Nincs finom pirítós, sült hús, vagy lángos, fokhagyma nélkül. De a fokhagyma az ízén kívül is rengeteg dolog miatt hasznos a számunkra. A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, ami azon túl, hogy nagyon finom, még nagyon egészséges is. Nem csoda, hogy már közel 6000 éve használjuk.

Mellette szól az is, hogy akár otthon, a kertünkben is könnyedén megtermelhetjük, és ezzel nem csupán finom fokhagymát nyerünk, hanem a kertünk többi növénye is biztonságban érezheti magát a fokhagyma által nyújtott támogatás mellett. Csupán egyetlen dolog van, ami ellene szól, mégpedig az, hogy kissé időigényes megpucolni. Legalábbis eddig az volt. Mert most három tippünk is van, hogy igazán gyorsan túl legyél rajta.

Így tisztítsd meg egyszerűen a fokhagymát

A fokhagyma tisztítása könnyebb, mint gondolnád. Három módszerünk is van rá, hogy időt nyerj, és gyakrabban egyél fokhagymát. Az egyik tuti módszer, hogy gurítsd végig az asztalon a fokhagymafejet úgy, hogy lenyomod a gerezdeket a tenyereddel, mert így hamarabb szét tudod szedni a fejet gerezdekre. Ezután tegyél egy kést a lapos oldalával az egyik fokhagymagerezdre, és üss rá a kés lapjára úgy, hogy a fokhagyma héja leváljon a fokhagymáról.

Vagy szedd szét a fokhagymát gerezdekre, majd dobd bele egy tálba, amit lefedsz, vagy egy papírzacskóba, és rázd legalább 20 másodpercig. Mikor végzel, már külön lesz a héj és a gerezdek. De akár a mikrohullámú sütőbe is beteheted a fokhagyma gerezdeket, azonban csak 10 másodpercre, és rögtön kézzel ki lehet húzni a héjából.


Ezért érdemes sok fokhagymát enni

A fokhagymát nem véletlenül ruházták fel az ókorban varázserővel, a középkorban pedig bíztak gyógyító és tisztító erejében. Sokan emiatt a fokhagyma gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A fokhagyma a hiedelem szerint távol tartja az ártó szellemeket, a vámpírokat és a pestis ellen is védelmet nyújt. De az egészségünket másképp is megvédi. Napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma rengeteget tesz értünk. Először Louis Pasteur jegyezte le, hogy erős antibakteriális és gombaellenes hatása van. Később megállapították, hogy allicin nevű vegyülete ráksejtellenes tulajdonsággal bír. A fokhagyma azonban még rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

fokhagyma

A fokhagyma nagyon egészséges, és még a kertben is segít távoltartani a kártevőket. Fotó: Shutterstock

Van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. Azért sem lehet szó nélkül elmenni a fokhagyma mellett, mert nagyon jellegzetes az illata, melyet ha hozzáérünk, a bőrünk hosszú ideig megőriz. Sőt, ha rendszeresen fogyasztjuk, a bőrünknek és izzadságunknak is fokhagyma szaga lesz. Jellegzetes illatát az ajoén nevű kéntartalmú anyagnak köszönheti.

A növény vegyületei a szervezetbe kerülve támogatják szív- és érrendszer élettani folyamatait, hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterin csökkentéséhez, és csökkentik az érelmeszesedést, az agyvérzés és szívinfarktus kockázatát is.

Rengeteg módon fel lehet használni, hiszen ízfokozó hatása miatt minden ételhez hozzáad. Gyakran használják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok ízesítéséhez. De nem csak a főzésben, a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban antimikrobiális hatásai, vérhígító és vértisztító hatása miatt. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása külsőleg és belsőleg is bizonyított.

Az alliináz enzim hő hatására inaktiválódik, így főzés hatására a fokhagyma vérlemezkék összetapadását gátló hatása lecsökken. Azonban sokat segít, ha az összetört fokhagymát a főzés előtt 10 percig állni hagyjuk.

A kontrollálatlan sejtosztódás a daganatképződés egyik kulcsmozzanata. A normális sejtben, ha a DNS megsérül, akkor leáll a sejtciklus, egészen addig, amíg eldől, hogy képes-e a sejt kijavítani a DNS hibáját. Ha ez sikertelen, a sejt elpusztítja magát, amelyet programozott sejthalálnak neveznek. Sejttenyészetben a fokhagyma hatóanyagai ezt a leállást támogatják, sőt, a rákos sejtek tenyészetében vissza tudták kapcsolni a programozott sejthalál képességét. Valószínűsíthető az is, hogy a fokhagymafogyasztás csökkenti a vastagbél- és a végbélrák kockázatát.

Legyen saját fokhagymád

A fokhagymát általában tavasszal szoktuk elültetni, de van őszi fokhagyma is, amely ráadásul a tavaszi társánál jóval nagyobbra képes nőni, de hogy valami rosszat is mondjunk róla, sajnos kevesebb termést hoz. Azonban így nem maradunk le róla akkor sem, ha a tavaszit kihagytu.

A nemesített fokhagyma vetőmag csírázási aránya sajnos nagyon alacsony, így a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik. Ültetési helyeként napos, világos, esetleg kissé árnyékos helyet is választhatunk, de teljes árnyékba ne ültessük. Kedveli a tápanyagban gazdag talajt, de ne trágyázzuk frissen az ültetés előtt. A fokhagyma ültetési mélysége 5-6 cm.

A fokhagyma nem túl igényes a földjét illetően, öntözni is csak száraz idő esetén kell. A fokhagymát gerezdekre szedve helyezzük a földbe, mindig a szár résszel lefelé. Arra is ügyelni kell, hogy mindig egészséges gerezdek kerüljenek elültetésre. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot. Folyamatosan gondoskodjunk a gyomok eltávolításáról.

Az őszi fokhagyma termesztése során szükség van talajtakarásra, ha meg akarjuk védeni a téli fagyoktól. Ehhez szeptember elején vessünk zabot a fokhagyma ágyásába, hiszen amint jön a hideg, a zab el fog száradni, és kitűnően be fogja takarni a fokhagymát.

Ismert tavaszi fajta a GK Lelexír, melyet leggyakrabban Makón termesztenek. A legnagyobb hozamot akkor hozza, ha márciusban ültetjük, betakarítani pedig júliusban lehet. Egy igen jól tárolható tavaszi fokhagyma fajta a Toscanor. Ezt április végéig kell elültetni, és július közepétől augusztus közepéig lehet betakarítani. Kedvlelt őszi fokhagyma fajták a Makói őszi és a Germidour.

A fokhagyma jellemző kártevői a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, a szára pedig elszáradt. Ekkor szárítsuk meg a napon, és tároljuk száraz helyen.

A fokhagymára nagyon sok mindenben számíthatunk

A fokhagyma nagyon sok titkot rejt. Kiválóan védi a növényeinket, és persze bennünket is, és nem csak akkor, ha elfogyasztjuk. Érdemes vele megismerkedni, és minél jobban kihasználni azt, hogy ennyire sokoldalú.

A kertben is nagyon hasznos a fokhagyma. Mivel kiváló gomba- és rovarölő hatása van, kiváltható vele jó néhány, a  környezetre káros növényvédő és gombaölő szer. Ehhez elég, ha elültetjük a megvédeni kívánt növény mellé, vagy ha a belőle készített főzettel megpermetezzük azt.

fokhagyma

A fokhagyma segít, hogy még ízesebbek legyenek az ételek, és még illatosabbak legyenek a rózsák. Fotó: Shutterstock

Ha meg akarjuk védeni a rózsát a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben, sőt, azt szeretnénk, hogy még szebben illatozzon, ültessünk fokhagymát a töve köré. De még a lisztharmattal szemben is fel tudja venni a harcot! A lisztharmattal fertőzött növényeket permetezzük le fokhagymából készült főzettel. Ehhez aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le, és hígítsuk fel 3 liter vízzel. Ezután a lehűtött főzetet öntsük szórófejes palackba, és permetezzük le vele a beteg növényeket.

A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma segít csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Az őszibarackot képes megvédeni a levélfodrosodástól, de minden gyümölcsfa hasznára lehet ezzel a csodás képességével. De ez még mindig nem minden. Ha az egész, vagy összezúzott gerezd fokhagymát beledobjuk a vakond járataiba, nem fogja kölcsönkérni a kenyérpirítót, hogy csodás pirítóst készítsen magának reggelire, hanem inkább fejvesztve fog elmenekülni onnan. De paprikával megerősítve még a nyulakat, az egereket és a  patkányokat is képes elűzni.

A fokhagyma apró kis titkai

A fokhagyma tehát igazán hasznos és egészséges, de azt azért igazán nem szeretjük, ha a kezünk fokhagyma illatú marad. Ebben a citrom kelhet a segítségünkre. A leginkább citromlével tudjuk eltávolítani a fokhagyma szagát, míg ha falatoztunk belőle, akkor jó szolgálatot tehet a jobb leheletért pár szál petrezselyem elrágcsálása.

A fokhagyma afrodiziákumként is megállja a helyét. Palesztinában friss házasok esetén a vőlegény gomblyukába helyezett fokhagymával próbálták garantálni a nászéjszaka és a boldog házasság sikerét. Azt nem tudjuk, hogy a fokhagyma illata milyen hatással volt a menyasszonyra, de ha ismerte, hogy mennyi mindenben számíthat a fokhagymára, biztosan nem volt ellenére a jelenléte.

Hazánkban Makón termesztik a fokhagymából a legtöbbet, de Franciaországban is nagyon kedvelik. Sőt, a fokhagyma a francia konyha kiemelten fontos fűszere. Észak-francia specialitás a tőzeggel füstölt fokhagyma, az "Ail fumé d'Arleux". Sajnos otthon nehéz kipróbálnunk, mert szükség van hozzá egy téglából épített füstölőre, melyet rövidre vágott szalmával vagy válogatott fűrészporral takarnak be, majd tíz napig izzítják a tőzeget a fellógatott fokhagyma füzérek alatt. Franciaországban olyannyira szeretik a fokhagymát, hogy augusztusban, a fokhagyma ünnepén Arleux-ben még fokhagymakirálynőt is választanak.

Legyen hát királyi helye a fokhagymának az otthonunkban is, hiszen mind a kertben, megállja a helyét.