A csipkebogyó és a csipkebogyó tea a legtöbbünk számára onnan lehet ismerős, amikor gyerekkorunkban meg voltunk fázva, és a nagymamánk csipkebogyó teát adott nekünk, amitől nagyon hamar jobban is lettünk. De vajon mi lehet a titka, és mi köze van a rózsához a csipkebogyónak? És miért nem fogyasztjuk akkor is, amikor egészségesek vagyunk?

Nem csupán azért érdemes fogyasztani, mert rengeteg benne a C-vitamin, de azért az sem mellékes, hogy három szem csipkebogyóban pont annyi van belőle, mint egy egész narancsban. Éppen ezért nem érdemes lemondani róla.

Ezért igyál minden nap csipkebogyó teát

1. A csipkebogyó tea nem csak enyhíti a felsőlégúti tüneteket, így a köhögést, a torokfájást, a nehézlégzést és az orrfolyást, de ha minden nap fogyasztunk belőle egy csészével, akkor ha meg is fázunk, az sokkal enyhébb lefolyású lesz és rövidebb ideig fog tartani.

csipkebogyó

A csipkebogyó nagyon jó hatással van egészségünkre, és még a betegségek lefolyását is le tudja rövidíteni. Fotó: Pixabay

2. Nem mindig a méret a lényeg, hiszen három szem csipkebogyó több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A csipkebogyó ráadásul nem csak egészséges, de igazán finom édes, sőt, egy kicsit pikáns íze is van mindemellett. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy ne csak akkor igyunk csipkebogyó teát, amikor betegek vagyunk, hanem vértezzük fel magunkat vele előre, és hagyjuk, hogy a maga természetes módján megerősítse az immunrendszerünket.

3. A csipkebogyóban bőségesen van A-, B1-, B2-, és K-vitamin, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin. Ezen kívül szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést, és nagyon jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotunkra.

4. Ha azt szeretnénk, hogy az immunrendszerünk jól működjön, fogyasszuk gyakran, nem csak teakánt, hanem akár lekvárként, szörpként, mártásként, vagy borként, sőt, még levest is készíthetünk belőle.

5. A csipkebogyó teával az ízületi fájdalmakat is enyhíteni tudjuk, ráadásul ha rendszeresen fogyasztjuk, visszanyerhetjük az ízületek mozgékonyságát.

6. A csipkebogyó tea segítségével küzdhetünk a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívroham és a stroke ellen. A csipkebogyóban található C-vitamin a vas felszívódását is segíti, így a vérszegénységben szenvedők számára is kifejezetten jó a fogyasztása.


7. Ha evés előtt iszunk csipkebogyó teát, azzal felkészíthetjük a gyomrot az emésztésre. Hatására a tápanyagok is jobban felszívódhatnak. A csipkebogyó teát azoknak is érdemes fogyasztani, akik gyomorfekélytől szenvednek, vagy akiknek érzékenyebb a gyomra.

8. A csipkebogyóban lévő antioxidánsok a bőrünkre is jó hatással vannak, így küzdhetünk vele az öregedés ellen is. Ha a kihűlt teával áttörölgethetjük az arcbőrünket, az tonizálja és frissíti a bőrt.

Így készíts otthon csipkebogyó teát

A csipkebogyó a rózsafélék áltermése. Így a rózsában nem csak gyönyörködhetünk, hanem a csipkebogyónak köszönhetően kiváló teát, lekvárt, likőrt, sőt, csodálatos dekorációt is nyerhetünk..

A csipkebogyó megtisztítása nem gyors folyamat, és ahogyan a lecsóra és a kovászos uborkára, úgy a csipkebogyó feldolgozására is számtalan házi módszer létezik, és természetesen mindenki meg van róla győződve, hogy a sajátja a világon a legjobb. A mi módszerünk szerint először vágjuk félbe a csipkebogyót, majd távolítsuk el a szőrös magbelet és a magokat.

Ezután öblítsük le hideg vízzel, majd egy rétegben szétterítve szárítsuk meg. A szárításhoz használhatunk aszaló berendezést, vagy a legkisebb fokozatra állított sütőt. A megszárított csipkebogyót tegyük jól zárható edénybe, és tároljuk sötét és hűvös helyen.

Ha lekvárt szeretnénk készíteni belőle, ügyeljünk rá, hogy mivel a gyümölcsben sok pektin van, a törésnél főzővizet kell hozzá adni, hogy hígabb legyen, és később passzírozni tudjuk. 1 kg csipkebogyóból 0,6 kg lekvárra számíthatunk.

Amikor csipkebogyó teát fogyasztunk, ügyeljünk rá, hogy ne forró vízbe tegyük, hanem langyosba, mivel 50 Celsius-fok felett elveszíti a C-vitamin tartalmát.

csipkebogyó

A saját kertünkben is termeszthetünk csipkebogyót. Fotó: Pixabay

A fagyok után a legjobb

A legjobb persze, ha a kertünkben van a csipkebogyó, és az első fagyok után tudjuk begyűjteni, amikor tökéletes az íze. Ha még narancssárga színű, akkor még nem eléggé érett, a túlságosan vörös szín viszont azt jelzi, hogy elkéstünk, mert már túlérett. Az íze ekkor is nagyon finom, azonban ilyenkor már veszít C-vitamin tartalmából. Így nem árt, ha szemmel tartjuk és akkor egészen biztosan a legjobb pillanatban tudjuk begyűjteni.

A csipkebogyót tehát nyugodtan termesszük a kertünkben, hiszen még a gyenge termőképességű talajokon is jól megterem, és még a hideget is jól tűri. A csipkebogyó akár a -20 Celsius-fokot is átvészeli. A telepítésére az ősz a legalkalmasabb időszak.

A kertünkben keressünk neki meleg, napos fekvésű területet. Ezután fogjunk egy marék termést ősszel és egyszerűen szórjuk szét, majd fedjük be vékony réteg földdel. De akár rózsát is nevelhetünk erre a célra, azonban fontos, hogy olyan rózsát válasszunk, amelynek magas C-vitamin tartalma van, így kiváló választásnak bizonyulhatnak a Rosa rugosa fajok fajtái. Ezek a rózsák ráadásul nem csak a csipkebogyó miatt okoznak nekünk örömöt, hanem gyönyörű kinézetük és csodálatos illatuk miatt is. De a rózsákat csakis odakint csodáljuk, mert ha megfeledkezünk magunkról, és levágjuk a rózsaszálat, hogy odabent illatozzon, sajnos nem lesz belőle csipkebogyó.

Fontos, hogy rendszeresen metsszük a csipkebogyót.  A nagy metszést tavasszal kell elvégezni, amikor is formázni és ritkítani kell, különben olyan sűrű lesz, hogy az ágak elzárják a napfényt és a levegőt a termés elől. Az idős ágak eltávolításával elősegítjük a fiatal hajtások fejlődését is. Ősszel is meg lehet metszeni a csipkebogyót, azonban ilyenkor csak a benőtt és megbetegedett ágakat szabad eltávolítani, mert elveszik a tápanyagot a bokortól.

Megfázás mentes telet, és sok finom csipkebogyó teát kívánunk!