A tyúkhúr megpendíti szívünk húrjait
Néha nem is kell olyan messzire mennünk, ha valamilyen finom zöldfélére vágyunk. Elég kisétálni a kertbe, és máris fantasztikusan friss alapanyagokhoz juthatunk. Ráadásul a gyomlálás is mennyivel élvezetesebb, ha a végeredményt nem csak a tyúkjaink, esetleg a kecskéink fogyaszthatják el, hanem mi is.
A tyúkhúr az egyik leggyakrabban előforduló, ehető gyomnövényünk. Az íze a spenótéhoz hasonló, egy kis keserű utóízzel. Kitűnő salátaként fogyasztani, de nagyon finom levest, vagy főzeléket is készíthetünk belőle. Ami pedig még értékesebbé teszi, hogy rengeteg A, D és C vitamint tartalmaz, magas a vastartalma, emellett pedig kalcium-, kálium-, foszfor- és cinkforrás is. Az egész föld feletti része bátran fogyasztható. Nem csak finom, hanem külsőleg is hasznos, hiszen égési sérülésekre és vágott sebekre is szokták alkalmazni gyógyhatása miatt.
Ki hinné? A tyúkhúr íze a spenóthoz hasonlít – fotó: Pixabay
Az igazán finom gyomtalanítás
A százszorszép sorsa sajnos általában meg van pecsételve minden egyes fűnyíráskor. Pedig ha tudnánk, hogy mennyire finom és egészséges, biztosan a nevéhez méltóan bánnánk vele. Mind a zöldje, mind a szirmai fogyaszthatóak. Íze nagyon hasonlít a tyúkhúréra, így aki nem kedveli a kissé kesernyés ízhatást, az inkább csak a szemét legeltesse rajta, ne saját magát.
Kissé kesernyés az íze a százszorszépnek is – fotó: Pixabay
Hasonló a helyzet a pitypanggal, amit frissen szedve nyersen fogyaszthatunk salátaként, kissé megpárolva pedig sültek köreteként, azonban ha nem rögtön a leszedés után fogyasztjuk el, akkor sajnos megkeseríti az ebédünket. Akkor se legyünk rá mérgesek, amikor átveszi a hatalmat a pázsitunk felett és sárgára színezi azt. Ilyenkor lehet ugyanis a legfinomabb szörpöt készíteni belőle. A szörp íze leginkább a mézhez hasonlítható, színe pedig gyönyörű, zöldes-sárgás.
Ha pedig valami igazán különlegesre vágyunk, szedjük le a pitypang sárga virágát, és rántsuk ki. Elképesztően finom, akár hagyományos bundában, akár pongyolában. Mármint a pitypang virágját készíthetjük el ilyen módon, nekünk nem feltétlenül szükséges bundát vagy pongyolát húznunk az elkészítéséhez.
A pitypang változatosan elkészíthető finomság
Egyéb gyomos finomságok
A pásztortáska szintén a nyersen fogyasztható gyomnövények közé tartozik. Íze ráadásul egy cseppet sem keserű, inkább a zöldborsóéhoz hasonló. Levelei és virágai is nagyon finomak, akár nyersen, akár párolva kerülnek az asztalunkra.
A csalán sokunknak okoz kellemetlenséget, ha kézzel próbáljuk meg kigyomlálni. Viszont vegyünk példát a malacainkról, mert ők sem véletlenül imádják annyira. Bár ők nyersen fogyasztják, mi azért inkább dobjuk be egy kis forrásban lévő vízbe, hogy elvegyük csípősségét. Akár főzelékként, akár pestóként is megállja a helyét, teaként fogyasztva pedig megtapasztalhatjuk veseműködést serkentő hatását.
Összességében elmondható, hogy nem árt, ha az általunk vetett növényeinken kívül máson is megakad a szemünk, hiszen rengeteg finomság akad még rajtuk kívül is a kertünkben. Bátran együnk hát fogyasztásra alkalmas gyomnövényeket, azonban a nyers fogyasztást minden esetben előzze meg egy alapos átmosás.