A fekete szeder rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel és a cukorbetegséggel szemben, valamint segít megelőzni a súlygyarapodást is. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre, ezáltal a memóriánkra is pozitív hatást gyakorolnak.
A szeder rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaz, aminek köszönhetően számos betegség megelőzésében a segítségünkre lehet.
A szeder fogyasztásának egészségügyi előnyei
A szeder gazdag forrása azoknak az antocianinoknak, amelyek felelősek a mélylila színéért és értékes egészségügyi előnyeiért. De más értékes növényi vegyületek is nagy mennyiségben megtalálhatók benne, például flavonoidok és ellagitanninok, amelyek szintén egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Egy tanulmány szerint a szeder segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát antocianintartalmának köszönhetően, amely megakadályozza a véralvadást, és elősegíti az erek ellazulását, segítve ezzel a vér szabadabb áramlását.
A szeder C-vitaminban és káliumban is gazdag, melyek szintén támogatják a szív- és érrendszer működését.
A kutatások szerint a szederben található növényi vegyületek számos rákellenes előnnyel is rendelkeznek, és így meggátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős enzim termelődését.
A szeder számos egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik – fotó: Shutterstock
A szeder rendszeres fogyasztása javítja a motoros és a kognitív funkciókat is, mivel polifenoltartalma védő hatást gyakorol az agyra. A szeder kiváló forrása a mangánnak is, mely szintén fontos szerepet játszik az agyműködésben.
A szeder védelmet nyújthat a gyulladással járó betegségek ellen is, beleértve az ízületi gyulladást és a gyomorfekély által okozott gyulladást is. Emellett antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik.
A szederben található polifenolok, köztük az antocianinok segítenek a belek egészségének megőrzésében és immunrendszerünk megfelelő működésében.
Forrás: divany.hu