A krumpli az egyik legnépszerűbb zöldségféle, hiszen levesként, köretként, főételként, sőt, desszertként is megállja helyét. Éppen ezért nagyon gyakran kerül krumpliból készült étel a családi asztalra. Akár sütve, akár főzve készítjük el, a végeredmény mindig nagyon finom. Azonban a krumpli főzése után a főzővíz gyakran kerül kiöntésre. Pedig ha tudnánk, mi mindenre jó, egészen biztosan nem öntenénk ki.
Erre használd a krumpli főzővízét
A burgonya rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelynek egy része belekerül a vízbe, amiben megfőztük. Éppen ezért, ne öntsük ki azt, hiszen igazán hasznos számunkra, sőt, még a növényeink számára is.
1. Sokan esküsznek rá, hogy lehűtve kiváló ital a víz, amiben a krumpli megfőtt, és igazán egészséges is. Az ital ugyanis antioxidáns hatású, így segít a káros szabad gyökök elleni küzdelemben.
2. De nemcsak számunkra, hanem a növényeink számára is nagyon hasznos a burgonya főzővize. A kerti- és a szobanövényeink is hálásak lesznek érte. Persze csak akkor, ha nem sóztuk meg. A burgonya főzővizét a levéltetvekkel szembeni harcban is fel lehet használni, amennyiben a krumplit héjában főztük meg.
A burgonya héjéból a főzés során egy szolanin nevű vegyület kerül a vízbe, amely biológiai rovarirtóként környezetbarát módon tartja távol a növényeinktől a kártevőket.
3. Takarítás közben is nagy hasznát vehetjük a víznek, amiben a krumpli főtt, hiszen kiváló zsíroldó, így bátran önthetjük a mosogató lefolyójába.
Úgy a legfinomabb, ha nem vízben főzöd
A legtöbben vízben főzzük meg a krumplit. Ahogyan azt az imént írtuk, amennyiben só nélkül főzzük, rengeteg mindenre használhatjuk fel a főzővizet. Azonban, ha igazán finomat szeretnénk enni, akkor ne vízben főzzük meg a burgonyát.
A vízbe kerüljön egy kis alaplé, amelyik készülhet csirkéből, marhából vagy zöldségekből. Így sokkal finomabb, ízletesebb lesz a benne főtt krumpli, és persze az étel is, amibe majd belekerül. Mivel nem minden nap főzünk levest, érdemes az alapléből lefagyasztani pár adagot, hogy mindig legyen kéznél, amikor krumplit szeretnénk főzni.
A burgonya főzővizét nagyon sok mindenre használhatjuk fel. Fotó: Shutterstock
Legyen a kertedben is krumpli
Van veteményesed? Ha van, akkor azért, ha még nincs, akkor azért legyen krumpli a kertedben. Erre nem is kell sokat várni, hiszen márciusban jön el a burgonya ültetésének ideje. A burgonya szinte minden talajban szépen megterem, de legjobban a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Ha igazán finom burgonyát szeretnénk, akkor ültessük komposzttal dúsított talajba, és ne felejtsünk el mellé köményt is vetni! A kömény ugyanis még ízletesebbé teszi a krumplit, ha a szomszédságába ültetjük azt.
Az ültetésnél fontos, hogy csakis egészséges gumót használjunk. Ha nem szeretnénk sokat várni, előcsíráztatott gumókat ültessünk. Ültessük 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra a gumókat. Ehhez kapával készítsünk számukra 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.
A burgonyatermesztés során nagyon fontos a feltöltés, ami elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön. Sőt, még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést.
A gumók kiszedésére a virágzás után kerülhet sor. Ekkor egyszerűen csak ki kell húzni a növényeket a földből, és leszedni a gumókat.
Ezért egyél sok krumplit
A krumpli nem csak finom, de nagyon egészséges is. A benne található C-vitamin fedezi napi szükségletünk nyolcadát. Sőt, újburgonyaként duplája lesz benne a C-vitamin! Ezen kívül kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.
A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. A krumplit még azok is fogyaszthatják, akik ügyelnek a súlyukra, hiszen igazán alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz. Azonban nem akkor, ha olajban sütjük ki, hiszen akkor háromszoros energiatartalommal is bírhat.
Krumpliban gazdag kertet és ételeket kívánunk!