Fűszerként pedig próbáljuk meg beilleszteni az általunk készített ételekbe, hiszen különleges íze mellett gyógyhatására is számíthatunk.