A lekvár minden évszakban felidézi a nyár ízét.

A lekvár minden évszakban felidézi a nyár ízét. Fotó: 123rf.com

Ahogy a gyümölcsök egyre zamatosabbá válnak, úgy érzünk egyre nagyobb késztetést arra, hogy minél többet tegyünk el belőlük a téli, szűkösebb időkre. Ha gyakorlott szörp, lekvár vagy befőtt készítő vagy, akkor már biztosan ott sorakozik jó pár üveg a kamrád polcán. Ha viszont most lesz életed első befőzése, egy cseppet se aggódj! Nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik. Csak elhatározás kérdése az egész, és hidd el, a munkád meg fogja hozni a gyümölcsét.

A befőzéshez pedig nem kell túl sok minden. A legfontosabb a friss gyümölcs, ami úgy az igazi, ha te magad szeded. Akár a saját kertedből, akár valamelyik Szedd magad! helyről gyűjtöd be, egészen biztos, hogy friss és hazai lesz. De hogy mit kell tenned ahhoz, hogy csodálatosan sikerüljön az ide befőzés? Összegyűjtöttünk neked néhány nagyon fontos apróságot.

  • Befőzés előtt fontos, hogy csírátlanítsd az üvegeket. Ehhez mosd el őket forró vízben, majd rakd meleg sütőbe. Az is tökéletes, ha mosogatógépben mosod el őket magas hőfokon. Majd állítsd őket fejjel lefelé egy frissen mosott konyharuhára és hagyd, hogy maguktól száradjanak ki. Nagyon fontos, hogy ne töröld őket ki belül, mert azzal oda a fertőtlenítés.
  • A fedőnek is tisztának kell lennie. Erre is vonatkozik, hogy a forró vizes mosogatás után már csak kívülről szabad megfogni. A rozsdás, rossz menetű fedeleknek pedig sajnos menniük kell.
  • Csakis friss, hibátlan gyümölcsöt főzz be. A romlott részeket vágd ki, és rohadt gyümölcs se kerüljön bele.

 A befőzés a szemnek és a szájnak is élmény.

A befőzés a szemnek és a szájnak is élmény. Fotó: 123rf.com

  • Használhatsz cukrot, befőzőcukrot, mézet, a lényeg, hogy mindig vedd figyelembe, mennyire érett gyümölcsöt főzöl be. Minél érettebb, annál édesebb, így annál kevesebb édesítőszerre lesz szükséged. Viszont ahogy növeled a cukormennyiséget és a főzési időt, úgy lesz egyre sűrűbb a lekvárod.
  • Ha befőzőcukrot használsz, azzal fel tudod gyorsítani a folyamatot, mivel az már eleve tartalmaz zselésítőanyagot, vagyis pektint.
  • Fontos az alkotói szabadság, de ha van egy jól bevált, családi recepted, attól nem érdemes nagy mértékben eltérni. Ha mégis kísérletezni támad kedved, érdemes először egy kisebb mennyiségen kipróbálni. Biztos, ami biztos.
  • Tartósításhoz használhatsz különféle tartósítószereket, de akár nélkülük is boldogulhatsz. Erről korábbi cikkünkből tudhatsz meg hasznos információkat.
  • Ha dunsztod sincs, mi az a dunsztolás, most eláruljuk neked. A folyamat maga arra jó, hogy miután az üvegeket teletöltötted lekvárral, az üvegben rekedt levegőt megtisztítja, kívülről történő melegítés segítségével. Kétféle dunsztolási eljárás létezik, a száraz és a nedves. A száraz dunsztolás estén először is a forró lekvárt betöltöd az üvegekbe. (Először csak keveset, mert a hirtelen hőmérséklet különbség miatt a forró lekvár szét tudja repeszteni az üveget.) Töltés közben finoman ütögesd az üveget az asztallaphoz, hogy eltávolítsd belőle a légbuborékokat. Ezután jöhet az üvegre a celofán, fedő, vagy ahogy szeretnéd. A lényeg, hogy jól le legyenek zárva. Majd az üvegeket csavard egyesével újságpapírba, tedd őket egymás mellé egy kosárba, vagy bármilyen nagyobb edénybe, és 2-3 napig takaróba tekerve pihentesd őket száraz, meleg helyen, míg ki nem hűlnek. A nedves dunsztolást általában akkor használjuk, amikor a gyümölcsöket főzés nélkül tesszük az üvegekbe. Ilyenkor csak maga az ízesített lé a forró, amit rájuk öntünk. A lezárt üvegeket tedd egy nagy lábosba, amit  önts fel vízzel addig, hogy az üvegek háromnegyed része víz alá kerüljön. Ezután forrald a vizet 20 percig, majd hagyd, hogy kihűljön. A nedves dunsztolás így tudja garantálni, hogy a végleges hőkezelés hatására eltűnjenek a baktériumok.
  • A végső ellenőrzés néhány nappal a befőzés után történik. Nyomkodd meg az üvegek tetejét. Ha visszapattannak, vagy be sem lehet nyomni őket, akkor tökéletes munkát végeztél. Ha azonban könnyen benyomható a fedél, vagy még be is szippantja a levegőt, akkor amilyen gyorsan lehet, használd, vagy fogyaszd el a benne lévő finomságot, mert nem jól zártad le, így hamar meg fog romlani.
  • A kész befőtteket, szörpöket, lekvárokat tárold száraz, hűvös helyen. Ragassz rájuk címkét, amelyre felírod, hogy melyik évben tetted el, és mit tartalmaz az üveg. Hidd el, pár év múlva hálás leszel ezért, mert addigra már egészen más lesz a színük, és lehet, hogy csak a felirat segít megkülönböztetni a szilvalekvárt a baracktól.