A befőzések időszaka még messze nem járt le, azonban ha a szokásos lekvárokon, befőtteken már túl vagy, jól jöhet pár új ötlet, amivel meg tudod lepni a családodat és saját magadat is a téli időszakban.
A chutney Dél-Ázsiából, Indiából származó fűszeres szósz. Leginkább gyümölcsökből, zöldségekből és fűszerekből áll. Lehet édes, lehet savanyú, égetően fűszeres vagy kellemes, az biztos, hogy egyetlen étel sem válik unalmassá tőle. Van, aki inkább darabosan hagyja, de akad olyan is, aki lekvárszerűen szereti. Nevezhetnék fűszeres lekvárnak is, de a chutney elnevezés ennél jóval egzotikusabb. Gyakorlatilag azonban egy fűszeres lekvár.
A chutney készítésének az a lényege, hogy a hozzávalókat alacsony hőmérsékleten főzzük, mert így tudnak az ízek tökéletesen összeérni. A másik titok, hogy mindig hagyjuk állni, miután elkészült.
A chutney izgalmassá teszi az ételeket. Fotó: 123rf.com
- Szilvalekvár nélkül elképzelhetetlen a legtöbb kamra polca. Sokszor évekre visszamenően ott sorakoznak a csodálatos, néha már feketévé vált lekvárok, és sokan befőttként is szívesen fogyasztják ezt a nagyon finom gyümölcsöt. Azonban a szilva nem csak befőttként lehet része a főétkezéseknek, hanem finom mártogatósként is. A szilvás chutney kitűnő kísérője lehet a vadhúsoknak, a zöldségekből készült fasírtoknak, de sajtok mellé is tökéletes. 1 kg szilvához szükség van 2 darab lilahagymára, 1 dl almaecetre, 2 darab csillagánizsra, 1 evőkanál olívaolajra, 15 dkg cukorra, 2 teáskanál fahéjra, 1 késhegynyi gyömbérre és fél teáskanál szegfűszegre. A szilvát alaposan mosd meg, bontsd ketté és vedd ki a magját. Ezután vágd apró darabokra, vagy botmixerrel pépesítsd. Egy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, és olvaszd meg a cukrot. Add hozzá a megpucolt, felaprított lilahagymát, és párold pár percig. Ezután add hozzá a szilvát, és alaposan keverd össze. Ízesítsd fahéjjal, ánizzsal, gyömbérrel, szegfűszeggel. Kis lángon főzd körülbelül 40 percig, de közben többször keverd meg, mert könnyen leéghet. Az almaecetet a főzési idő vége felé add hozzá. Akkor kell levenni a tűzről, amikor már elérte a dzsem sűrűséget. Ekkor távolítsd el belőle a darabos fűszereket. Várd meg, amíg meghűl, majd merd sterilizált, jól zárható edényekbe, és tartsd a hűtőben. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, még forrón töltsd üvegekbe, és tedd dunsztba.
- Az alma és a chili igazán jól illenek egymáshoz, különösen, ha mártogatóst készítünk belőlük. Szükséged lesz hozzá 1 kg savanyú almára, leginkább is az Idared felel meg erre a célra. Kell még 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 2 dl fehérborecet, 2 dl víz, fél citrom héja és leve, 1 rúd fahéj, 2 teáskanál szárított chili, 2 dl cukor és só és bors, ízlés szerint. Az almát mosd meg alaposan, majd a hagymával együtt pucold meg és vágd fel őket apróra. Tedd egy nagy lábosba, add hozzá összenyomva a fokhagymát, reszeld rá a gyömbért és a citrom héját. Add hozzá a cukrot és a vizet, majd kerüljön bele a chili és ne feledd a fahéjat sem. Az egészet jól forrald össze. Kóstolt meg és adj hozzá kevés sót és borsot, valamint cukrot, ha nem találod kellően édesnek. Kis lángon, 40-50 perc alatt főzd az egészet puhára, míg az állaga lekvárhoz hasonlóan sűrű lesz. Az alma viszont darabos marad benne. Az elkészült chutney-t tedd tiszta, száraz befőttesüvegekbe. Ahhoz, hogy télen is elálljon, tedd az üvegeket egy nagy lábosba úgy, hogy félig a forró vízben álljanak. Takard le a fazekat és gyöngyöztesd a vizet 30 percig. Fél óra után vedd ki az üvegeket a vízből, és 24 órán át hagy őket egy pokrócba tekerve. Miután kihűltek, már mehetnek is a polcra.
A füge chutney minden hús ízét feldobja. Fotó: 123rf.com
- Ha a fügetermés beindul, komoly kihívást jelenthet a rengeteg finom gyümölcs feldolgozása. Ráadásul hamar kell a végére érni, mert gyorsan megromlik. Azonban aggodalomra semmi ok, mert a fügéhez is van egy elképesztően finom chutney receptünk! Szükséged lesz hozzá 50 dkg érett fügére, egy közepes fej vöröshagymára, 1 dl vörösborra, 1 csipet sóra, 1 kávéskanál őrölt fahéjra, 1 teáskanál almaecetre, 1 evőkanál étolajra és ízlés szerint sóra, borsra és egy csipetnyi gyömbérre. Tisztítsd meg és vágd össze a hagymát, majd dinszteld meg az olajon. Tisztítsd meg és vágd apróra a fügét, és tedd rá a hagymára, majd öntsd rá a vörösbort. Add hozzá a fahéjat, és főzd össze körülbelül 30 percig. Főzés közben pépesítsd botmixerrel. Mielőtt a 30 perc letelik, öntsd rá az almaecetet és add hozzá a sót, a borsot és a gyömbért. Kicsit főzd össze, és készen is van.
- Chutney-t nem csak gyümölcsből, zöldségekből is készíthetsz. A hagyma chutney kitűnő kísérője lesz a húsételeidnek. Szükséged lesz hozzá 1 kiló hagymára, 1 dl balzsamecetre, 250 ml olívaolajra, 1 kávéskanál chilipaprikára, 200 gramm barnacukorra, 1 dl fehérborecetre és 2 darab babérlevélre. A hagymát pucold meg, vágd közepes darabokra, majd forrósítsd fel az olívaolajat, és tedd rá a hagymákat. Keverd meg, és add hozzá a babérlevelet és a chilipaprikát. Lassú tűzön kevergesd, majd fedd le, és addig párold, amíg teljesen össze nem esik. Ekkor kerülhet bele a barna cukor, a balzsamecet és a fehérborecet. Lefedve, még mindig lassú tűzön fél órát párold, majd forrón töltsd steril, jól zárható üvegekbe.