Egy vérbeli kertésznek minden munkálathoz megvan a tökéletes eszköze és nem egy bicskát használ minden munkafolyamathoz. Ha nehéz eligazodnod, hogy melyik feladatra melyik a legalkalmasabb kerti vágóeszköz, megpróbálunk nem késlekedni és eligazítani téged a különféle kertészeti ollók és kések útvesztőjében.

Metszőolló

A metszőolló az egyik legkedveltebb és leguniverzálisabb kertészeti szerszám. Kitűnő a gyümölcsfák, cserjék metszéséhez. Egy régi mondás szerint a jó kertész a metszőollót mindig a zsebében hordja, de háromszor is meggondolja, mire előveszi, hiszen valamit levágni könnyű, visszanöveszteni azonban annál nehezebb.

Nagyon fontos, hogy csakis jó minőségű acélból készült, célszerű formájú metszőollót vásároljunk. Ez egészen biztosan többe fog kerülni, mint a gyengébb minőségű ollók, de megéri befektetni, hiszen a kezünknek és a növényeinknek sem mindegy, mit használunk.

Ha csak ritkán szeretnénk használni, elegendő a kisebb, 20-21 cm-es metszőolló megvásárlása. Ez könnyen elfér egy kisebb kézben is. Az egyélű és a kétélű olló egyaránt jól használható; az egyélű tartósabb, a kétélű viszont könnyebben és finomabban vág. Fontos, hogy próbáljuk ki a vásárláskor, hogy ne csípje be a tenyerünket. Ne vásároljunk olyan ollót, amelynek az ütközője a fogószárak végén helyezkedik el, mert az egészen biztosan sérülést fog okozni a kezünkben.

metszőolló mtszeni

Egy jó metszőolló megkönnyíti a munkát. Fotó: 123rf.com

Nem elég csak megvenni, örülni neki és használni. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú éveken át a segítségünkre legyen, akkor vigyázni kell rá. Nem szabad kint hagyni a kertben, hanem a munka végeztével mindig be kell vinni a helyére, lehetőleg zárt helyre. Ez több szempontból is fontos, hiszen nem csupán a metszőollót védi meg az időjárás viszontagságaitól, de illetéktelen kezekbe sem tud keveredni, hiszen a gyerekek számára ez igazán veszélyes eszköz.

Az ollót használatba vétel előtt és után minden évben érdemes megköszörültetni. Ezt inkább ne otthon végezzük, mert a szakszerűtlen köszörülés többet árt az eszköznek, mint használ. A csavarra is figyeljünk oda, hiszen ha laza, akkor az olló roncsolni fog, de ha túl szoros, akkor a rugó nyomására ellenállva nem nyílik ki magától. Az éleit kenjük be gépolajjal, és a rugóit is mártsuk olajba. Ha a fogóját keménynek találjuk, tehetünk rá puha borítást, hogy ne törje fel a kezünket munka közben.

Kacor

A kacor egy görbe pengéjű kés, amelyet fűrészelt sebfelületek lesimítására használunk. Ez azért fontos, mert minél simább a seb, annál gyorsabban képződik a hegszövet. A kacorkést már a rómaiak is használták, hiszen vele metszették a szőlőt és a fákat. Ennek nyomai régi kőfaragásokon is fennmaradtak.

Régebben a szőlő alakítására használták, azonban, mivel egyáltalán nem veszélytelen a használata, manapság már egyre kevesebben dolgoznak vele. A kacort is évente célszerű megköszörültetni, majd finom fenőkövön megfenni. Fontos, hogy olajozzuk meg a kés csuklóját és vékonyan vonjuk be olajjal a pengét.

Oltókés

Az oltókésnek viszonylag hosszú, egyenes élű pengéje van. A fokán lévő háncstűrőt nem szabad élezni, mivel a tűrő tompán jó, élesen megvágná a növényt, megsértené a kezünket, és tok híján még a zsebünket is kivágná.  A normál szemzőkés egyenes éle rövidebb, utána ívesen görbül a hegyéig. A réztűrős szemzőkés nagy előnye, hogy mindkét irányból be lehet hajtani, így nagyon könnyen zsebre lehet tenni. Az oltókéssel lehet szemezni is, a szemzőkések viszont nem alkalmasak oltásra.

Ezt a kést leggyakrabban tavasszal használjuk, a nevéhez méltóan az oltásnál. Ha ez egyszer meg lett köszörülve, akkor már csak fenni kell. Azonban az oltókés pengéjét csak a bevágott oldalán szabad kövön élesíteni. A sorját csak fenőszíjon való utánfenéssel lehet eltávolítani.

Miután megtörtént a fenés, mindenképp ki kell próbálni a kés megfelelő élességét. A legbiztonságosabb módja ennek, ha a kés élét óvatosan bal kezünk hüvelykujjának körmére tesszük és megpróbáljuk a pengét tologatni. Ha a kés pengéje nem csúszik el oldalirányba, és a körömhöz tapad, akkor biztosan éles. Ezután olajozzuk be.

Szemzőkés

A szemzőkés a végénél felfelé hajlított, tűrővel ellátott pengéjű kés. Ahogyan azt a nevében is látjuk, a gyümölcsfák szemzéséhez használjuk Ugyanúgy kell használni és karbantartani, mint az oltókést.

kés kertészet

Minden munkához van megfelelő kés. Fotó: 123rf.com

Ágfűrész

Az ágfűrész a gyümölcsfák ápolására szolgál. A segítségével távolíthatjuk el a vastagabb ágakat. A közönséges fogú fűrészeket használatba vétel előtt meg kell reszelni és a fogakat ki kell forgatni, de a korszerű, úgynevezett Iduna-fogazású fűrészeket már nem kell élesíteni, hiszen azok önélezők. Ha magasabb fán szeretnénk lefűrészelni egy ágat, arra nyeles fűrészt használhatunk. Használat után a fűrész lapját mindig tisztítsuk meg és olajozzuk be.

Fakaparó

A fakaparó háromszög alakú, nyeles szerszám, amelyet idősebb gyümölcsfák törzsének tisztogatására, illetve a kéregfoszlányok leválasztására használunk. De emellett abban is segítségünkre van, hogy el tudjuk távolítani a kéregrepedésekben megbújt kártevők bábjait és tojáscsomóit.

Hernyózóolló

A hernyózóollóval távolítjuk el a fákról a hernyófészkeket, gyümölcsmúmiákat és az elszáradt vesszőket.

Egyéb, nagyon fontos kerti eszközök

  • A finomabb tisztogatásokra általában drótkefét használunk, amely egy erős drótból vagy fémlemezekből készült, nyeles kefe.
  • A fejsze és a balta segítségünkre lehet a fák kivágásában, feldarabolásában, és a ház körüli munkákban.

Ezért használjunk mindenhez megfelelő eszközt

  • A megfelelő szerszám nem fog kárt tenni a növényben és bennünk sem. Ha acélból készül a penge, akkor az elég kemény, de nem túl kemény, ezért rugalmas marad, és nem sérül meg a finomra fent penge az oldalirányú mozdulatoktól.
  • A szemzésnek és oltásnak is külön pengeformákat alakítottak ki, melyek tökéletesek a finom mozdulatokhoz. A különböző vágásokhoz nagyon precíz fogások szükségesek, ezekhez biztosan kell tartani a kést, és a pengén kell támasztani az ujjakat. Míg az oltókések pengéjének hátoldalán tűrőlap található, amely segít megemelni az oltandó vessző kérgét, addig a szemzőkések pengéjének túloldala inkább homorú. A kacor pengéje ezzel szemben görbe, hiszen ezzel a késsel lehet a legszebben metszeni, kiigazítani, elsimítani.
  • A kertészkések mindig nagyon élesek. Ezzel szemben, ha általános bicskát használunk, annak az élét képtelenség mindig tökéletesre élezni. Így a tompa él nem végez precíz munkát, amely kárára van a növénynek és a kertésznek is.
  • Fontos, hogy a késeinknek legyen tokja. Ez egyrészt megvédi a szerszámokat a szennyeződéstől, különösen a földtől és a homoktól, amely az éles penge első számú ellensége. Övünkre akasztva ráadásul mindig kéznél lesz, nem kell keresgélni és megóv minket, attól is, hogy véletlenül megvágjuk magunkat.