Előfordul, hogy nem elég érett gyümölcsöt vásárolunk, és otthoni utóérlelésre van szükség. De hogyan csináljuk? Ehhez ad tippeket cikkében a greendex.hu.

Az Európába szánt banánt zölden szedik le, az üzletekben mégis sárgállnak a polcokon, ugyanis a banán – csakúgy, mint néhány más gyümölcs – képes az utóérésre. Ezt ráadásul ipari-kereskedelmi körülmények között napra pontosan lehet szabályozni, ami lehetővé teszi, hogy mindig megfelelően érett banánt találjunk a boltban.

banán

A banán, más gyümölcsökhöz hasonlóan, képes az utóérésre – fotó: Pixabay

A banán esetében az utóérés az ízt is befolyásolja. Édesebbé válik, sőt a túlérett, megbarnult banán szinte túl édes, akár cukor helyettesítésére is használható. Néhány gyümölcs esetében azonban az utóérés nem befolyásolja az ízt, viszont puhábbak lesznek, vagy szebb lesz a színük. Ilyen a kék áfonya, a füge és a dinnyefélék jelentős része.

Azonban az alma, a körte, a mangó, a datolyaszilva és a kivi a banánhoz hasonlóan viselkedik, sőt néhány zöldség is: például a paradicsom és a kápia paprika. Ezt a folyamatot mi is befolyásolhatjuk, akár gyorsíthatjuk is.


Utóérlelés

Az utóérleléshez az etilén nevű gáz használható, de az otthoni utóérleléshez nincs rá szükség, ugyanis érés közben a gyümölcsök egyébként is termelik.

A gyümölcsök tárolásakor figyelembe kell vennünk az etiléngáz jelenlétét, illetve azt, hogy bizonyos gyümölcsök már rövid távon sem bírják, ha mások hozzájuk érnek! Ezért a gyümölcsök tárolásakor figyelnünk kell arra, hogy ne tegyük őket szorosan egymás mellé, illetve ne kerüljenek hosszabb időre azonos zacskóba például a banánnal!

gyümölcsök

A gyümölcsök tárolásakor figyelnünk kell arra, hogy ne tegyük őket szorosan egymás mellé – fotó: Pixabay

Etiléngázt a legnagyobb mennyiségben az alma és a banán termel, tehát ezeket érdemes azok mellé a gyümölcsök mellé tenni, melyeket érlelni szeretnénk. Ha betesszük őket egy papír(!)zacskóba, akkor néhány napon belül megérnek a gyümölcsök.

• Fontos, hogy a gyümölcsök ne érjenek össze, mert ez befolyásolhatja az érést, és romlási folyamatokat is elindíthat (ami alól kivétel a paradicsom és a paprika).

• A paprikát csomagolhatjuk egyenként újságpapírba, ezzel elnyújtva az érést.

Csak teljesen egészséges gyümölcsöt érleljünk, mert a sérülések romlási folyamatokat indíthatnak el!

• A tároláshoz szobahőmérsékletre van szükség.