Szeptember végén érik a mandula. Ha szerencsés vagy, van a kertedben egy csodás mandulafád. Ha kevésbé vagy szerencsés, akkor sem kell lemondanod erről a finom csemegéről. Ami azon túl, hogy nagyon finom, nagyon egészséges és még csak nem is hizlal! Készülhet belőle marcipán, ehetjük pirítva, de a belőle készült lisztből készül az egyik közkedvelt finomság, a csodás színekben pompázó macaron is. És ez még közel sem minden, amit a manduláról tudni kell és érdemes. Vegyük hát sorra.

  • A mandula legközelebbi rokona az őszibarack, de távoli rokonságban áll a szilvával és a kajszibarackkal is.
  • A mandulafa, ha számára kellemes körülményeket tudunk biztosítani neki, nagy fává képes fejlődni, sűrű, koronával. Magassága és koronájának átmérője is elérheti a 8 métert.
  • Akár a legszárazabb, legsziklásabb lejtőkön is képes élni és teremni, de ott inkább bokor formában jelenik meg.
  • Janus Pannonius még költeményt is írt hozzá, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel.
  • A reneszánsz korban dísznövénynek tartották, mert akkor az éghajlat miatt még nem tudott beérni.
  • Hazánkban a XIX. században kezdték meg a termesztését.

mandula fa

A virágzó mandulafa látványa varázslatos. Fotó: 123rf.com

  • A mandula magja lehet édes, vagy keserű. A keserűmandula fogyasztása mérgező!
  • A mandula kitűnően tárolható hűtőszekrényben, azonban egy évnél tovább semmiképp sem érdemes tárolni, mert megmolyosodhat.
  • A mandula nagyon egészséges, hiszen sok benne a fehérje, az aminosav, és sok növényi rostot tartalmaz.
  • A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás, de rengeteg kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán és cink is van benne.
  • A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma igen magas, így fogyasztása megvéd a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásával szemben.
  • A mandulaolaj kitűnő bőrápoló, különösen azért, mert nincs olyan bőrtípus, amire ne lenne jó. E- vitamin tartalma miatt a bőr puha és bársonyos lesz a használatától.
  • A mandulaolajat fürdés után érdemes a még nedves bőrbe bedörzsölni. Így sokkal jobban fel tud szívódni.
  • E- vitamin tartalma miatt kitűnő a napégés megelőzésére, és kezelésére, ha mégis megtörténne a baj.
  • A mandulabél belső héjával együtt, vagy anélkül is fogyasztható.
  • A mandulából készül a marcipán.
  • Készíthetünk belőle ezen kívül lisztet, likőrt, befőttet, de kitűnő ropogtatni valónak is. Főételek töltelékeként is megállja a helyét.

mandula mandulafa

Ha szeptember, akkor mandulaszezon. Fotó: 123rf.com

  • A keserűmandula a benne található cianogén glükozid miatt keserű, amelyből az emésztőrendszerben ciánsav képződik. Ez kis adagban is méreg, mely fulladást okozhat.
  • A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.
  • A benne lévő zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok lassítják a vérben lévő glükóz felszívódását, ezért jó hatással van a vércukor szintre is.
  • A benne lévő cink védi az agyunkat is. Segíti a memóriát és a figyelmet, így vizsga előtt és alatt is érdemes mandulát rágcsálni.
  • A székrekedésre is gyógyír, magas rosttartalma miatt.
  • A mandula a fogyókúrás étrend részét is képezheti, hiszen a telítetlen zsírok hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához, és a kalóriatartalma is annyira alacsony, hogy nem kell megbánnunk, ha a kelleténél egy picit többet fogyasztottunk belőle.
  • Ahogy a dió, úgy a mandula is képes komoly allergiás tüneteket okozni.
  • Kaliforniában a mandulafa a leggyakoribb ültetett faféle.
  • Ha nincs méhecske, nincs mandula sem. Ugyanis csak a méhek képesek beporozni a mandulát.
  • A mandula csökkenti a stresszt és az ingerlékenységet. Maximum akkor lehetünk ingerültek, ha valaki eleszi előlünk a mandulakészleteinket.
  • A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia.
  • A mandula melegigényes növény. A recept nagyon egyszerű: mandulafát csak ott érdemes ültetni, ahol a nemes szőlőfajták is beérnek. Legjobb termőhelyei a kissé emelkedettebb, déli domboldalak.
  • A kerti környezetben nehezen boldogul, hiszen a kert többi lakója öntözést igényel, ellenben a mandulafa nem jól viseli a párás környezetet. Sajnos a sok nedvesség miatt moníliafertőzést kap.
  • Sajnos a fagy nagyon gyakran elpusztítja a virágait. Pedig kevés gyönyörűbb látvány van, mint egy virágba borult mandulafa.
  • A tapasztalatok szerint a mandulafa élete során öt évből egy évben számíthatunk jó termésre, háromban közepesre, egyben pedig semmire.
  • Ha tehetjük, ne magról kelt csemetét ültessünk, hanem vásároljunk faiskolában mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt.
  • A kis mandulafákat négy éven át alakító metszésben kell részesíteni. Ezután csak ritkító metszésre van szüksége.
  • Két-három évenként ássunk be 20-30 kg érett istállótrágyát vagy komposztot a mandulafa földjébe. Hálás lesz érte.
  • A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a külső, zöld burok felreped.
  • A szüret után jön a pucolás, a szárítás és csak azután lehet tárolni a termést.
  • Egy mandulafa akár 50 kg termést is hozhat, melyből 15 kg mandulabél nyerhető ki
  • A macaron két, talpával egymásnak fordított és krémmel töltött mandulás habcsókból álló sütemény. Ez a darált mandulából készült édesség az utóbbi évek nagyon kedvelt finomságává vált.