A füge sokunk kedvence, és ha igazán jól érzi magát a kertünkben, akkor óriási mennyiségben terem. Azonban előfordulhat, hogy a hideg időjárás előtt már nem tud minden füge tökéletesen beérni, így sok marad meg még félig érett, zöld állapotban.
Azonban tehetünk azért, hogy minél kevesebb éretlen füge maradjon még az ősz beköszönte előtt. Ha pedig már késő, és sok a félig érett gyümölcs, arra is van megoldásunk. Így hát minden okunk megvan rá, hogy helyet adjunk a fügének a kertben. Még az egészségednek is jót teszel vele. Úgyhogy, fügére fel!
Ismerd meg a fügét!
A füge az egyik legősibb kultúrnövény. Hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Hazánkban már az Anjouk korában is ismert volt a füge, ám az első bokrokat valószínűleg a törökök telepítették. A gyümölcs színe és alakja fajtánként változik, a lilától a zöldig, a gömbtől a megnyúltig.
Az érett fügének megváltozik a színe és a formája is. Fotó: Pixabay
A legfinomabb nyersen fogyasztva, önmagában, de kiváló saláták ízesítésére, sajtok és sonka társaságában is. De készülhet belőle pálinka, bor, lekvár, befőtt is, és borban párolva vadételek kiváló körete. Akár pitékbe is tehetjük, megszárítva pedig hosszú ideig el lehet tárolni ezt az igazán finom és egészséges gyümölcsöt.
Honnan tudod, hogy megérett a füge?
A füge nem képes utóérésre, éppen ezért nagyon fontos, hogy a legérettebb pillanatában szedjük le. De hogy ez mikor jön el, annak kitalálását nem bízzuk a véletlenre, hanem adunk hozzá pár hasznos tippet.
1. Amikor a füge beérik, megváltozik a színe. Az éretlen füge általában kicsi és zöld színű. Az érett füge színe barna, esetleg lila. De sajnos akad olyan huncut füge is, amelyik éretten is zöld.
2. Azonban ez sem tud kifogni rajtunk. Ilyenkor ugyanis a külleme árulja el, hogy megérett a leszedésre. Mert ahogy érik, úgy konyul le egyre jobban.
3. De ha még ez sem elég, figyeljük meg a méretét. A mérete ugyanis az érés fokával növekedni fog.
4. A negyedik ismérve az érett fügének a tapintása, hiszen az éretlen füge mindig kemény.
Mit tegyünk, hogy minél kevesebb éretlen füge maradjon?
Ha azt szeretnénk, hogy a legtöbb füge beérjen, ne hagyjunk meg minden hajtást. A gyümölcsritkítással ugyan kevesebb füge marad a növényen, de azok jóval nagyobbak lesznek, és gyorsabban is be fognak érni, hiszen a növény minden energiáját rájuk tudja fordítani. Minél több a gyümölcs, annál később érik be, és annál kisebb lesz.
Mit tegyünk a félig érett fügével?
Ha túl sok félig érett fügénk maradt, az sem kell, hogy kárba vesszen. A félig érett fügékből ugyanis nagyon finom dzsemet készíthetünk. Ehhez szükségünk lesz 1 kg éretlen, zöld fügére, 1 kg cukorra, 5 és fél bögre vízre, 1 citromra és 4 darab szegfűszegre.
Először is mossuk meg a fügét, és távolítsuk el a szárát, ezek után pedig töltsünk meg egy lábost vízzel, és 10 percig forraljuk benne a fügét. Miután kihűlt, nyomjuk össze a fügét, majd forraljuk fel újra. Egy másik edényben forraljuk fel a vizet és a cukrot, majd adjuk hozzá a fügét és a szegfűszeget. Körülbelül fél óráig forraljuk, majd adjuk hozzá a citrom levét, és még 5 percig főzzük. A kész dzsemet tegyük kifőzött üvegekbe.
Így készíts fügebort
A fügeborhoz jobb minél érettebb fügét használni. 1 kg érett füge esetén szükség lesz 1 dkg élesztőre, 1 kg cukorra, 1 dkg tört borkősavra és 3 liter vízre.
A fügéket vágjuk ketté, és tegyük bele egy nagy üvegbe, majd morzsoljuk rá az élesztőt és tegyük rá a borkősavat. Főzzük fel a cukrot a vízzel, és amikor kihűlt, öntsük rá a fügére. Ezek után öntsük le a fügéről a levet, és tegyük vissza a fügét az üvegbe, öntsünk rá egy újabb adag cukrot, vízzel felfőzve, és azt is hintsük meg élesztővel és borkősavval.
Hagyjuk két hétig érni, majd ismételjük meg az egész eljárást újra. Amikor a három adag, vagyis összesen 9 liter elkészült, már nyugodtan összeönthetjük, és hagyjuk 3 hétig érlelődni. Ezután szűrjük le, töltsük kifertőtlenített üvegbe, és tároljuk sötét helyiségben.
A félig érett fügéből is készülhet finomság. Fotó: Pixabay
A friss fügéből készíthetünk finom reggelit is
Készítsünk pirítós kenyeret, majd süssünk meg pár szelet bacont. Kenjük meg sajtkrémmel a pirítóst, helyezzünk rá egy szelet sült bacont, tegyünk rá fügeszeleteket, mozzarellát és ha van otthon, akkor egy kis juharszirupot is. Érdemes megkóstolni! Jó étvágyat kívánunk!
Ezért legyél óvatos a szüreteléskor
Sajnos a füge és a meleg nem jóbarátok. A füge nedve ugyanis a meleg idő hatására bőrgyulladást idézhet elő nálunk. Akár allergiás tünetek is ki tudnak alakulni, ha valaki érzékeny a fügére, melyek a szedést követően okoznak bőrkiütéseket a terméssel, a levéllel és a füge nedvével érintkező bőrfelületeken.
A bőrnek közvetlenül kell érintkezni a fügefa leveleivel, az abban lévő nedvével, mindezt úgy, hogy közben erős napfény is éri a bőrt, és ez így együttesen képes bőrgyulladást kiváltani, így hát érdemes mindig hosszú ujjú ruhában és kesztyűben szedni a fügét, hogy egészen biztosan elkerüljük a bajt. A kezdeti vörös foltok után gyulladás, duzzadás, és égési tünetekhez hasonló hólyagok is jelentkezhetnek.
Ezért együnk sok fügét
1. A füge remek emésztési zavarok esetén, de az arra érzékenyeknek hasmenést okozhat.
2. Köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok esetén .
3. Enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést.
4. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Jelentős az A-, B1- és B2 vitamin tartalma, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Magas C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma, továbbá frissen fogyasztva kálium- és magnéziumtartalma is jelentős.
5. Található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak.
6. Energiával látja el testünket és segíti a koncentrációt.
7. A füge külsőleg is segít. Kitűnő bőrápoló, így számíthatunk rá a különféle bőrproblémák orvoslásában, és feszesebbé, egészségesebbé teszi a megfáradt bőrt.
Adjunk hát helyet a fügének a kertünkben, hiszen megéri!