A madársóska három egyforma, apró levelével hasonlít a lóherére, azonban fehér vagy sárga virága segít megkülönböztetni tőle. Sokaknak okoz gondot a kiirtása, ha egyszer megjelent a kertben, pedig érdemes teret hagyni neki és megkóstolni, mert rendkívül egészséges.

Régi ír címereken találkozhatunk a madársóska levelével. Írország szent növénye ez az apró erdei virág. A hagyományőrző írek madársóskát tűznek a kalapjuk mellé védőszentjük, Szent Patrik napján. A madársóska hármas levelei a szentháromság egységének titkát szimbolizálják.

A madársóska jótékony hatásai

A madársóska hazánkban őshonos fajtái közül az erdei és szürke változat az, amit a népi gyógyászat is kifejezetten kedvel, bár maga a növény a kertészek nagy ellensége, ugyanis szinte kiirthatatlan. Élelmezési célú felhasználása mára szinte teljesen ismeretlenné vált.

Sűrűn burjánzó gyökere miatt nagyon nehéz eltávolítani, ráadásul ha kitépjük, de a földben marad néhány vékony gyökérszál, abból is kihajt újra.

Aki a sóskát szereti, annak a madársóska is ízleni fog: bár oxálsavtartalma miatt kissé kesernyés, azonban igen változatosan lehet elkészíteni.


A madársóska magas A- és C-vitamin-tartalommal rendelkező növény, mely a régi korokban gyakran a tányérra került, sőt életmentő növényként tekintettek rá, ugyanis az arzénmérgezés ellen is hatásosnak tartották.

Vízhajtó és gyomornyugtató tulajdonságai miatt az emésztéssel kapcsolatos problémák esetén is alkalmazták. Külsőleg bőrbetegségek esetén alkalmazták, leveléből teát, szörpöt főztek, sőt még söröket is ízesítettek vele.

A kutatások során vizsgálták a gyomorfekélyre gyakorolt hatását, és a kísérletek igen biztatóak. Az már korábban is ismert volt, hogy a madársóska hipoglikémiás, vérnyomáscsökkentő, antipszichotikus, központi idegrendszeri stimuláns, simaizom-relaxáns, illetve antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Lazító, nyugtató hatását ráadásul a belekben is képes kifejteni. Állatkísérletek során a fekélyes megbetegedéseket is gyógyította.

Vízhajtó hatása miatt is sokfelé alkalmazzák világszerte, emellett serkenti az emésztést, nyugtatja a gyomrot, így a puffadás is megelőzhető vele.

Megfőzve, salátákba téve, frissen vagy akár smoothie-k összetevőjeként is fogyaszthatjuk.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock