Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek az alapvetően hússal készült ételek vegán és vegetáriánus változatai. Több olyan gyorsétterem is felült erre a vonatra, így többek között a BurgerKing és a KFC kínálatában is kaphatóak saját húsmentes opciók - írta meg a Pénzcentrum.
Ma már tehát szinte bárhol kérhetünk húsmentes csirkét, húsbotlóval készült hamburgert, de léteznek még vegán kolbászok és sajtok is. Ezek kapcsán elterjedt, hogy jóval egészségesebbek, mint a húsos változatai, egy új tanulmány azonban rávilágított arra, hogy ez nem feltétlenül van így. Sőt, a legtöbb esetben sokkal jobban járunk a rendes húsos hamburgerrel, hiszen ki tudja, hogy a vegán húspótló miből készült.
Egyre nagyobb divat
Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb divat lett vegetáriánus vagy végén életmódot folytatni. Sokan azért választják ezt a megoldást, mert nemcsak környezetbarátabb, hanem egészségesebb. Néhányunknak elvi okai vannak, de akadnak allergiások is, akik csak így tudják elfogyasztani a kedvenc ételüket. A zöld világ azonban sok területen megtéveszti az embereket, egészséggel azonosítják a húsmentes ételeket, emiatt döntenek a vegán opciók mellett.
5 országban 50 gyorsétteremláncot vizsgáltak meg, ahol 1868 ételt elemeztek ki. A tanulmány szerint a vegán ételek kevesebb fehérjét, nátriumot, emellett több cukrot és szénhidrátot tartalmaznak - írta meg a DailyMail.
A kutatók az egyes ételek kalóriatartalmát, illetve az allergének jelenlétét, a tápanyagokat, rostokat, és a só mennyiségét is megvizsgálta. Az eredményekből kiderült, hogy a növényi alapú élelmiszerek kevesebb fehérjét és nátriumot tartalmaznak, a tévhittel ellentétben pedig kalóriában sem jelentenek lényeges változást.
"Eredményeink feltárták, hogy a növényi alapú gyorsételek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak több szénhidrátot és cukrot, mint a húsalapú megfelelőik. Meglepő módon a tanulmányunk azt mutatja, hogy ezekben az ételekben nincs kevesebb kalória sem, így a fogyókúrázók sem járnak vele jobban"
– árulta el Mikołaj Kaninski, a lengyelországi Poznani Orvostudományi Egyetem vezető szerzője, majd hozzátette, hogy a kutatás rámutat a tájékozott élelmiszerfogyasztás fontosságára, főleg a gyorséttermek kapcsán. Ha például diabéteszben szenvedünk, akkor ne legyenek olyan illúzióink, hogy a népszerű éttermek növény alapú alternatívái megoldást jelentenek az egészségesebb étkezésre.
Allergénekkel teli húsok és húspótlók
Az eredményekből jól látszik még az is, hogy a húst tartalmazó ételekben több az allergén, mint a tejtermékek, tojás, hal, kagyló, illetve a mustár. A kutatók hozzátették, hogy a vegán opció sem jelent teljes életbiztosítást, hiszen itt olyan allergénekkel találkozhatunk, mint a szója, a szezámmag, az olajos magvak, esetleg a diófélék.
Kiemelték, hogy ez nem azt jelenti, a húsmentes életmód egészségtelen lenne, csak húson kellene élni. Itt csupán arról van szó, hogy ha az egészségünk és a diéta miatt akarunk vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatni, nem feltétlenül járunk vele jobban, főleg egy gyorsétteremben. Természetesen teljesen más lenne az eredmény, ha otthon főzött vegán opciókat fogyasztanánk, hiszen ott sokkal nagyobb valószínűséggel tudjuk az alapanyagok eredetét.
Mire figyeljünk?
A legjobb, ha tehetjük, kerüljük a gyorséttermeket, az ott kapható húsmentes opciókat. Ha mégis betévedünk, akkor se azért válasszuk őket, mert azok egészségesebbnek vannak titulálva. Sokkal fontosabb, hogy lehetőleg napi 5-ször kerüljünk a tányérunkra zöldség és gyümölcs, amiket frissen elfogyasztva, rengeteg rosttal és vitaminnal láthatjuk el a szervezetünket.
Nem feltétlenül kell kerülni a szénhidrátokat sem, hiszen fontos részei az étkezéseinknek. Lehet ez burgonya, tészta, rizs, de mindegyik esetben jobb választás a teljes kiőrlésű változat. Emellett ügyeljünk a napi minimum 30 gramm rostbevitelre, ami nagyjából az említett 5 adag gyümölcsnek és zöldségnek felel meg.
Fontos, hogy minden étkezés mellé fogyasszunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt - fotó: pexels.com
A zsírok tekintetében jobb választást jelentenek az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek, amiknek általában a cukortartalma is kevesebb. Jobban járunk tehát, ha már a reggeli kávét cukormentes növényi tejjel fogyasztjuk el, bár a kutatók itt is hozzáteszik, hogy ezekben sincsen kevesebb kalória, mint a hagyományos tejben.
A fehérjéket pedig ne csak húsból pótoljuk, hanem együnk minél több hüvelyest, halat, tojást, babot, amikhez válasszunk telítetlen olajokat, kenhető krémeket. Ha pedig ehhez elfogyasztunk napi 6-8 pohár vizet, akkor sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.