Nyári töknek vagy csillagtöknek is hívják a nyár egyik slágerzöldségét, a patisszont, melyet igen könnyű elkészíteni. Története több ezer éves múltra tekint vissza.
Amerikában a mai zöldség őseit indián törzsek, köztük az inkák és a maják termesztették. Már akkor nagyon kedvelték ellenálló természete és bőséges termése miatt. Később az amerikai kontinens felfedezésével számos zöldség és gyümölcs számára megnyílt az út az Óvilág felé – ezek közé tartozott a csillagtök is.
A csillagtök világszerte rendkívül népszerű, ráadásul a magjai is felhasználhatók, melyek sütve vagy pirítva igazi csemegének számítanak.
A patisszonfogyasztás egészségügyi előnyei
• A patisszon kiváló A- és C-vitamin-forrás, melyek elengedhetetlenek az erős immunrendszerhez és a bőr egészségéhez.
• A patisszon tartalmaz káliumot, magnéziumot és rostot is, amelyek támogatják a szív egészségét és az emésztést.
• A csillagtök tele van antioxidánsokkal, köztük karotinoidokkal és flavonoidokkal, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentik a gyulladást, ezáltal csökkenthetik a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát.
A csillagtök tele van antioxidánsokkal – fotó: Shutterstock
• A patisszon alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően segíthet a testsúly csökkentésben, mivel teltségérzetet okoz, és segíti az emésztést.
• Rendkívül sokoldalúan elkészíthető, enyhe ízének köszönhetően számtalan összetevővel kombinálható. A rántott patisszonon túl készíthetünk belőle többek között krémlevest, rizottót, pitét vagy muffint, tehetjük lecsóba, tésztaételekbe vagy pörköltbe, sőt brownie és patisszonos kenyér is készülhet belőle.
Forrás: noklapja.hu