A sváb konyha fenntarthatósági szemlélete évszázados hagyományokon alapul. Ez a szemlélet még ma is él Magyarpolányban, ahol a kertben termesztett zöldségek, burgonya, gabona és helyben nevelt állatok adják az alapanyagokat.

„Nálunk minden helyben termett alapanyagot feldolgozunk, és a maradékot is hasznosítjuk. A böjti szokásokat is szigorúan betartjuk”Nardai Anita, az egyesület elnöke mesélt arról, hogyan őrzik a sváb gasztronómia hagyományait, és hogy mit is jelent a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyes kitüntetés.

Magyarpolány egy 1300 lakosú sváb település, ahol a falukép és a közösség élete egyaránt a sváb kultúrát tükrözi. A Bakony szívében fekvő zsáktelepülésre érkezők gyakran mondják is: olyan, mintha Ausztriában vagy Németországban járnánk. A 30 éve működő Magyarpolányi Passió évről évre különleges, sok látogatót vonzó esemény, amely közösségi összefogással valósul meg.

HÍR védjegy második alkalommal

Idén három kiemelkedő minőségű hagyományos sváb étellel, a magyarpolányi borlevessel, a magyarpolányi becsinált leves sült zsemle betéttel és a magyarpolányi babos káposztával vihette haza az egyesület az elismerést, ennek köszönhetően immár hét nemzeti értékkel rendelkezik az egyesület.

A bírálóbizottság előtt ugyanis már nem ismeretlenek a magyarpolányi sváb ízek, korábban a színes kuglóf, a kelt rétes, a szilvás flekni és a magyarpolányi zsemletorma nyerte el ezt a címet.

színes kuglóf

A bírálóbizottság előtt már nem ismeretlenek a magyarpolányi sváb ízek – fotó: magyarpolany.hu

„Ezeket a recepteket a település idős asszonyai őrizték meg, akik a szüleiktől és nagyszüleiktől tanulták őket. Mi hűen ragaszkodunk ezekhez a hagyományokhoz, és az étkezési szokásainkban a mai napig fontos szerepet töltenek be"– mesél a hagyománytiszteletről Nardai Anita.

A sváb konyha fenntarthatósági szemlélete évszázados hagyományokon alapul. Minden helyben termett alapanyagot feldolgozunk, és a maradékot is hasznosítjuk. A böjti szokásokat is szigorúan betartjuk, például húsmentesen étkezünk ebben az időszakban. Ez a szemlélet ma is él Magyarpolányban, ahol a kertben termesztett zöldségek, burgonya, gabona és helyben nevelt állatok adják az alapanyagokat.


Adventi készülődés sváb ízekkel

Advent és karácsony közeledtével a színes kuglóf és a borleves kerül az asztalra. A borleves különlegessége, hogy hideg italként, pohárban kínáljuk, és ezzel koccintunk az ünnepi asztalnál. Ezek az ételek nemcsak a hagyományokat őrzik, hanem az ünnepek hangulatát is meghatározzák.

A Német Nemzetiségi Egyesület nem csak az ételek, hanem a sváb szokások, a nemzetiségi táncok, viseletek és a dalok fennmaradásán is dolgozik. Fontos céljuk a sváb nyelv továbbadása a jövő generációja számára. Az Egyesületünk közel 90 taggal működik, és igyekszünk bevonni a fiatalokat, hogy a jövő nemzedékének is átadhassuk ezeket az értékeket.

Szakmai műhely a faluközpontban: pék- és cukrásztanoncok fellegvára

A település alporgármestereként is aktív Nardai Anita Magyarpolányban működő pék- és cukrászműhelyében kézműves termékeket készít sok-sok hagyományos recept alapján. A környékbeli iskolákból érkező tanulók itt töltik a szakmai gyakorlatukat. Évente 10–12 tanuló végez sikeresen Nardai Anitánál, sokan országos versenyeken is kiemelkedő eredményeket érnek el. Közülük többen is továbbtanulnak, például élelmiszermérnöknek, vagy kutatással foglalkoznak a szakmán belül.

„Fontosnak tartom az innovációt, hogy a hagyományos alapanyagokból is a modern igényeknek megfelelő termékeket készítsünk. Mindemellett nemcsak az egyesületünk, hanem személy szerint én magam is elkötelezett abban, hogy a tradícióinkat ne csak őrizzük, hanem tovább is adjuk a jövő generációinak” – zárja a beszélgetést Nardai Anita.

Indexkép: magyarpolany.hu