Kutatások bizonyítják, hogy a színes étrenddel javítani tudjuk egészségünket és vitalitásunkat.

Mik azok a funkcionális élelmiszerek?

A funkcionális élelmiszerekben a növényi eredetű tápanyagok és étrend-kiegészítők olyan egészségre ható összetevőket testesítenek meg, amelyek képesek javítani az emberi egészséget. A funkcionális élelmiszerek, étrend-kiegészítők és táplálék-kiegészítők a tápanyagokon túl az egészségre jótékony hatású bioaktív vegyületeket is tartalmaznak.

A funkcionális élelmiszerek olyan alkotóelemeket tartalmaznak megfelelő mennyiségben, amelyek pozitívan hatnak az életfunkciókra, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, egészségvédő hatást fejtenek ki, összességében pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Ezekben valamely komponensből lehet több, de lehet kevesebb is, ha a kevesebb valamilyen szempontból hasznos a szervezet számára.


Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy megkapjuk az összes vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van?

A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák sokfélesége rendkívül hasznos lehet az egészségre nézve. Étkezésünk sokszínűsége az egyszerű módja annak, hogy megkapja a szervezetünk a szükséges tápanyagok teljes spektrumát.

Hogyan tegyük színessé az étrendünket?

Miért olyan sokszínűek a gyümölcsök és a zöldségek? A gyümölcsök és zöldségek minden színét speciális fitonutriensek hozzák létre, amelyek olyan természetes vegyületek, melyek segítenek megvédeni a növényeket a baktériumoktól vagy egyéb kártevőktől. Minden szín bizonyos tápanyagok bőségét jelzi.

Vörös

A vörös zöldségek, gyümölcsök segítenek a rák elleni küzdelemben, csökkentik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát, javítják a bőr minőségét.

A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatarák kockázatát. A görögdinnye több likopint tartalmaz, mint a paradicsom, és a szervezetünk jobban is hasznosítja. A vörös zöldségek segítik az erek kitágulását, ami javítja a keringést, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A bogyók általában gazdagok olyan bioaktív vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak a krónikus betegségek, például a szívbetegség és az Alzheimer-kór ellen.

Egészséges vörös zöldségek, gyümölcsök: piros paprika, paradicsom, eper, málna, görögdinnye, alma, áfonya, vörösbab, cseresznye, szőlő, vöröshagyma, gránátalma, cékla.

piros gyümölcsök

A vörös zöldségek, gyümölcsök segítenek a rák elleni küzdelemben, csökkentik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát – fotó: Shutterstock

Sárga

A sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek javítják az immunrendszer működését, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, javítják a szem egészségét. Gazdagok C-vitaminban és karotinoidokban, beleértve a béta-karotint is, mely elősegíti a látás egészségét és a sejtnövekedést.

A citrusfélék egyedülálló fitonutrienst, heszperidint tartalmaznak, amely elősegíti a véráramlás fokozását. A citrusfélék fogyasztása csökkentheti a stroke kockázatát is.

A narancssárga és sárga élelmiszerek két legjelentősebb karotinoidja a lutein és a zeaxantin, melyek védik a szem egészségét.

Egészséges narancssárga és sárga ételek: narancs, grapefruit, citrom, mangó, papaya, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, kukorica, sárgadinnye, sárga paprika, ananász, őszibarack, banán.

sárga zöldségek

A sárga és narancssárga gyümölcsök és zöldségek javítják az immunrendszer működését, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, javítják a szem egészségét – fotó: Shutterstock

Zöld

A zöldek a legegészségesebb ételek közé tartoznak: erősítik az immunrendszert, segítik a test méregtelenítését, helyreállítják az energiát és a vitalitást. Gazdagok luteinben, izoflavonokban és K-vitaminban, amelyek nélkülözhetetlenek a vér és a csontok egészségéhez. A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta, támogatják az immunrendszert, míg a sötét levelű zöldek, mint a kelkáposzta, hangulatjavítóként hatnak.

A kutatások szerint a leveles zöldségek fogyasztása lassítja a kognitív hanyatlást. A zöld színű zöldségek, gyümölcsök kalciumban és folsavban is gazdagok.

Egészséges zöld élelmiszerek: brokkoli, kelkáposzta, római saláta, kelbimbó, zöld káposzta, szőlő, spárga, spenót, rukkola, zöldbab, borsó, cukkini, kivi, avokádó, zöld alma.

zöld zöldségek

A zöldek a legegészségesebb ételek közé tartoznak – fotó: Shutterstock

Lila és kék

A lila és kék gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a rák és a szívbetegségek kockázatát, csökkenthetik a gyulladást, és javíthatják a bőr egészségét. Rákellenes és öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek. A tanulmányok szerint a bogyókban található bioaktív fitokemikáliák javítják az oxidatív stressz és a gyulladás okozta károsodásokat.

Az áfonyában és a vörös szőlőben található antocianinok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a kognitív hanyatlás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vörös káposzta az egyik legjobb szuperélelmiszer, mely a legmagasabb antioxidánsszinttel rendelkezik.

Egészséges kék és lila gyümölcsök és zöldségek: áfonya, szeder, piros (lila) szőlő, vörös (lila) káposzta, szilva, aszalt szilva, vörös (lila) hagyma, padlizsán, lila burgonya és édesburgonya.

kék lila zöldségek

A lila és kék gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a rák és a szívbetegségek kockázatát, – fotó: Shutterstock

Barna és fehér

Védelmet nyújtanak bizonyos rákbetegségekkel szemben, erősítik a csontokat és a szívet. A  karfiol is egy keresztes virágú zöldség, amely szulforafán nevű rákellenes vegyületben gazdag. A fokhagyma és a hagyma is jelentős egészségjavító anyagokat, allicint és kvercetint tartalmaz. A fehér gombákban található fitonutriensek pedig segítenek meggátolni a mellráksejtek szaporodását.

Egészséges fehér és barna gyümölcsök és zöldségek: karfiol, fokhagyma, vöröshagyma, gomba, burgonya, paszternák, fehér retek.

Forrás: 24.hu