A legkisebb helyet a fűszernövények foglalják el, akár a kertben, akár a balkonládádban termeled meg őket. Viszont óriási örömöt tudnak nyújtani, túl sok idődet és energiádat pedig egészen biztosan nem kell rájuk áldoznod.
A frissen leszedett fűszer ízesít a legjobban. Fotó: 123rf.com
Ha a balkonládás megoldás mellett döntesz, válassz egy ablakládát, alátéttel együtt. Ami nagyon fontos, hogy legyen rajta vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz ne rohassza el a növényeidet. A túl sok víz és tápanyag, leginkább a nitrogén hatására, erőteljes növekedésbe kezdenek, illóolaj tartalmuk azonban nem nő, sőt, a legtöbb esetben csökken, így nagyon fontos, hogy ritkán és kisebb vízmennyiséggel locsold, a műtrágyát pedig felejtsd el az esetükben
Egy 60 cm hosszú balkonládába háromféle fűszernövényt fogsz tudni ültetni. Azonban vannak már olyan kerámia ültetőedények is, amelyeken több kis kiugró csésze van, amelyekbe kedved szerint ültethetsz mindenféle csodás fűszernövényt. Így helytakarékosan, sokféle fűszered lesz, ráadásul egy ilyen edény látványa is fantasztikus. Ha kisebbet választasz, a családi étkezések során oda is tudod vinni az asztalhoz, és mindenki kedvére válogathat a frissebbnél-frissebb fűszerek közül.
Nézzük meg, melyek a legnépszerűbb, otthon nevelhető fűszernövények:
- A bazsalikom jóbarátja a paradicsomnak, így nincs is olyan paradicsomos étel, amelyikhez ne használhatnád. A frissen aprított leveleket tedd közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe, így megőrzi csodás ízét. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig éljen, öntözd rendszeresen, és még véletlenül se engedj a közelébe meztelencsigákat, mert azok egy pillanat alatt fel fogják falni.Télen sem kell nélkülöznöd. Júliusban vágd le a friss hajtásokat, amelyeket el szeretnél tenni, kösd őket csokorba és fellógatva szárítsd meg.
- A majoranna csodás ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. Rendszeresen locsold, de ne áztasd el, és sokáig élvezheted az ízét.
Télen sem kell nélkülöznöd fűszereidet. Fotó: 123rf.com
- Mi magyarok, odavagyunk a paprikáért, így nem csoda, hogy az egyik leggyakoribb otthon nevelt fűszernövény a chili paprika. Tartsd napos, védett helyen. Ha többféle chilit is nevelsz, ne felejtsd el megjelölni, hogy melyik milyen erősségű, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!
- A csombor, vagy más néven borsikafű kitűnő, ha elfogyott otthon a bors, ugyanis az íze a megszólalásig hasonlít rá. Ráadásul csökkenti az ételek felfújó hatását is.
- A borsmenta kitűnő ízesítője lehet nyári italaidnak, így bátran használd a különböző ízesítésű limonádéknál, de akár teát is készíthetsz belőle, ha nyáron is fel szeretnéd idézni a hosszú, téli estéket.
- A kapor kis esernyői nélkül nem is létezik igazi kovászos uborka. Leveleit frissen, de akár szárítva is használhatod, így télen sem kell nélkülöznöd, ha egy jó tökfőzelékre vágysz.
- A metélőhagymát nyersen add az ételeidhez. Felsorolni is nehéz, milyen sok finomsághoz van rá szükség, de az biztos hogy a körözött szóba sem jöhet nélküle.
- Az oregano kitűnő olasz ételek ízesítéséhez. Leveleit zölden és szárítva is fogyaszthatod.
A nagyik szuperfegyvere, a petrezselyem. Fotó: 123rf.com
- Nincs olyan, aki ne emlékezne vissza a nagyi csodálatos petrezselymes krumplijaira! Rántott hússal, de akár csak úgy egymagában is fantasztikus étel. Levesekhez, töltelékekhez, salátákhoz, szóval mindenhez is jó.
- A zsálya az egyik legrégebbi fűszer- és gyógynövényünk, azonban erős aromája miatt egy kicsi is elég belőle. Évelő növény, amely a szúnyogok ellen is hatásos.
A sor pedig végeláthatatlanul hosszú. De hát ismerjük az érzést, hogy egy igazán szenvedélyes kertésznek mindig túl kicsi a kertje és a balkonládája ahhoz képest, amennyi mindent meg szeretne termelni benne.