A burgonyafélék családjába tartozó farkasbogyó kiváló immunerősítő. Nemzetségének több, mint 100 faja honos a világon. Európában és Ázsiában élő fajai mindennap használatosak - mondta el dr. Orlóci László.

Tövis nélküli cserje

Éretlen termésük nagy mennyiségű, mérgező szolangint tartalmaz. Goji bogyóként a Lycium barbarum és a Lycium chinensis fajok termését használjuk. Előbbi vékony vesszőkből álló, tövis nélküli cserje, amelynek termése vörös, hosszúkás, húsos, csak éretten fogyasztható. Levelei lándzsa alakúak, virága lilás színű. Erősen tarackok, ezáltal a rézsűk megkötésére is alkalmas lehet.

Magyarországon főleg vadon fordul elő, vasúti töltéseknél rendkívül gyakori. Sokszor keverik össze a Lycium europeum fajjal, ez azonban erőteljesebb, nagyobb bokrot nevel, tövises hajtásai vannak, termése pedig enyhén mérgező lehet.

A másik gyakori faj a Lycium chinensis, ami vékony vesszőkből áll, szintén tövis nélküli cserjeként ismert. Kerekded, kis méretű levelei levélnyél nélküliek. Termése nagyobb, mint a hazai faja, de ez is csak éretten fogyasztható. A kínaiak gyakran használják a hagyományos orvoslásban - írta meg a Növényvédőszer.


Mire van szüksége?

Az ördögcérna fajok itthon könnyen áttelelnek. A napos, jó vízgazdálkodású talajt kedvelik, már a telepítést követően második évtől termőre fordul. A termések augusztustól októberig folyamatosan érnek. Vízigénye alacsony, nem szereti, ha túlöntözik.

Hogyan fogyasszuk?

Bogyója nyersen vagy aszalva használható fel. Főleg kásákba és müzlikbe szokták beletenni. Évekkel ezelőtt itthon is elkezdtek vele foglalkozni, főleg azért mert gyümölcspép is készülhet belőle. Ilyen formában kicsit hasonlít a paradicsom és a sárgarépa püré ízére. Aszalva kevésbé érződik a markáns íze.

Mitől ennyire értékes a goji bogyó?

A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18 féle aminosavat, valamint 21 féle ásványi anyagi tartalmaz. A goji jótékony hatásai közé tartozik a vér antioxidáns szintjének növelése, amit a karotinoidoknak és a béta-karotinoknak köszönhet. Fogyasztásával biztosíthatjuk a B- és E-vitamin szükségleteinket. C-vitamin tartalma pedig a paprikáéval egyenlő.

Emellett jelentős mennyiségű a réz-, a cink-, a vas-, a kalcium, valamint a széntartalma. Utóbbi miatt az elmúlt időszakban bizonyították, hogy alkalmas lehet a daganatos betegségek kezelésére.

Müzlikbe és kásákba, esetleg acai bowlokba tesszük leggyakrabban - fotó: pexels.com

Linoolsav tartalma csökkenti a testzsírt. A keleti orvoslás szerint a csí hiányosságainak kezelésére használatos. Poliszacharid tartalma elősegíti az immunrendszer erősítését.

Termése bővelkedik fehérjében, többet tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű gabona, nem beszélve arról, hogy a cukorbetegek esetében az inzulinra is jó hatással van. Gyulladásgátló hatóanyaga pedig segíthet a prosztatamegnagyobbodás ellen.