Nincs karácsony bejgli nélkül. Legalábbis a legtöbben így gondoljuk. Azonban nagyon nehéz eltalálni a mennyiséget, hiszen az ünnepek alkalmával sokan jöhetnek hozzánk látogatóba, akiket szeretnénk megkínálni vele. Így, a legtöbb esetben bizony elég nagy mennyiségben maradhat a nyakunkon, és egy idő után már senki nem szívesen nyúl hozzá. Különösen, amikor már meg van száradva.

De semmi baj, hiszen rengeteg lehetőség van, amelyek segítségével egészen más köntösben ízlelhetjük meg újra a megszokott bejglit. Ráadásul azon túl, hogy pillanatok alatt készíthetünk a megmaradt bejgliből új finomságokat, még az is kellemes érzéssel tölthet el bennünket, hogy nem feleslegesen sütöttük meg, és nem kellett kidobnunk. Ezen kívül pedig még a karácsonyi hangulatot is vissza tudjuk vele idézni egy kicsit, és a finomság köré tudjuk gyűjteni újra az egész családot.

Mutatunk is néhány ötletet, hogy tudod felfrissíteni, és ismét vonzóvá varázsolni a kissé száradt bejglit.

mákos bejgli

Ha sok bejgli maradt, készíts belőle új finomságokat. Fotó: 123rf.com

Készíts belőle hamis gubát

A legjobb, ha a maradék mákos bejglit használod fel hozzá, de természetesen a diósból is nagyon finom lesz, csak az eredeti, mákos guba ízt inkább a mákossal fogod visszakapni. Tedd a bejgliszeleteket egy tűzálló tálba. Ha nincs elég mákos, akkor nyugodtan tedd bele vegyesen a mákosat és a diósat is.

Forralj tejet, és adj hozzá vaníliás cukrot ízlés szerint. Tegyél hozzá reszelt citromhéjat, és annyi tojássárgáját, hogy forralás és kevergetés közben összesűrűsödjön a folyadék. Tehetsz bele mazsolát és egyéb, aszalt finomságokat is, ha szeretitek. Ezután nincs más dolgod, mint betenni a sütőbe, és megpirítani az egészet.

Sütit is készíthetsz belőle

A folyamat ugyanúgy kezdődik, mint az előző, hamis gubánál. A szeletekre vágott bejglit tedd egy tűzálló edénybe, majd főzz vaníliapudingot, öntsd rá a bejglire, és szórd meg mindenféle aszalt gyümölccsel. Vegyél elő fagylaltos kelyheket, vagy nagyobb méretű poharakat, és kanalazd bele a finomságot. A tetejére tegyél tejszínhabot, hogy megkoronázzátok az élményt.

Készíts bejglikrémet

Készíts csokoládé pudingot, de ne legyen olyan sűrű, mint amilyenre a pudingot szoktad készíteni. Legyen egy kicsit lágyabb, krémesebb állagú. Morzsold a pudingba a bejglit, majd fonnyassz meg reszelt almát, és add hozzá a krémhez. Adhatsz hozzá meggyet, vagy akár narancskockákat is. Ezután kanalazd poharakba, és fogyasszátok el.

Süss kenyérpudingot a bejgliből

Szükséged lesz 2 csésze tejre, 2 evőkanál vajra, 1 teáskanál vanília kivonatra, egyharmad csésze cukorra, egy csipet sóra, 200 g diós bejglire és 2 tojásra, felverve.

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, majd egy edényben alacsony lángon kezdd el felmelegíteni a tejet, a vajat, a vaníliát, a cukrot és a sót együtt. Addig melegítsd, míg a vaj teljesen elolvad. Vajazz ki egy tűzálló tálat, majd tedd bele a szeletekre vágott bejglit. Hagyd kihűlni a tejes keveréket, majd keverd bele a tojásokat egy habverővel, és öntsd az egészet a bejglikre és süsd körülbelül 45 percig. Jó étvágyat kívánunk!

Miért szeretjük a bejglit?

A bejgli, vagyis a mákos vagy diós tekercs, tradicionális magyar karácsonyi étel. Azonban manapság már nem állunk meg a máknál és a diónál, hanem akár csokoládé, gesztenye, vagy tulajdonképpen bármilyen finomság belekerülhet. Azonban a népi hiedelem szerint a dió elűzi a rontást, a mák pedig bőséget hoz a házhoz, így érdemes a hagyományos ízeket sem elfelejteni.

A bejgli eredetileg Sziléziából származik és a 14. század óta ismert Európában. Neve azonban német eredetű és hajlítottat jelent, amely utalhat az eredeti, patkó alakú formára. Hazánkba osztrák közvetítéssel érkezett a 19. század második felében. Magyarországon ekkor kezdték el a német szokások szerint ünnepelni a karácsonyt.

szelelt bejgli

A bejgli a karácsony nagyon fontos étele. Fotó: 123rf.com

Diós vagy mákos patkó a családi ünnepek süteménye volt, majd fokozatosan kezdte felváltani a hagyományos karácsonyi kalácsot. Az első magyar nyelvű recept „Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepeltet Czifray István 1830-ban megjelent, Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.

Az étel neve Lengyelországban makowiec, ahol hasonlóan készül, mind idehaza, de itt mandulás változata is van, amelynek a tetejét karamellával, mákszemekkel vagy kandírozott narancshéjjal díszítik. A keresztény hagyományok szerint a mák nem csak a bőség jele, hanem a szenteste fogyasztott mák boldogságot is hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt hozhat.

Nagyszüleink maguk darálták a mákot, maguk törték és őrölték hozzá a diót, és egész napos elfoglaltság volt, míg az egész család számára megsütötték azt. Sajnos sokszor láthattuk sírni a nagyit karácsonykor, amikor megrepedt a bejgli teteje, pedig attól az még gyönyörű volt, és nagyon finom.

Állítólag kevesebb esély van arra, hogy megrepedezzen a teteje, ha egy egész tojást és két tojássárgáját összekeverünk, felverjük és ezzel kenjük be a sütés előtt álló bejgli tetejét, majd hagyjuk megszáradni. Ha megszáradt, felvert tojásfehérjével kenjük át az egészet. Ezt követően mehet a sütőbe és reménykedhetünk, hogy csodás, fényes, márványos és repedésmentes lesz.