A hónapos retek sokak kedvence, azonban a levele gyakran a szemétbe, jobb esetben a komposztba kerül. Pedig nagyon is érdemes elfogyasztani, hiszen több benne a vitamin, mint magában a retekben. De a retek is kiváló, ráadásul az egyik legkorábban vethető zöldség, így érdemes neki helyet adni a kertben, és persze a tányéron is, mivel a leveléhez hasonlóan nagyon finom és egészséges.

Ezért ne dobd ki a retek levelét

A Nutrients című folyóiratban megjelent kutatás alapján a retek levelének C-vitamin-, kalcium- és fehérjetartalma is jóval magasabb, mint magáé a zöldségé. Ezen kívül négyszer több flavonoidot és kétszer több fenolt is tartalmaz, és ezek az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a cukorbetegség, a rák és a májbetegségek ellen.

retek

Nem csak a retek, a levele is nagyon finom és egészséges. Fotó: Shuttertstock

Egy marék retek zöldje az ajánlott napi C-vitamin-bevitel 12%-át, és az A-vitamin 8%-át tartalmazza. De nagyon sok vasat, kalciumot és B-komplex vitamint tartalmaz még ezen kívül a retek levele. A benne található kvercetin szívvédő és gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns.

Azonban a főzés hatására a vitaminok egy része elveszik, így jobb, ha inkább nyersen fogyasztjuk. De fontos, hogy ne tartalmazzon semmilyen vegyszert, így a legjobban akkor járunk, ha saját magunk termesztjük a retket a kertünkben.

A retek levele enyhén keserű, borsos ízű, leginkább a rukkolához hasonlít. Kiváló smoothie-khoz, turmixokhoz, de hideg salátákhoz is. De a retek levele szendvicsekben vagy grillezett húsos ételekben is megállja a helyét. Vagy akár olívaolajjal, illetve balzsamecettel is nagyon finom.


A spenóthoz hasonlóan a levelek főzéssel lágyabbá és kevésbé keserűvé válnak. Azonban sokáig ne tartogassuk a retek leveleket, hanem a leszedéstől számított egy-két napon belül érdemes elfogyasztani.

Legyen retek a kertedben

A hónapos retek a káposztafélék családjába tartozó, egyéves növény. Azért is érdemes vetni, hiszen a reteknek a legrövidebb a veteményesben a tenyészideje, összesen 55-60 nap.

A megvastagodott szik alatti szár, vagyis a gumó, számtalan színben és alakban előfordul, akár gömb, szív, tojás és henger alakú is lehet. A retket lehet először szabad földbe vetni, hiszen magja igazán hidegtűrő, már 2-3 Celsius-fokon elkezd csirázni, és 15-20 Celsius-fokon kel ki. A hónapos retek hosszú nappalos növény, vagyis a nyár felé haladva könnyen felmagzik, hiszen ekkor már jóval több fény éri. Ekkor sajnos már nem fejleszt gumót. Éppen ezért nem érdemes a nyáron vetni, hanem inkább tavasszal és ősszel vágjunk bele a termesztésébe. Télen a téli retket érdemes vetni.

A gumóképződés alatt gyakran öntözzük, így nem lesz csípős az íze. Ráadásul a száraz talajban hamar üregessé válik. A hónapos retek legjobban a laza, homokos, de tápanyagban gazdag talajt kedveli. A magokat egymástól 15-20 cm-es sortávolságra érdemes vetni. Amennyiben drazsírozott magokat vásároltunk, azokat könnyebb vetni, így ott 4-5 cm-es tőtávolságra kerülhetnek egymástól.

A magokat sekélyen takarjuk be földdel, és tömörítsük a talajt. A retket egyelni kell, hogy szép, méretes gumókat tudjon nevelni. Folyamatosan kapáljuk, hogy ne lepjék el a gyomok. Április második felében, a tavaszt hirdetve, máris megörvendeztet minket csodás termésével. Azért, hogy folyamatosan fogyaszthassuk, érdemes egyszerre keveset vetni, majd két-három hetente megismételni a vetést.

A hónapos retket nyugodtan vethetjük a sárgarépával és a petrezselyemmel egyszerre, hiszen már rég elfogyasztottuk a retket, mire azok kikelnek. De ugyanolyan jól vethető a fejes saláta, a hagyma, vagy akár a karalábé közé is.

Nem csak a levele egészséges a reteknek

Azonban nem csak a levele egészséges, hanem maga a retek is. Sok benne a C-vitamin, fogyasztása segít sejtjeinket megvédeni az oxidatív stressz káros hatásaitól. Rostban is nagyon gazdag, így fogyasztása segíti az emésztést, és hamar teltségérzetet biztosít. Igen kevés kalória található benne, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla.

re3tek

Legyen a te kertedben is retek, megéri. Fotó: Shuttrstock

Van még a retekben folsav, B-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, kalcium, vas, foszfor, nátrium, réz és cink. A májat segíti a méregtelenítési folyamatokban, a vért tisztítja, és segíti megszabadulni a káros anyagoktól. A sárgaság kezelésére is ajánlják, emellett kiváló vízhajtó is. A leve segít leküzdeni a gyulladásokat és a húgyúti fertőzéseket, valamint tisztítja a vesét. A retekben található antonianin nevű antioxidánsok segítenek csökkenteni a keringési betegségek kockázatát, és még rákmegelőző hatásuk is van.

Ráadásul még a kertben is segít. A retek tökéletesen megmutatja, milyen minőségű a talaj a kert különböző részein. Vessük el magjait a kert különböző területein, öntözzük és várjunk. Miután kikelt, vizsgáljuk meg alaposan. Ha szép, érett és egészséges, kiváló a talaj, amiben termett.

Ellenben, ha a levelei szép dúsak, de a gyökérzete vékony, az foszfor és kálium hiányára utalhat. Viszont ha a levelek sárgák, és nem néznek ki túlságosan egészségesen, akkor az azt jelzi, hogy vas, kén, nitrogén és egyéb nyomelem hiánnyal kell számolnunk a kertben. A retek tehát mindenképp kapjon helyet a kertben, hiszen finom, vigyáz az egészségünkre, és még a kertünk állapotát is kiválóan jelzi.

Bőséges termést kívánunk!