A csipkebogyóról jó esetben annyit tudunk, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma és hogy jólesik a belőle készült tea, amikor meg vagyunk fázva. De ennél jóval több érdekesség kötődik hozzá, így érdemes közelebbről is megismerkednünk vele.
Ráadásul az első fagyok beköszöntével kezdődik a begyűjtése, így jó ha tudod, hogy miért is nem szabad kihagynod, hogy minél több legyen elraktározva a téli időszakra.
Mindent a csipkebogyóról
- A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa áltermése.
- Többféle népies elnevezése is van, mint a csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs.
- Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, és K-vitamin, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin.
- A C-vitamin segíti immunrendszerünket a védekezésben, részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti az érfalat, fokozza a szervezet védekezőképességét és az ellenállókészségét a fertőzésekkel szemben. Emellett segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
- Ezen kívül szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotra.
- Az első őszi fagyok alkalmával érik be, így ilyenkor kell begyűjteni.
- Termése színe a narancssárgától az egészen mélyvörösig terjed. A narancssárga színű még nem érett, a túlságosan vörös pedig már túlérett, ekkor pedig, bár az íze nagyon finom édes, C-vitamin tartalma már szinte nincs, így a kettő között van az ideális állapot a begyűjtésre.
- Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.
- Ahhoz, hogy csipkebogyóteát készítsünk belőle, a kocsányánál vágjuk le a termést, ezután vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.
Nagymamáink is tudták, hogy a megfázásra a legjobb a csipkebogyótea. Fotó: 123rf.com
- Nem csak teát, de lekvárt, bort, szörpöt, mártásokat és levest is készíthetünk belőle.
- Azért, hogy megőrizzük C-vitamin tartalmát, amikor teát készítünk, ne forró vízbe tegyük, hanem langyosba. 50 Celsius-fok felett ugyanis elveszíti a C-vitamin tartalmát.
- A belőle készült olaj csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait. Használata serkenti a bőr kollagén termelését, és táplálja a száraz, hámló, viszkető, gyulladásra hajlamos bőrt.
- A háború alatt lisztet is készítettek belőle, amelyből kenyeret és pogácsát sütöttek. A belőle készült liszt ma is népszerű az egészséges táplálkozás hívei között.
- Naponta 10 grammnyi csipkebogyó-őrlemény fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
- Ha sokáig szeretnénk tárolni, őröljük meg húsdarálón, és szárítsuk meg az őrleményt. Így a C-vitamint egész télen át el tudjuk raktározni.
- Ha csipkebogyót a rózsabokron hagyjuk, a madarak előbb-utóbb megtalálják és kitűnő téli eleség lesz számukra.
Így termessz otthon csipkebogyót
A csipkebogyó az egyik legigénytelenebb gyümölcsféle. Gyenge termőképességű talajokon is jól megterem. Jól tűri a hideget, akár a -20 Celsius-fokot is átvészeli. Telepítésére az ősz a legalkalmasabb időszak.
A csipkebogyó őshonos, így otthon is nyugodtan termeszthetjük. Talajigénye nem nagy, de kedveli az enyhén meszes közeget, és jól érzi magát agyag és lösztalajokon. A kertünkben meleg, napos fekvésű területre ültessük. A telepítése nagyon egyszerű feladat, hiszen fogni kell egy maréknyi termést ősszel, és a kiválasztott területen szétszórni, majd vékony réteg földdel befedni.
Rózsát is nevelhetünk erre a célra. Ekkor viszonylag nagy gyümölcsöt hozó, magas C-vitamin tartalmú fajtát válasszunk. Ilyenek lehetnek a Rosa rugosa fajok fajtái. Ezek a rózsák nem csupán arra alkalmasak, hogy csipkebogyót termeljenek, hanem nagyon szépek, és csodálatos az illatuk, így a kertünket is feldobják. Hiába gyönyörűek, fogjuk vissza magunkat, és ne vágjuk le a rózsákat, hiszen akkor nem lesz csipkebogyónk.
Ne csak kirándulások során gyűjtsd be a csipkebogyót, termeszd a kertedben is. Fotó: 123rf.com
Így metszd meg
A csipkebogyó metszése elengedhetetlen a növény számára. A nagy metszést tavasszal kell elvégezni, ősszel csak az erősen benőtt és megbetegedett ágakat szabad eltávolítani.
A csipkebogyó gyorsan növekszik, ezért a metszés és formálás elengedhetetlen az ápoláshoz.
- A száraz, beteg, sérült ágakat el kell távolítani, hiszen elveszik a tápanyagot a bokortól.
- Formázni kell és ritkítani, hogy szép megjelenése legyen és a sűrű ágak ne zárják el a napfényt a termés elől.
- Az idős ágak metszése elősegíti a fiatal hajtások fejlődését..
Így gyűjts be és tárold a csipkebogyót
A csipkebogyó szedésével meg kell várni az első fagyokat, hiszen ennek hatására lesz szép, élénkvörös színe. Az álterméseket közvetlenül a kocsány alatt, a lehető legrövidebb szármaradvánnyal metsszük le, majd vágjuk félbe a bogyókat. Ezután távolítsuk el a szőrös magbelet és a magokat, majd hideg vízzel öblítsük le. A félbevágott és megtisztított csipkebogyót ezután egy rétegben szétterítve szárítsuk meg. Ha egymáshoz érnek a bogyók, akkor lággyá válnak, ezért ezt el kell kerülni. A szárításhoz használhatunk aszaló-szárító gépet is, illetve a legkisebb fokozatra állított sütő is tökéletes megoldás erre. A megszárított csipkebogyót tegyük jól záródó üvegekbe, majd tároljuk sötét, hűvös helyen. Apró csipkebogyó esetén a félbevágás nagyon fárasztó munka, így azokból érdemes inkább lekvárt készíteni.